Ο Ερντογάν υπεραμύνεται του σχεδίου για χορήγηση ιθαγένειας σε Σύρους

Ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν υπερασπίστηκε το σχέδιo να χορηγήσει την τουρκική ιθαγένεια σε Σύρους πρόσφυγες στην Τουρκία, μια πρόταση που προκάλεσε έντονες αντιπαραθέσεις στην χώρα.

Ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν υπερασπίστηκε το σχέδιo να χορηγήσει την τουρκική υπηκοότητα σε Σύρους πρόσφυγες στην Τουρκία, μια πρόταση που προκάλεσε έντονες αντιπαραθέσεις στην χώρα.

Από το 2011 και την έναρξη του πολέμου στη Συρία, περίπου 2,7 εκατομμύρια πρόσφυγες έχουν βρει καταφύγιο στην Τουρκία. Μόλις το 10% διαμένει σε καταυλισμούς, οι υπόλοιποι δίνουν καθημερινά μάχη ώστε να καταφέρουν να ενσωματωθούν στην κοινωνία.

Ο Ερντογάν υποστήριξε ότι οι Σύροι θα μπορούν να επωφεληθούν από τη διπλή υπηκοότητα και επομένως να παραμείνουν στην Τουρκία μόλις τερματιστεί ο εμφύλιος πόλεμος.

«Θα είναι άραγε υποχρέωση για εκείνους που έχουν διπλή υπηκοότητα να επιστρέψουν στη χώρα προέλευσής τους;» διερωτήθηκε ο Τούρκος πρόεδρος, αναφέροντας το παράδειγμα των Τούρκων εργατών που είχαν μεταβεί κατά δεκάδες χιλιάδες στη Γερμανία στις αρχές της δεκαετίας του 1960.

«Κανείς δεν τους ζήτησε να επιστρέψουν ή όχι στην Τουρκία» πρόσθεσε.

Επιχειρώντας να μετριάσει τις ανησυχίες στην χώρα του επέμεινε στο γεγονός ότι η χώρα του έχει μεγάλη έκταση ώστε να φιλοξενήσει τους Σύρους, έγραψε η εφημερίδα Hurriyet.

«Δεν υπάρχει τίποτα να φοβόμαστε, αυτή η χώρα φιλοξενεί 79 εκατομμύρια ανθρώπους σε μια έκταση 780.000 τετραγωνικών χιλιομέτρων. Στη Γερμανία διαμένουν 85 εκατομμύρια άνθρωποι σε μια επιφάνεια δύο φορές μικρότερη» επισήμανε.

Ο εκπρόσωπος τύπου της κυβέρνησης Νουμάν Κουρτουλμούς δήλωσε ότι «οι εργασίες για την εκπόνηση του σχεδίου δεν έχουν προς το παρόν ολοκληρωθεί».

Η πρωτοβουλία του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, από την οποία θα μπορούσαν να επωφεληθούν έως και 300.000 άνθρωποι σύμφωνα με την εφημερίδα Haberturk, είχε ως αποτέλεσμα να προκληθούν αντιδράσεις, τόσο στα κοινωνικά δίκτυα όσο και από τα κόμματα της Αντιπολίτευσης.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Κόσμος
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk