Τα ορυχεία εισφέρουν κάθε χρόνο το 3,4% του ΑΕΠ

Στα 6,2 δισ. ευρώ, ή στο 3,4% του ΑΕΠ, ανέρχεται η συμβολή στην εθνική ελληνική οικονομία της εξορυκτικής-

Στα 6,2 δισ. ευρώ, ή στο 3,4% του ΑΕΠ, ανέρχεται η συμβολή στην εθνική ελληνική οικονομία της εξορυκτικής-μεταλλουργικής βιομηχανίας, συνυπολογίζοντας τη συμμετοχή της τσιμεντοβιομηχανίας και την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας. Οι εξορυκτικές επιχειρήσεις παραμένουν ένας από τους μεγαλύτερους εργοδότες της χώρας με σημαντικό ρόλο για την καταπολέμηση της ανεργίας, ειδικά στην ελληνική περιφέρεια.
Αυτά ανέφερε ο πρόεδρος του Συνδέσμου Μεταλλευτικών Επιχειρήσεων κ. Αθανάσιος Κεφάλας, επισημαίνοντας ότι με βάση τη σχετική μελέτη που πρόσφατα εκπόνησε το ΙΟΒΕ οι δραστηριότητες του εξορυκτικού τομέα έχουν πολύ σημαντικό ρόλο στην οικονομία της Αττικής, η οποία αποτελεί τον σημαντικότερο πληθυσμιακό και οικονομικό πόλο της επικράτειας, συνεισφέροντας συνολικά στην ακαθάριστη αξία παραγωγής της περιφέρειας αυτής περίπου 2,1 δισ. ευρώ.
Σημαντική συνεισφορά σημειώνεται επίσης στην Κεντρική Μακεδονία, ως αποτέλεσμα μεταξύ άλλων και της εκμετάλλευσης των πολυμεταλλικών κοιτασμάτων στην περιοχή της Χαλκιδικής, συνεισφέροντας συνολικά περίπου 1 δισ. ευρώ στην ακαθάριστη αξία παραγωγής της περιφέρειας.
Προστιθέμενη αξία

Σε ό,τι αφορά τις επιδράσεις της εξορυκτικής βιομηχανίας σε προστιθέμενη αξία, αξίζει να σημειωθεί ότι στον εξορυκτικό τομέα οφείλεται περίπου το 12% της προστιθέμενης αξίας που δημιουργείται στη Στερεά Ελλάδα (σε απόλυτους όρους περίπου 740 εκατ. ευρώ προστιθέμενης αξίας). Αντίστοιχα, στον εξορυκτικό τομέα οφείλεται περίπου το 4% της προστιθέμενης αξίας που δημιουργείται στις περιφέρειες της Ανατολικής Μακεδονίας – Θράκης (300 εκατ. ευρώ), της Δυτικής Μακεδονίας (130 εκατ. ευρώ) και της Θεσσαλίας (270 εκατ. ευρώ), καθώς επίσης περίπου το 3% της προστιθέμενης αξίας που δημιουργείται στο Νότιο Αιγαίο (160 εκατ. ευρώ). Τέλος, σημαντική είναι η συνεισφορά της εξορυκτικής βιομηχανίας στην προστιθέμενη αξία που παράγεται στην Κεντρική Μακεδονία (περίπου 500 εκατ. ευρώ ή περίπου 2,2% της προστιθέμενης αξίας της περιφέρειας).
Ο κ. Κεφάλας αναφέρθηκε, με βάση τη μελέτη του ΙΟΒΕ, σε σημαντικά στοιχεία για την απασχόληση στον εξορυκτικό τομέα ανά περιφέρεια, πράγμα που δείχνει τον σημαντικό ρόλο στην περιφερειακή ανάπτυξη της χώρας μας.
Ειδικότερα στις δραστηριότητες της εξορυκτικής βιομηχανίας οφείλεται άμεσα περίπου το 3% της απασχόλησης στη Στερεά Ελλάδα (σε απόλυτους όρους, περίπου 4,4 χιλ. ισοδύναμες θέσεις πλήρους απασχόλησης) και το 1% της απασχόλησης στις περιφέρειες της Δυτικής Μακεδονίας (0,6 χιλ. θέσεις), της Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης (1,4 χιλ. θέσεις) και της Θεσσαλίας (1,6 χιλ. θέσεις). Η συνολική επίδραση του εξορυκτικού τομέα στην απασχόληση στις περιφέρειες αυτές είναι ωστόσο πολύ ισχυρότερος. Ενδεικτικά, στην εξορυκτική βιομηχανία οφείλεται συνολικά περίπου το 11% της απασχόλησης στη Στερεά Ελλάδα (περίπου 18,7 χιλ. θέσεις πλήρους απασχόλησης) και περισσότερο από το 3% της απασχόλησης στις περιφέρειες της Δυτικής Μακεδονίας (2,9 χιλ. θέσεις), της Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης (6,5 χιλ. θέσεις) και της Θεσσαλίας (7,3 χιλ. θέσεις). Οι περιφερειακές επιδράσεις της εξορυκτικής βιομηχανίας στην απασχόληση είναι ιδιαίτερα σημαντικές, λαμβάνοντας υπόψη ότι η εξορυκτική δραστηριότητα παρέχει ισχυρή στήριξη στην απασχόληση σε περιοχές της χώρας που έχουν πληγεί οξύτατα από την οικονομική κρίση των τελευταίων ετών.
Ανασταλτικοί παράγοντες

Στην ομιλία του ο πρόεδρος του ΣΜΕ υπογράμμισε για μία ακόμη φορά τα προβλήματα και τους ανασταλτικούς παράγοντες που εμποδίζουν την ανάπτυξη του εξορυκτικού κλάδου και αποτελούν τροχοπέδη και είναι μεταξύ άλλων: η δύσκαμπτη αδειοδοτική διαδικασία, τόσο για υφιστάμενες δραστηριότητες όσο και για νέες επενδύσεις, η γραφειοκρατία, ο αναχρονιστικός λατομικός νόμος, οι κοινωνικές αντιδράσεις λόγω του μεγάλου φόβου για υποβάθμιση του περιβάλλοντος σε συνδυασμό με τη μη ύπαρξη αποτελεσματικών ελέγχων, η έλλειψη σταθερού φορολογικού και εργασιακού νομοθετικού πλαισίου και πάνω απ’ όλα η ανασφάλεια δικαίου.
Κλείνοντας ο κ. Κεφάλας τόνισε ότι πάγιο αίτημα του Συνδέσμου προς την Πολιτεία είναι η επίσπευση της εφαρμογής των προβλέψεων της Εθνικής Πολιτικής Αξιοποίησης των Ορυκτών Πρώτων Υλών, μέσω της οποίας θα ανοίξει ο δρόμος για νέες επενδύσεις στον κλάδο και για τη βέλτιστη αξιοποίηση των ορυκτών πόρων της χώρας.

HeliosPlus

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Οικονομία
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk