Ο «Αγιος» των μεταναστών Γιάννης Μουζάλας, στο Βερολίνο

Γλίτωσαν και πάλι την απέλαση στην Ελλάδα. Οι μετανάστες που είχαν έρθει παλιότερα στη χώρα μας και ύστερα κατέφυγαν παράτυπα στη Γερμανία, δεν πρόκειται να «επαναπροωθηθούν» εκ νέου στην Ελλάδα.

Βερολίνο

Γλίτωσαν και πάλι την απέλαση στην Ελλάδα. Οι μετανάστες που είχαν έρθει παλιότερα στη χώρα μας και ύστερα κατέφυγαν παράτυπα στη Γερμανία, δεν πρόκειται να «επαναπροωθηθούν» εκ νέου στην Ελλάδα. Όχι άμεσα τουλάχιστον. Οι Βρυξέλλες, σύμφωνα με τον αναπληρωτή υπουργό μεταναστευτικής πολιτικής Γιάννη Μουζάλα που βρίσκεται στο Βερολίνο για συνομιλίες με τον γερμανό υπουργό εσωτερικών Τόμας ντε Μαιζιέρ, απεφάσισαν την αναστολή της απέλασής τους μέχρι τον ερχόμενο Δεκέμβριο. Αυτή έπρεπε να αρχίσει κανονικά την πρώτη Ιουλίου, δεδομένου ότι οι κοινοτικές Αρχές είχαν αποφανθεί ότι οι «επαναπροωθούμενοι» δεν κινδυνεύουν πλέον να τύχουν άδικης και απάνθρωπης μεταχείρισης στην Ελλάδα, όπως, σύμφωνα με αποφάσεις των ανώτατων ευρωπαϊκών και γερμανικών δικαστηρίων, συνέβαινε αυτό στο παρελθόν και μέχρι πρότινος ακόμη. Η μεταχείριση αυτή, πρόσθεταν, έχει βελτιωθεί τελευταία ουσιαστικά και επομένως έχει εκλείψει κάθε λόγος για την μη διεξαγωγή των απελάσεων.

Η αναστολή αυτή δεν οφείλεται τόσο πολύ στην «καλή θέληση» των αρμοδίων στις Βρυξέλλες και το Βερολίνο – το αντίθετο μάλιστα! – , όσο στο γεγονός, ότι οι μετανάστες έχουν έναν «Άγιο»: τον κ.Μουζάλα. Ο έλληνας υπουργός κατάφερε προφανώς να τους πείσει, ότι τυχόν μαζική απέλασή τους στην Ελλάδα θα ενέτεινε την ανθρωπιστική καταστροφή στην χώρα και θα έθετε ενδεχομένως σε κίνδυνο και τα δικά τους ευρύτερα σχέδια – την συμφωνία τους για τους πρόσφυγες με την Τουρκία.

Ο κ.Μουζάλας επαίνεσε τη βοήθεια που παρέχει η Γερμανία στην Ελλάδα στην οργάνωση των hot spot στο πλαίσιο της EASO (Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Στήριξης Ασύλου). «Ότι χρειαστήκαμε μας το έδωσαν» είπε. Η EASO θα ενισχυθεί επιπλέον προσωπικά και τεχνικά, έτσι ώστε η συμβολή της στην οργάνωση των hot spot να γίνει πιο αποτελεσματική.
Χάρη στην ΕASO, σύμφωνα με τον ίδιο, έχει ανέβει ήδη σημαντικά η «παραγωγή» παροχής ασύλου: Στην Λέσβο φτάνει στα 40 «άσυλα» την ημέρα, στην Χίο στα δέκα – έναντι μονοψήφιων αριθμών τους προηγούμενες μήνες. Γύρω στο 40% των αιτήσεων έχει θετική έκβαση, οι υπόλοιποι αιτούντες πρέπει να υπολογίζουν με τα χειρότερα: με την «επιστροφή» τους (όπως λέγονται εύσχημα οι απελάσεις) στην Τουρκία.

Όλα είναι ένα ψέμα: Ο κ.Μουζάλας ξέχασε από μια στιγμή και μετά την «Αγιοσύνη» και άρχισε να χαρακτηρίζει ευθέως «ψέματα» τους ισχυρισμούς των ανθρωπιστικών και κινηματικών οργανώσεων σχετικά με τα λάθη και τις πλάνες της προσφυγικής του πολιτικής.

