Ελβετικός ελιγμός

Σαντιγί ή μους σοκολάτα… Οταν η αρχιτεκτονική επιδίδεται σε ασκήσεις ευλυγισίας, η μορφή μιας κατοικίας παύει να παραπέμπει στο οικείο και αναμενόμενο, επιτρέποντας τολμηρούς παραλληλισμούς.

Σαντιγί ή μους σοκολάτα… Οταν η αρχιτεκτονική επιδίδεται σε ασκήσεις ευλυγισίας, η μορφή μιας κατοικίας παύει να παραπέμπει στο οικείο και αναμενόμενο, επιτρέποντας τολμηρούς παραλληλισμούς. Μια τέτοια σχεδιαστική παραλλαγή επιχείρησε το αρχιτεκτονικό γραφείο Evolution Design για τη δημιουργία μιας κατοικίας που προσδιορίστηκε κατά μεγάλο βαθμό από το σχήμα του οικοπέδου: στην άκρη του οικισμού στην περιοχή Lake Zurich, έξω από την ελβετική μεγαλούπολη, τριγωνικό και στενό, στριμωγμένο ανάμεσα στις σιδηροδρομικές γραμμές και στον δρόμο. Στόχος των αρχιτεκτόνων ήταν το κτίριο να αντανακλά όλη αυτή τη ζωηρή δραστηριότητα που το περιβάλλει και ταυτόχρονα το ίδιο να προσφέρει μια θέα 180 μοιρών στη λίμνη και στα απέναντι βουνά. Ετσι, οι τέσσερις όροφοι του Flexhouse – όπως το αποκαλούν οι αρχιτέκτονες – αναπτύσσονται σε έναν σκελετό με ευρεία βάση που σταδιακά στενεύει, μοιράζοντας τα 173 τ.μ. σε ανοιχτούς, φωτεινούς χώρους με μια «κορδέλα» να τους διαπερνά και διαμορφώνοντας την καμπυλωτή πρόσοψη που επιτείνει την κινητικότητα της κατοικίας, με αποτέλεσμα να οδηγεί το βλέμμα των περαστικών προς τα πάνω. Μικρές διαφοροποιήσεις που κατάφεραν να σπάσουν την κατασκευαστική ομοιομορφία που επιβάλλουν οι αυστηροί ελβετικοί πολεοδομικοί κανόνες. Πάντως, ένας λιγότερο λάτρης των γλυκών θα μπορούσε να παρομοιάσει την κατοικία αυτή και με ένα περίεργο πλάσμα της λίμνης που έρποντας βρήκε τη νέα θέση του σε αυτό το προνομιακό σημείο.

* Δημοσιεύθηκε στο BHmagazino την Κυριακή 3 Ιουλίου 2016

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
BHMAgazino
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk