Στο ΠαΣοΚ συγκάλεσαν Κοινοβουλευτική Ομάδα σε ταβέρνα με κοψίδια, με τζατζίκι, με πατάτες και αρνί κλέφτικο, λευκό κρασί χύμα, φρούτα και παγωτό γρανίτα. Δεν τη συγκάλεσε όμως η πρόεδρος του κόμματος Φώφη Γεννηματά, αλλά η Εύη Χριστοφιλοπούλου, η οποία και πλήρωσε τον λογαριασμό (20 ευρώ το άτομο, με απόδειξη). Ετσι την Τρίτη το βράδυ συνεκλήθη η ΚΟ του ΠαΣοΚ με πρόσκληση της Εύης στην ταβέρνα «Μύθος» στην Ανάβυσσο, 59 λεπτά από το κέντρο της Αθήνας (αφού θα υπήρχε και κίνηση) όπως έλεγαν οι οδηγίες. Και πήγαν εκεί οι πάντες, πλην βεβαίως του Ευ. Βενιζέλου, ο οποίος δήλωσε φόρτο εργασίας στη Βουλή. Προσεκλήθη όμως και κ. Θεοχαρόπουλος της ΔΗΜΑΡ, τον οποίο για να «τιμωρήσει» η Εύη επειδή θα ψηφίσει τον εκλογικό νόμο τον έβαλε να κάτσει δίπλα στον Δ. Κρεμαστινό, ο οποίος είχε εκδώσει σκληρή ανακοίνωση εναντίον του. Πέραν τούτου η σύναξη των Πασόκων σε ταβέρνα έμοιαζε με κανονική συνεδρίαση της ΚΟ εν όψει της ψήφισης του εκλογικού νόμου, με μια Φώφη δυναμική, να επιτίθεται με σφοδρότητα εναντίον του Αλ. Τσίπρα αλλά και του Β. Λεβέντη. Ας πάρουμε όμως τα πράγματα με τη σειρά…
Η γραμμή αμύνης των Πασόκων



Πρώτα απ’ ολα, όπως έμαθα (και δεν θέλω διαψεύσεις), συζητήθηκε η «γραμμή αμύνης» που θα ακολουθήσουν οι βουλευτές του ΠαΣοΚ σε περίπτωση που οι Συριζαίοι τούς επιτεθούν υπενθυμίζοντάς τους ότι αυτοί ήταν οι πρώτοι που ζήτησαν την κατάργηση του μπόνους των 50 εδρών. Εισηγητής της «γραμμής αμύνης» ήταν ο Α. Λοβέρδος (με βοηθό τον κ. Κωνσταντινόπουλο), οι οποίοι μεταξύ αστείου και σοβαρού είπαν: «Θα πούμε ότι τότε, όταν το ζητήσαμε αυτό, είχαμε… αυταπάτες». Εν συνεχεία, κλιμακώνοντας την άρνησή τους στην ψήφιση του νομοσχεδίου, αποφάσισαν (ομοφώνως) να τα ρίξουν όλα στον… Βενιζέλο. Οχι τυχαίως αλλά με σχέδιο, γνωρίζοντας πόσο «αγαπιούνται» οι Συριζαίοι με τον κ. Βενιζέλο: «Θα πούμε ότι αυτή ήταν πρόταση του Βαγγέλη Βενιζέλου, θέλετε να την ακολουθήσουμε; Να γίνουμε ουρά του Βενιζέλου;». Επεσε βεβαίως γέλιο, αλλά όλοι συμφώνησαν ότι εάν προκληθούν αυτό θα πουν. Πάμε τώρα στα πιο σοβαρά…
Εκλογικός νόμος σε μερίδες
Η Φώφη Γεννηματά φαινόταν εξοργισμένη και απαυδισμένη από τα «καμώματα» του Τσίπρα όσον αφορά τον εκλογικό νόμο. Τον κάλεσε μάλιστα να «σταματήσει τις κουτσουλιές», τη στιγμή που φέρνει εκλογικό νόμο σε… μερίδες προσπαθώντας να αποσπάσει ψήφους από άλλα κόμματα: «Επιζητεί να σαλαμοποιήσει την ψήφο νομίζοντας ότι έτσι θα πάρει τις πολυπόθητες γι’ αυτόν 200 ψήφους, αλλά δεν θα τα καταφέρει». Και μετά ασχολήθηκαν και με τον Λεβέντη λέγοντας πόσο αναξιόπιστος είναι και για λίγα λεπτά δημοσιότητας είναι πρόθυμος να πει τα πάντα (ακόμα και… προφητείες).