Αλλοίωση των δευτεροβάθμιων εξεταστικών επιτροπών για την παροχή ασύλου εις βάρος των προσφύγων; Ψέμα, οι επιτροπές αυτές ήταν προσωρινές και μη νομιμοποιημένες – τώρα αντικαθίστανται από σύννομες που θα κάνουν πολύ καλύτερα τη δουλειά τους και δη προς όφελος των ενδιαφερομένων. Η λειτουργία τους, πρόσθεσε, θα αρχίσει ήδη την ερχόμενη εβδομάδα.

Κράτηση των μεταναστών εν είδει φυλάκισης κατά 25 ημέρες στα hot spot; Ψέμα, η κράτηση κρατά συνήθως 15-20 ημέρες, και αυτό επειδή έτσι το θέλει ο νόμος. Διαφορετικά, οι πρόσφυγες κινούνται ελεύθερα στα νησιά. «Αυτό που πραγματικά ισχύει είναι, ότι βρίσκονται υπό καθεστώς επιτήρησης» πρόσθεσε. Με άλλα λόγια, οι «επιτηρούμενοι» δεν επιτρέπεται να τα εγκαταλείψουν έως ότου αποφασιστεί, αν θα πάρουν άσυλο, ή όχι.

Ανθρωπιστικές οργανώσεις καταγγέλλουν ωστόσο, ότι η επιτήρηση δεν γίνεται μόνο από τις αρμόδιες αρχές, αλλά και από ομάδες των τοπικών κοινωνιών που έχουν μυηθεί στην επιχείρηση εγκλωβισμού των προσφύγων στα νησιά (υπάλληλοι ταξιδιωτικών γραφείων, πλοίων, κλπ.), έτσι ώστε οι τελευταίοι να μην βρίσκουν καμιά ευκαιρία να διαφύγουν προς την ηπειρωτική Ελλάδα – σίγουρα άλλο «ψέμα» κι αυτό.

Σε συζήτηση με έλληνες δημοσιογράφους, ο κ.Μουζάλας υπερασπίστηκε ως μονόδρομο τη συμφωνία της 20ης Μαρτίου μεταξύ Βρυξελλών και Άγκυρας – απορρίπτοντας την ένσταση, ότι αυτή έγινε κυρίως εις βάρος της Τουρκίας και ότι υπήρχαν και άλλα, επίσης ευρωπαϊκά και πιο «φιλικά» προς τους πρόσφυγες μοντέλα συμφωνίας. Αν δεν είχε γίνει όπως έγινε, είπε, τότε, σύμφωνα με τις προσφυγικές ροές τους μήνες πριν από αυτήν θα είχαμε τώρα στην Ελλάδα πάνω από 200000 πρόσφυγες. Η αναγκαστική διαμονή τους στη χώρα μας, πρόσθεσε, θα αποτελούσε τη χειρότερη δυνατή προσβολή των ανθρώπινων δικαιωμάτων.

Ο έλληνας υπουργός τόνισε, ότι συμφωνεί με τον κ.Μαιζιέρ σε πολλά ζητήματα – μεταξύ άλλων στην ανάγκη για γρήγορη μετεγκατάσταση των προσφύγων σε ευρωπαϊκές χώρες και από την Ελλάδα και από την Τουρκία.
Μια βασική εξαίρεση αποτελεί η αναθεώρηση της συμφωνίας του Δουβλίνου, που όπως είπε, γίνεται στη βάση της παλιάς συνταγής: Οι Βρυξέλλες και Σια επιμένουν στη μόνιμη παραμονή των προσφύγων στις χώρες, στις οποίες πρωτοεισέρχονται – και που δεν είναι άλλες από τις συνήθως «ύποπτες»: Ελλάδα, Ιταλία, εν μέρει και Φιλανδία. Οι δυο υπουργοί συμφώνησαν να συνεχίσουν τον διάλογο γύρω από το θέμα.

Ο κ. ντε Μαιζιέρ «αναγνώρισε» με τη σειρά του, όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση του γερμανικού υπουργείου εσωτερικών, «τις πολλές προσπάθειες της Ελλάδας για την αντιμετώπιση της προσφυγικής κρίσης, υπέδειξε όμως και την ευθύνη της, να πάρει και άλλα μέτρα για την προώθηση του συστήματος ασύλου».
Υπόδειξη, που σύμφωνα με τον ίδιο, είναι στο πνεύμα της αναγνώρισης της Τουρκίας ως «ασφαλούς τρίτης χώρας» και αποβλέπει σε πιστότερη εφαρμογή της συμφωνίας Βρυξελλών-Άγκυρας – ενάντια στις προειδοποιήσεις των ανθρωπιστικών οργανώσεων και ερήμην των προσφύγων.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Πολιτική
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk