Με αυτοπεποίθηση εμφανίστηκε ο υπουργός Εργασίας Γ. Κατρούγκαλος στην Βουλή όσον αφορά την επικείμενη διαπραγμάτευσης με τους Θεσμούς για τα εργασιακά. Μάλιστα δεν δίστασε να δηλώσει σχετικά με το «καυτό» θέμα των ομαδικών απολύσεων, ότι η κυβέρνηση θα επιδιώξει να απομονώσει το ΔΝΤ και τις ακραίες θέσεις του. Όπως είπε με αφορμή ερώτηση του βουλευτή του ΚΚΕ Ι. Δελλή, «ως προς το ζήτημα των ομαδικών απολύσεων η τακτική μας απέναντι στον ακραίο ΄΄παίκτη΄΄ που είναι το ΔΝΤ, είναι να επαναλάβουμε την τακτική απομόνωσής του, όπως με επιτυχία πράξαμε στην διαπραγμάτευση για το συνταξιοδοτικό».
Και υπενθύμισε σχετικά ότι «επέμεναν οι άνθρωποι του ΔΝΤ να αποκρούουν οποιαδήποτε αύξηση των εργοδοτικών εισφορών, η οποία ήταν αναγκαία για τη διατήρηση των συντάξεων στο επίπεδο που ήταν», αλλά, όπως συμπλήρωσε, «όταν η θέση αυτή απομονώθηκε με την αποδοχή ακόμα και από τις εργοδοτικές οργανώσεις της αναγκαίας αυτής αύξησης, λελογισμένης και μικρής των εισφορών, στο τέλος μπορέσαμε να πετύχουμε τον επιδιωκόμενο στόχο που ήταν η αντικατάσταση της ρήτρας μηδενικού ελλείμματος, που θα οδηγούσε σε 30% μεσοσταθμική μείωση σε επικουρικές συντάξεις, σε αυτή την πολύ περιορισμένη αναπροσαρμογή που καταφέραμε».
Μάλιστα δήλωσε ότι το ζήτημα περαιτέρω ελαστικοποίησης της αγοράς εργασίας είναι εκτός της ατζέντας της διαπραγμάτευσης, ενώ διαβεβαίωσε ότι η κυβέρνηση δεν θα δεχθεί περιορισμό του «ιερού και έσχατου όπλου» της απεργίας. Όπως είπε χαρακτηριστικά «δεν θα δεχτούμε καν να συζητήσουμε οποιοδήποτε θέμα αφορά mini jobs, περαιτέρω ελαστικοποίηση της αγοράς εργασίας για τον απλό λόγο ότι έχουμε εξασφαλίσει εκ των προτέρων ότι δεν περιλαμβάνονται στους άξονες συζήτησης» (που αφορούν: επαναφορά συλλογικών διαπραγματεύσεων, ομαδικές απολύσεις και συνδικαλιστικό νόμο).
Ο κ. Δελλής τόνισε στον υπουργό Εργασίας ότι «δεν έχετε το δικαίωμα να εμφανίζεστε ως θεατής της εργασιακής ζούγκλας», ενώ τον κατηγόρησε: «Λέτε ότι είστε με την εργασία και όχι με το κεφάλαιο, αλλά τα έργα σας άλλα δείχνουν.
Σφοδρή κριτική για την πολιτική της κυβέρνησης δέχθηκε και από τον βουλευτή του ΚΚΕ Χρ. Κατσώτη, ο οποίος με αφορμή το λουκέτο στο ξενοδοχείο Ledra Marriot, του είπε: «Αν είστε όπως λέτε κατά των νεοφιλελεύθερων πολιτικών τι λύση δίνετε; Δεν μπορείτε να ξεγελάτε τους εργαζομένους για πολύ. Παρά τα ψέματα ότι δεν θα μειωθούν οι συντάξεις, οι συνταξιούχοι το βλέπουν στην τσέπη τους». Ενώ ζήτησε για τους εργαζομένους του ξενοδοχείου καταβολή δεδουλευμένων και οφειλών προς αυτούς. «Οι εργαζόμενοι έχουν στείλει ένα σαφές μήνυμα: ότι δεν θα υποχωρήσουν θα αγωνιστούν και έχουν την αλληλεγγύη και άλλων κλάδων», είπε ο βουλευτής του ΚΚΕ.
Ο κ. Κατρούγκαλος δήλωσε ότι είναι «ζήτημα ημερών η καταβολή του ειδικού βοηθήματος κα του ειδικού επιδόματος επίσχεσης», ενώ σημείωσε ότι αν προταθούν στην κυβέρνηση «συγκεκριμένα μέτρα εντός των αρμοδιοτήτων μας, θα τα αναλάβουμε». «Επικαλείστε το όριο των αρμοδιοτήτων σας. Ποιά δύναμη σας θέτει αυτά τα όρια; Οι επιχειρηματικοί όμιλοι και εσείς κινείστε εντός αυτού του πλαισίου», του απάντησε ο κ. Κατσώτης.
«Τα όρια των πολιτικών τίθενται από τον συσχετισμό δυνάμεων. Αυτή η κυβέρνηση δεν έχει αποδεχθεί παθητικά αλλά έχει προσπαθήσει να αποτελέσει εναλλακτική φωνή. Μολονότι βρισκόμαστε σε μια εξαιρετική δυσμενή κατάσταση (η κυβέρνηση) περιφρούρησε τα μικρά και μεσαία εισοδήματος. Κανείς δεν μπορεί να είναι ευχαριστημένος με τα σημερινά επίπεδα συντάξεων, όμως στο πλαίσιο που διαχειριστήκαμε καμία κύρια σύνταξη δεν μειώθηκε και μειώσαμε στο ελάχιστο δυνατό τις μειώσεις στις επικουρικές», αντέτεινε ο κ. Κατρούγκαλος, δηλώνοντας ότι «επιδιώκουμε να ανατρέψουμε τους δυσμενείς συσχετισμούς».