‘Όσοι παρακολουθούν τη σειρά Game of Thrones θα γνωρίζουν ότι στο τέλος της 6ης σεζόν, οι γυναίκες έχουν πάρει την κατάσταση στα χέρια τους. Με θεμιτά ή λιγότερο θεμιτά μέσα. Στη Βρετανία που παλεύει να βρει τον βηματισμό της μετά το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος, μοιάζει να συμβαίνει κάτι παρόμοιο.

Γυναίκες έρχονται να βάλουν τάξη στην κατάσταση που δημιούργησε το πολιτικό σύστημα. Κανείς δεν ξέρει αν θα τα καταφέρουν, όμως είναι τουλάχιστον αξιοπρόσεκτο αυτό που συμβαίνει.

Καταρχήν υπάρχει η μικροσκοπική Νίκολα Στέρτζεον με τη χαρακτηριστική σκωτσέζικη προφορά. Είναι η επικεφαλής της τοπικής κυβέρνησης και του κόμματος SNP.

Έγινε Πρώτη Υπουργός της Σκωτίας αμέσως μετά το δημοψήφισμα του 2014, τότε που κέρδισε το Better Together (στο Ηνωμένο Βασίλειο) με 55%.

Η Στέρτζεον ανέλαβε να χειριστεί την επόμενη μέρα, γνωρίζοντας ότι το κόμμα της απέτυχε στην προσπάθεια της ανεξαρτησίας από το Ηνωμένο Βασίλειο και με αρκετά σημαντική διαφορά.

Λίγους μήνες αργότερα, στις βουλευτικές εκλογές του 2015 το κόμμα της σάρωσε. Είχε μόλις 6 έδρες και τις έκανε 56. Εξαφάνισε από τον χάρτη τους Φιλελεύθερους και τους Εργατικούς.

Στο δημοψήφισμα για το Brexit η Στέρτζεον ήταν ξεκάθαρη. Η περιοχή δεν θέλει να φύγει από την ΕΕ. Οι συμπολίτες της το πήραν το μήνυμα και έκαναν το καθήκον τους. Ψήφισαν μαζικά Remain.

Το Ηνωμένο Βασίλειο όμως έφυγε.

Η ίδια τις μέρες μετά το σοκ του 52% έμοιαζε να είναι η μόνη πολιτικός με κάποιο σχέδιο. Μίλησε στην τοπική Βουλή, ανέλαβε πρωτοβουλίες, έθεσε στόχους. Δύσκολους στην υλοποίησή τους, αλλά τους έθεσε.

Και το κυριότερο, δεν τράβηξε το σκοινί σε μια στιγμή δύσκολη για τη χώρα, αφήνοντας στην άκρη τα σχέδια για νέο δημοψήφισμα ανεξαρτησίας στη Σκωτία.

Μια άλλη γυναίκα που έρχεται τώρα στο προσκήνιο είναι η υπουργός Εσωτερικών Τερίσα Μέι, η οποία ευελπιστεί να γίνει η πρώτη γυναίκα που θα περάσει το κατώφλι του 10 της Ντάουνινγκ Στριτ μετά την Μάργκαρετ Θάτσερ.

Η 59χρονη Μέι στήριξε το Remaim όπως και οι περισσότεροι βουλευτές και υπουργοί των Συντηρητικών. Βρίσκεται στο τιμόνι του υπουργείου Εσωτερικών, ενός δύσκολου υπουργείου, καθώς χειρίζεται το καυτό ζήτημα της τρομοκρατίας, τη μετανάστευση και ασφαλώς την αστυνόμευση.

Πολιτικός με εμπειρία 20 ετών, η Μέι θεωρείται έμπιστη, ικανή και το κυριότερο: χωρίς πάθος για την καρέκλα. Δεν είναι τυχαίο ότι είναι η μακροβιότερη υπουργός Εσωτερικών των τελευταίων 50 ετών.

Ένας αρθρογράφος των Financial Times αναρωτιέται μάλιστα: μήπως είναι η Άνγκελα Μέρκελ της Βρετανίας; «Όπως και η Μέρκελ, είναι κόρη προτεστάντη ιερέα. Μεγάλωσε σε ένα σπίτι, όπου Πίστη και αφοσίωση στο δημόσιο συμφέρον πήγαιναν χέρι-χέρι» γράφει χαρακτηριστικά,

Υπάρχει όμως και μια ακόμα γυναίκα που ενδεχομένως να έρθει στο προσκήνιο. Πρόκειται για την Άντζελα Ιγκλ, βουλευτή των Εργατικών, η οποία αμφισβητεί -όπως και πολλοί άλλοι- τον νυν αρχηγό Τζέρεμι Κόρμπιν.

Ο τελευταίος δεν παραιτείται. Και ας έχει χάσει τη στήριξη μεγάλου μέρους των βουλευτών του. Και ας είδε περιοχές προπύργια των Εργατικών να ψηφίζουν Leave, όπως το 2015 ψήφιζαν UKIP.

Έχει ασφαλώς ένα σοβαρό επιχείρημα: εξελέγη από τη βάση του κόμματος και σε αυτήν είναι υπόλογος.

Η 55χρονη Ιγκλ, από τις λίγες πολιτικούς που δηλώνει ανοικτά ότι είναι γκέι- υπήρξε υπουργός στις κυβερνήσεις του Γκόρντον Μπράουν (ο τελευταίος Εργατικός πρωθυπουργός, 2007-2010) και σκιώδης υπουργός των Εργατικών από τότε που στην εξουσία ήρθαν οι Συντηρητικοί.

Σε πρόσφατη συνέντευξή της υπήρξε σαφής: «Αν δεν κάνει κάτι ο Τζέρεμι Κόρμπιν, θα αναλάβω να βρω λύση στο αδιέξοδο».

Και μέσα σε όλα αυτά, μια ακόμα γυναίκα ήρθε να τοποθετηθεί με προσεκτικό και λίαν θεσμικό τρόπο: Η βασίλισσα Ελισάβετ Β’ στην οποία αρκετοί χρέωσαν θέση υπέρ της εξόδου της Βρετανίας από την ΕΕ, ζήτησε «ψυχραιμία στις περίπλοκες και απαιτητικές στιγμές».

Η 90χρονη μονάρχης, η οποία στα 64 χρόνια της βασιλείας της έχει αναθέσει το σχηματισμό κυβέρνησης σε 12 πρωθυπουργούς (με πρώτο τον Τσόρτσιλ), συμπλήρωσε: «Τα γεγονότα εξελίσσονται με αξιοσημείωτη ταχύτητα».

Άδικο έχει;