Την Πέμπτη το μεσημέρι, 7 Ιουλίου 2016, το αρχαιοπρεπές μέγαρο Υπατία –απέναντι από το Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο –φιλοξένησε μία άκρως αρμόζουσα στο περιβάλλον του παρουσίαση: την αναγγελία του διεθνούς συνεδρίου «Η αρχαία Ελλάδα και ο σύγχρονος κόσμος» (timelessgreece.org) που διοργανώνει το Πανεπιστήμιο Πατρών από τις 28 έως 31 Αυγούστου στην Αρχαία Ολυμπία, στο Συνεδριακό Κέντρο της Διεθνούς Ολυμπιακής Ακαδημίας.

Πρόκειται για ένα πρωτοποριακό στη σύλληψή του συνέδριο, καθώς για πρώτη φορά 180 ερευνητές από διάφορα πανεπιστημιακά πεδία, τόσο των ανθρωπιστικών όσο και των θετικών επιστημών, συνέρχονται με στόχο την αποκρυπτογράφηση της «ακόμη ανεξερεύνητης σοφίας των Ελλήνων» και την εκμαίευση απαντήσεων χρήσιμων και για τον άνθρωπο του 21ου αιώνα.

Η επόμενη πολύ ενδιαφέρουσα έκπληξη που επεφύλασσε αυτή η παρουσίαση ήταν η ανακοίνωση από την Εθνική Πρέσβειρα της Ελλάδας στο Συμβούλιο της Ευρώπης και πρόεδρο του Πανελληνίου Αθλητικού Σωματείου Γυναικών «Καλλιπάτειρα», κυρία Κατερίνα Παναγοπούλου, χορηγίας για την ίδρυση Διεθνούς Κέντρου με την επωνυμία «Ίδρυμα Επιστημών και Ελληνικών Αξιών». Το καταστατικό της ίδρυσης θα συνυπογραφεί στην Ολυμπία από τους ομιλητές και συνέδρους του προαναφερθέντος συνεδρίου.
Όπως εξήγησαν κατά την παρουσίαση η κυρία Παναγοπούλου και ο πρόεδρος του συνεδρίου, καθηγητής Στέφανος Παϊπέτης, πηγή έμπνευσης για την ίδρυση του Διεθνούς Κέντρου υπήρξε η κοινή τους διαπίστωση ότι τα ανεξάντλητα επιστημονικά ευρήματα που μας παρέχει η σύγχρονη μελέτη του αρχαιοελληνικού πολιτισμού δένουν αναπόσπαστα με την ανάγκη της εποχής μας για διαχρονικές αξίες. Αξίες όπως η αρετή και το «ευ αγωνίζεσθαι», που τόσο λείπουν από την καθημερινότητά μας, τον πολιτικό και οικονομικό μας βίο, αλλά και τον επιστημονικό στίβο.
Η κυρία Παναγοπούλου τόνισε ότι συνδράμει σε αυτό το νέο όραμα ως ενεργός πολίτης, χωρίς να ζητά ούτε στο ελάχιστο την επιβάρυνση του κρατικού προϋπολογισμού. Ωστόσο, το ηθικό κέλευσμα είναι σαφές και το προσκλητήριο ανοικτό προς όλους τους «της ημετέρας παιδείας μετέχοντες».