Με την Τερέζα Μέι να έχει μέχρι στιγμής την στήριξη του μεγαλύτερου μέρους των βουλευτών των βρετανών Συντηρητικών ξεκινούν οι μακρόσυρτες διαδικασίες για την ανάδειξη του επόμενου αρχηγού του κόμματος και, κατ’ επέκταση, του πρωθυπουργού.

Απέναντι στην Μέι βρίσκεται ο Μάικλ Γκόουβ ως «μεγάλο όνομα» του Brexit, όμως ο Μπόρις Τζόνσον -που τελικά δεν βγήκε μπροστά στον αγώνα- έδωσε ψήφο εμπιστοσύνης στην Αντρέα Λίντσομ.

Τη θέση του Κάμερον στην ηγεσία των Τόρις και την πρωθυπουργία διεκδικούν επίσης οι Στίβεν Κραμπ και Λίαμ Φοξ. Από τους συνολικά πέντε υποψηφίους, η νυν υπουργός Εσωτερικών Τερέζα Μέι (που είχε υποστηρίξει, περισσότερο λόγω αφοσίωσης στον Κάμερον) την παραμονή στην ΕΕ εμφανίζεται με διαφορά μπροστά στις «ψήφους εμπιστοσύνης» που έχει πάρει από βουλευτές.

Οι ψηφοφορίες μεταξύ των υψηλόβαθμων κλιμακίων του κόμματος των Τόρις θα συνεχιστούν μέχρι να εξαλειφθούν οι «μικροί» υποψήφιοι και να μείνουν δύο μονομάχοι, που θα τεθούν στην κρίση της εύτερης βάσης στελεχών του κόμματος.

Η διαδικασία αναμένεται να έχει δώσει τον επόμενο πρωθυπουργό μέχρι τις αρχές Σεπτεμβρίου -και τότε ο ένοικος της Ντάουνινγκ Στριτ θα πρέπει να ξεκινήσει τις διαπραγματεύσεις με την ΕΕ για το Brexit.

Ένα δείγμα του μέχρι πού θα φτάσει το άγχος γύρω από τη διαπραγμάτευση μεταξύ ΕΕ και Βρετανίας για τη σχέση μετά το διαζύγιο δίνει η αναφορά του βρετανικού υπουργείο Εσωτερικών για το ζήτημα των ευρωπαίων υπηκόων που διαμένουν στη Βρετανία: Το υπουργείο, όπως και η ίδια η Τερέζα Μέι, αρνήθηκαν να δώσουν εγγυήσεις για το καθεστώς μετά το Brexit λέγοντας πως χρειάζονται «αμοιβαίες διαβεβαιώσεις για τους Βρετανούς στην ΕΕ».

Η αναφορά προκάλεσε αντιδράσεις και στο ίδιο το κόμμα των Συντηρητικών, όπως και στους αντιπολιτευόμενους Εργατικούς, που υποστήριξαν πως η στάση αυτή καθιστά ουσιαστικά «ομήρους στη διαπραγμάτευση» του εκατέρθων ξένους υπηκόους.