Τροπολογία της ΝΔ για κατάτμηση της Β’ Αθηνών σε τρείς περιφέρειες και ψήφο στους Έλληνες εξωτερικού

Τροπολογία με την οποία προτείνεται η κατάτμηση της εκλογικής περιφέρειας της Β’ Αθηνών σε τρεις μικρότερες και το δικαίωμα ψήφου στους Έλληνες κατοίκους εξωτερικού, κατέθεσε η ΝΔ στο υπό συζήτηση νομοσχέδιο για τον νέο εκλογικό νόμο.

Τροπολογία με την οποία προτείνεται η κατάτμηση της εκλογικής περιφέρειας της Β’ Αθηνών σε τρεις μικρότερες και το δικαίωμα ψήφου στους Έλληνες κατοίκους εξωτερικού, κατέθεσε η ΝΔ στο υπό συζήτηση νομοσχέδιο για τον νέο εκλογικό νόμο. Όπως δήλωσε ο βουλευτής του κόμματος Μ. Βορίδης «αυτά είναι σημεία στα οποία θα μπορούσε να υπάρξει, αν κι η κυβέρνηση συμφωνεί, ευρεία συναίνεση και να εφαρμοστούν άμεσα».

«Η κυβέρνηση και ο κ. Τσίπρας επιλέγουν μία διχαστική πολιτική σε ζητήματα στα οποία υπάρχει σφοδρότατη διαφωνία και αντίρρηση όπως η κατάργηση του μπόνους των 50 εδρών και της μείωσης του ορίου ηλικίας για την άσκηση του εκλογικού δικαιώματος», δήλωσε ο ίδιος, καταλογίζοντας στην κυβέρνηση ότι «επιμένει στον διχαστικό και διαιρετικό λόγο για μεγάλα ζητήματα, που κανονικά θα έπρεπε να ενώνουν κι όχι να διχάζουν».

Όπως είπε εξάλλου με την τροπολογία η ΝΔ «ζητεί από την κυβέρνηση να την αποδεχτεί προκειμένου να νομοθετηθεί το δικαίωμα ψήφου στους Έλληνες κατοίκους εξωτερικού αφενός και δεύτερον να κατατμηθεί η εκλογική περιφέρεια της Β’ Αθηνών σε 3 επιμέρους εκλογικές περιφέρειες».

«Αυτά είναι σημεία στα οποία θα μπορούσε να υπάρξει, αν κι η κυβέρνηση συμφωνεί, ευρεία συναίνεση. Είναι σημεία που έθεσε ο πρόεδρος της ΝΔ στη συνάντηση που είχε με τον πρωθυπουργό. Είναι σημεία που είναι θετικά και θα μπορούσαν άμεσα να ισχύσουν», τόνισε ο κ. Βορίδης.

Και πρόσθεσε: «Εδώ λοιπόν φαίνονται ξεκάθαρα οι προθέσεις όλων. Η ΝΔ συμβάλει θετικά, δημιουργικά με προτάσεις, που μπορούν να αποκτήσουν ευρεία συναίνεση, ενώ η κυβέρνηση εξακολουθεί να επιμένει σε ένα λόγο διχαστικό και διαιρετικό σε μεγάλα ζητήματα, που κανονικά θα έπρεπε να ενώνουν κι όχι να διχάζουν».

Το Ποτάμι προτείνει τρεις θεσμικές αλλαγές

Αλλά και το Ποτάμι κατέθεσε 2 + 1 τροπολογίες στον εκλογικό νόμο και προτείνει: την κατάργηση του bonus των 50 εδρών και αντικατάσταση με αναλογικότερο σύστημα, το δικαίωμα ψήφου στους Έλληνες του εξωτερικού και την κατοχύρωση της ψήφου στα 17 και όχι στα 16, που προωθεί η κυβέρνηση. Και καλεί την κυβέρνηση και τα δημοκρατικά ευρωπαϊκά κόμματα του Κοινοβουλίου να πάρουν θέση επ’ αυτών των προτάσεων.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Πολιτική
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk