Σε κατάσταση σοκ βρίσκονται οι ΗΠΑ, ενώ η οργή για τις ρατσιστική αστυνομική βία μοιάζει πλέον να έχει βγει εκτός ελέγχου.

Οι νεκροί αστυνομικοί στο Ντάλας είναι πέντε, ενώ άλλοι επτά τραυματίστηκαν.

Νεκρός είναι ο ύποπτος που βρισκόταν αποκλεισμένος σε γκαράζ, ο οποίος φέρεται να έχει αναγνωριστεί. Σύμφωνα με αμερικανικά ΜΜΕ πρόκειται για τον 25χρονο Μάικα Τζόνσον.

Ήθελε να σκοτώσει λευκούς, ιδίως αστυνομικούς, δήλωσε, νωρίτερα, εκπρόσωπος των Αρχών.

Στη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου που παραχώρησαν οι αρμόδιοι διαβεβαίωσαν ότι δεν υπάρχουν ενδείξεις για σχέσεις του δράστη με τη διεθνή τρομοκρατία.

Ο δράστης, ο οποίος ισχυρίστηκε ότι είχε τοποθετήσει εκρηκτικά στο γκαράζ, τελικά έχασε τη ζωή του από τα εκρηκτικά που χρησιμοποίησε η Αστυνομία με ρομπότ.

«Είπε στους αστυνομικούς ότι έδρασε μόνος και ότι ήταν εξοργισμένος από την αστυνομική βία κατά των μαύρων» είπε ο επικεφαλής της Αστυνομίας, Ντέιβιντ Μπράουν.

Οι έρευνες για την ανεύρεση εκρηκτικών στην περιοχή συνεχίζονται και πολλοί δρόμοι στο κέντρο του Ντάλας είναι κλειστοί.

Η Χίλαρι Κλίντον και ο Ντόναλντ Τραμπ ματαίωσαν τις προεκλογικές συναντήσεις τους μετά την τραγωδία στο Ντάλας.

Ποιος είναι ο ένοπλος της επίθεσης κατά αστυνομικών στο Ντάλας

Φωτογραφία που φέρεται να δείχνει τον 25χρονο δράστη της επίθεσης κατά αστυνομικών στο Ντάλας (πηγή: Facebook)

Ο 25χρονος Μάικα Τζόνσον έχει αναγνωριστεί, σύμφωνα με πηγές, ως ένας από τους ελεύθερους σκοπευτές που σκότωσαν αστυνομικούς στο Ντάλας.

Πρόκειται για τον άνδρα που βρισκόταν ταμπουρωμένος στο γκαράζ. Ο ένοπλος ισχυριζόταν ότι είχε τοποθετήσει εκρηκτικά και ο οποίος σκοτώθηκε από τα εκρηκτικά που μετέφεραν τα ρομπότ της αστυνομίας.

Όπως επιβεβαίωσε το Στέιτ Ντιπάρτμεντ, υπηρέτησε στο Σώμα Εφέδρων του αμερικανικού στρατού μέχρι τον Απρίλιο του 2015. Είχε μάλιστα υπηρετήσει στο Αφγανιστάν από τον Νοέμβριο του 2013 έως τον Ιούλιο του 2014, όπως ανακοίνωσε το αμερικανικό Πεντάγωνο.

Όπως ανακοίνωσαν οι Ένοπλες Δυνάμεις, ο Τζόνσον υπηρέτησε στον στρατό από τον Μάρτιο του 2009 έως τον Απρίλιο του 2015 και είχε ειδικότητα σε ξυλουργικές και οικοδομικές εργασίες στην 420ή Ταξιαρχία Μηχανικού που έχει βάση στο Τέξας.

Η καταγωγή του είναι από το Μεσκίτ του Τέξας.

Μέχρι στιγμής δεν υπάρχουν ενδείξεις για σχέσεις του δράστη με τη διεθνή τρομοκρατία, ενώ δεν είχε βεβαρημένο ποινικό μητρώο.

Ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου επιβεβαίωσε ότι ο 25χρονος δεν φαίνεται να είχε σχέσει με τρομοκρατικές οργανώσεις στις ΗΠΑ ή το εξωτερικό. «Δεν νομίζω ότι υπάρχει σχέση με κανενός είδους τρομοκρατική συνωμοσία» τόνισε ο Τζος Έρνεστ από την Βαρσοβία όπου βρίσκεται με τον Μπαράκ Ομπάμα.

Εκπρόσωπος των Αρχών δήλωσε ότι ο άνδρας ήθελε να σκοτώσει λευκούς, ιδίως αστυνομικούς.

Μιλώντας σε συνέντευξη Τύπου, εκπρόσωπος της αστυνομίας είπε: «Ο ύποπτος ήταν αναστατωμένος για το Blacklivesmatter. Είπε ότι ήταν αναστατωμένος για τις πρόσφατες δολοφονίες από αστυνομικούς. Ο ύποπτος είπε ότι ήταν αναστατωμένος με τους λευκούς».

«Ο ύποπτος είπε ότι ήθελε να σκοτώσει λευκούς, κυρίως λευκούς αστυνομικούς» σημείωσε.

Σύγχυση επικρατεί σχετικά με το εάν ο άνδρας έδρασε μόνος του. Ανώτερη πηγή των δυνάμεων ασφαλείας είπε στους New York Times ότι επρόκειτο για «μοναχικό λύκο», κάτι που και ο ίδιος ισχυρίστηκε.

Ωστόσο, τρία άτομα βρίσκονται υπό κράτηση. Αρχικά, οι Αρχές είχαν κάνει λόγο για τουλάχιστον δύο ελεύθερους σκοπευτές που στόχευσαν αστυνομικούς σε διαδήλωση κατά της αστυνομικής βίας στο Ντάλας.

Ομπάμα: Οι υπεύθυνοι θα λογοδοτήσουν – Καμμία δικαιολογία για την τραγωδία

Χαρακτηρίζοντας «τρομοκρατική τραγωδία» την επίθεση ελεύθερων σκοπευτών εναντίον αστυνομικών στο Ντάλας, την ώρα που βρισκόταν σε εξέλιξη διαδήλωση κατά της ρατσιστικής αστυνομικής βίας, ο Μπαράκ Ομπάμα υπογράμμισε πως «δεν υπάρχει καμία δικαιολογία για τέτοια εγκλήματα».

«Στεκόμαστε στο πλευρό της αστυνομίας, που επιτελεί με αυτοθυσία το δύσκολο έργο της» υπογράμμισε στις δηλώσεις του μετά τα περιστατικά, τις οποίες έκανε από τη Βαρσοβία (όπου βρίσκεται για τη Σύνοδο του ΝΑΤΟ).

Στη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου που παραχώρησααν οι αρμόδιοι διαβεβαίωσαν ότι δεν υπάρχουν ενδείξεις για σχέσεις των δραστών με τη διεθνή τρομοκρατία.

To κανάλι KDFW μετέδωσε εικόνες που φέρονται να δείχνουν την ανταλλαγή πυρών ενός από τους δράστες με την αστυνομία:

Βίντεο στο οποίο ακούγονται οι πρώτοι πυροβολισμοί:

Η αστυνομία του Ντάλας είχε ενδιάμεσα δημοσιεύσει φωτογραφία ενός από τους υπόπτους, ζητώντας πληροφορίες για τον εντοπισμό του (στο Τέξας είναι νόμιμη η κατοχή όπλου όπως αυτό στη φωτογραφία).

Σύμφωνα με αναφορές άνδρα που δήλωσε αδελφός του εικονιζόμενου μιλώντας στο CBS, επρόκειτο για τον Μαρκ Χιουζ που, σύμφωνα με τον ισχυρισμό, ήταν εκείνος που προσήλθε οικειοθελώς και στη συνέχεια αφέθηκε ελεύθερος επειδή δεν διαπιστώθηκε σχέση του με τα περιστατικά.