Κοινοβουλευτική Ομάδα, αλλά στην αίθουσα της Γερουσίας και όχι σε καμιά ταβέρνα με κοψίδια, έχει συγκαλέσει και ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Μαθαίνω ότι θα προχωρήσει σε έναν απολογισμό του εξαμήνου που βρίσκεται στην ηγεσία της ΝΔ, αλλά θα αναφερθεί και στον εκλογικό νόμο. Για τον κ. Μητσοτάκη άλλωστε, όπως και για πολλούς στη ΝΔ, η κυβέρνηση επιχειρεί να φέρει έναν εκλογικό νόμο με στόχο να ανακόψει την άνοδό της στην εξουσία Από την ηγεσία του κόμματος ακόμα γελούν με τον Π. Καμμένο που έλεγε ότι θα μπορέσει να βρει τρεις γαλάζιους βουλευτές να ψηφίσουν τον εκλογικό νόμο. Το ερώτημα είναι εάν θα παραστούν οι Κ. Καραμανλής και Αντ. Σαμαράς, όπως και ο Ευ. Μεϊμαράκης
Καραμανλής ή Αλέξης για Πρόεδρος
Αλλά τι λέει για όλα αυτά ο πρώην πρωθυπουργός Κ. Καραμανλής; Μου λένε ότι τελευταίως συναντά πολλούς βουλευτές και συζητεί όλα αυτά που άφησαν τα συριζαίικα τρολς να διαρρεύσουν, ότι δηλαδή με την πρότασή τους για εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας απευθείας από τον λαό θα δημιουργήσει πρόβλημα στη ΝΔ, εννοώντας ότι θα προτείνουν για το ύπατο πολιτειακό αξίωμα τον κ. Καραμανλή. Ο πρώην πρωθυπουργός, όπως μου είπαν, λέει στους συνομιλητές του ότι δεν μπορεί να διαψεύσει (όπως του ζητούν ορισμένοι) τούτο, αφού πρόκειται για διαρροές τις οποίες και αυτός ακούει. Στις συζητήσεις με τους βουλευτές προκύπτει όμως και κάτι άλλο: ότι η πιθανή πρόθεση του ΣΥΡΙΖΑ να θεσπίσει στην αναθεώρηση του Συντάγματος την εκλογή Προέδρου από τη βάση δεν αφορά τον ίδιο, αλλά τον… Αλέξη Τσίπρα που θα ήθελε το 2020 να παίξει και αυτόν τον ρόλο. Και να έχει μάλιστα και αυξημένες αρμοδιότητες.
Τι περιμένουν οι ακροδεξιοί;
Στη Βουλή, τα τελευταία 24ωρα με αφορμή την ψήφιση του εκλογικού νόμου την προσεχή Τρίτη κυριαρχεί μία απορία: τι θα κάνει τελικά η Χρυσή Αυγή; Εως τώρα, να θυμίσω ότι δεν έχει εκδηλωθεί δημοσίως και στην ψήφιση επί της αρχής του νομοσχεδίου στην αρμόδια επιτροπή επιφυλάχθηκε. Τι είναι αυτό που περιμένει η Χρυσή Αυγή; Στη Βουλή οι γαλάζιοι βουλευτές αλλά και οι ανεξάρτητοι βουλευτές λένε ότι η στάση της Χρυσής Αυγής θα εξαρτηθεί από το εάν αρθεί η απαγόρευση χρηματοδότησης του ακροδεξιού αυτού κόμματος. Αυτό, λένε, τους έχει τσακίσει. Εάν ισχύει όντως κάτι τέτοιο, καλό θα ήταν να μάθουμε και με ποιον διαπραγματεύονται. Εκτός εάν είναι απλώς φήμες.

HeliosPlus