Πειθαρχική εξέταση για την αναβολή της δίκης Siemens

Πειθαρχική προκαταρκτική εξέταση για την υπόθεση της Siemens διέταξε πριν από λίγο η νέα Εισαγγελέας του Αρείου Πάγου κυρία Ξένια Δημητρίου .

Πειθαρχική προκαταρκτική εξέταση για την υπόθεση της Siemens διέταξε το απόγευμα της Τετάρτης η νέα Εισαγγελέας του Αρείου Πάγου κυρία Ξένη Δημητρίου. Όπως αναφέρει χαρακτηριστικά στην παραγγελία της προς την αντεισαγγελέα του ανωτάτου δικαστηρίου κυρία Άννα Ζαΐρη «παρακαλούμε να διενεργήσετε άμεσα πειθαρχική προκαταρκτική εξέταση για να εντοπισθούν τυχόν ευθύνες για την επ’ αόριστον αναβολή της υπόθεσης».

Νωρίς το πρωί της Πέμπτης ο υπουργός Δικαιοσύνης Νίκος Παρασευόπουλος μετέβη στο γραφείο της Εισαγγελέως του Αρείου Πάγου και συζήτησε μαζί της για την υπόθεση της Siemens.

Σύμφωνα με πληροφορίες ο υπουργός ζήτησε από την Εισαγγελέα να παραγγείλει την εκδίκαση των δύο υποθέσεων της Siemens (ψηφιοποίηση παροχών του ΟΤΕ και δωροδοκία τέως κυβερνητικών στελεχών), κατ’ απόλυτη προτεραιότητα, όπως προβλέπει το άρθρο 30 παρ. 3 του Κώδικα Ποινικής Δικονομίας, για υποθέσεις εξαιρετικής φύσης.

Ο κ. Παρασκευόπουλος εξερχόμενος από το γραφείο της Εισαγγελέως του Αρείου Πάγου δήλωσε:

«Υπέβαλα δύο αιτήσεις προκειμένου να επιταχυνθεί η εκδίκαση αυτών των υποθέσεων, οι οποίες κατά τη γνώμη της κυβέρνηςσης, της κοινωνίας και όλων νομίζω έχουν μία εξαιρετική σημασία και βάρυτητα και γι’ αυτό δικαιολογείται και μία κατ’ εξαίρεση δικονομική πορεία όσον αφορά την ταχύτητα.

Είναι μια υπόθεση η οποία είναι εξαιρετικά περίπλοκη, έχει πολλές διαστάσεις πέρα από αυτές που έχουν φανεί όχι κοινωνικές-οικονομικές αλλά δικονομικές. Θα μου επιτρέψετε να μην υπειςέλθω σε καμία λεπτομέρεια που έχει σχέση με ζητηματα που αυτή τη στιγμή ερευνώνται, τα οποία θα ερευνηθούν από τα αρμόδια όργανα στα οποία δεν ανήκω εγώ.

Όλες οι ενέργειες για την επίσπευση που θα μπορούσαν να γίνουν από την πλευρά της Κυβέρνησης έχουν γίνει και η ταχεία εξέλιξη της δίκης είναι κάτι που εύχονται όλοι και ελπιζουμε από εδώ και πέρα να φανεί».

Η παραγγελία είναι κατεπείγουσα και θα κληθούν ως μάρτυρες όλοι οι δικαστές που ενεπλάκησαν στην υπόθεση.

Αξίζει να τονισθεί ότι η κυρία Δημητρίου το πρωί της Τετάρτης, ενημέρωσε στο Μαξίμου τον Πρωθυπουργό ότι έχει ξεκινήσει η διερεύνηση για τυχόν ευθύνες στην εμπλοκή της συνέχισης της δίκης.

Η Εισαγγελία του Αρείου Πάγου ζητεί τα έγγραφα για την αλληλογραφία μεταξύ υπουργείου Εξωτερικών και Εισαγγελίας Εφετών για την υπόθεση της Siemens.

Κυβερνητική πρωτοβουλία για την άμεση εκδίκαση των υποθέσεων Siemens

Νωρίτερα, την Τετάρτη, ο Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας είχε επικοινωνήσει με τον υπουργό Δικαιοσύνης, Νίκο Παρασκευόπουλο από τον οποίο ενημερώθηκε αναλυτικά για τις εξελίξεις στην δικαστική διερεύνηση της υπόθεσης Siemens.

Η ανακοίνωση της Ενωσης Δικαστών και Εισαγγελέων

Απάντηση στις συνεχιζόμενες επιθέσεις κατά της Δικαιοσύνης, με αφορμή την επ’ αόριστον αναβολή της υπόθεσης για τη Siemens εξέδωσε η Ενωση ικαστών και Εισαγγελέων. Στην ανακοίνωση επισημαίνεται:

«Η επιχειρούμενη, ευτυχώς από ελάχιστους πολιτικούς και μη, απαξίωση της Δικαιοσύνης και των Λειτουργών της δημοσίως (μέσω των ΜΜΕ κλπ) και μάλιστα σε τέτοιο βαθμό που να αμφισβητείται γενικώς και αορίστως η αμεροληψία και η αξιοπιστία της, αφ΄ενός μεν αποτελεί άκρα συκοφαντία κατά της ισότιμης και ισόκυρης με την εκτελεστική και νομοθετική εξουσία, δικαστικής εξουσίας αφ’ ετέρου δε δημιουργεί στους πολίτες ανασφάλεια χωρίς τουλάχιστον μέχρι στιγμής να γνωρίζουμε τελικά αυτή η συμπεριφορά ποιον εξυπηρετεί.

Εμείς, οι Έλληνες Δικαστές και Εισαγγελείς, παρά τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουμε κατά την άσκηση των καθηκόντων μας (κενές οργανικές θέσεις, έλλειψη αναλόγων κτιριακών εγκαταστάσεων, επαρκούς γραμματειακής υποστήριξης, μηχανογραφικής οργάνωσης, μεταφραστικού τμήματος, διερμηνέων, δικαστικής αστυνομίας κλπ) θα συνεχίσουμε, όπως άλλωστε διαχρονικά πράττουμε, έχοντας βεβαίως υποχρέωση προς τούτο, να προσφέρουμε αόκνως τις υπηρεσίες μας στους πολίτες της Χώρας μας με υψηλό αίσθημα ευθύνης και πάντοτε σύμφωνα με το Σύνταγμα, τους Νόμους και προπαντός με τη συνείδησή μας».

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Κοινωνία
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk