Νωχελικά άρχισε το μεταγραφικό παζάρι για τους «big four» του ελληνικού ποδοσφαίρου καθώς ως τις αρχές της περασμένης εβδομάδας μετά βίας είχε ολοκληρωθεί το 20% των μεταγραφών του αρχικού σχεδιασμού τους. Ωστόσο, τις τελευταίες ημέρες παρουσιάζεται έντονη κινητικότητα προκειμένου να καλυφθούν τα κενά στα ρόστερ των ομάδων. Ηδη άλλωστε ο Ολυμπιακός, ο Παναθηναϊκός, η ΑΕΚ και ο ΠΑΟΚ έχουν αρχίσει την προετοιμασία τους για τις κρίσιμες ευρωπαϊκές μάχες που θα δώσουν στα τέλη Ιουλίου.
Ολυμπιακός


Η απρόσμενη εξέλιξη που υπήρξε στο θέμα του προπονητή με την αιφνιδιαστική παραίτηση του Πορτογάλου Μάρκο Σίλβα και την έλευση του Ισπανού Βίκτορ Σάντσεθ ενδεχομένως να αλλάξει (όχι σε σημαντικό βαθμό πάντως) τα μεταγραφικά πλάνα του πρωταθλητή Ολυμπιακού, ο οποίος προετοιμάζεται για πρώτη φορά έπειτα πολλά χρόνια για να συμμετάσχει σε προκριματικές φάσεις του Τσάμπιονς Λιγκ. Οι Ερυθρόλευκοι, που ήδη έχουν εντάξει στο δυναμικό τους τον πορτογάλο δεξιό μπακ Ντιόγκο Φιγκέιρας, κινούνται στην αγορά για την απόκτηση πρωτίστως τερματοφύλακα μετά την πώληση του Ρομπέρτο στην Εσπανιόλ, αλλά και κεντρικού χαφ (box to box), ακραίου μεσοεπιθετικού, δεξιού στόπερ και αριστερού μπακ (προβάδισμα έχει ο Ισπανός Αλμπέρτο Ντε Λα Μπέγια) εφόσον παραχωρηθεί ο Αρτούρ Μαζουακού, ενώ ο κύπριος αμυντικός μέσος και στόπερ Κωνσταντίνος Λαΐφης, που αποκτήθηκε από την Ανόρθωση, παραχωρείται με δανεισμό στη Σταντάρ Λιέγης. Πέραν του Ρομπέρτο παρελθόν αποτελούν ο Λεάντρο Σαλίνο, ο Νταβίδ Φουστέρ, ο Ερνάνι και ο Εστεμπάν Καμπιάσο.
Παναθηναϊκός


Υπό την καθοδήγηση του κ. Αντρέα Στραματσόνι συνεχίζεται το ολοκληρωτικό ξήλωμα της ομάδας που είχε δημιουργήσει ο προκάτοχός του κ. Γιάννης Αναστασίου. Στα πρόσωπα του Κολομβιανού Βίκτορ Ιμπάρμπο και του Γκανέζου Μουμπάρακ Γουακάσο έχουν εντοπιστεί οι εκλεκτοί για τις θέσεις του επιθετικού και του εσωτερικού αριστερού μέσου, αντιστοίχως, ενώ ο Σουηδός Νίκλας Χουλτ και ο Βούλγαρος Βίκτορ Ιβανόφ ήρθαν για να προσφέρουν ποιοτικές λύσεις στα αριστερά και στο κέντρο της άμυνας. Παράλληλα, αναζητείται ένας ακόμη στόπερ (υπάρχουν επαφές για τον Κροάτη Γκόρντον Σίλντενφελντ), ένας κεντρικός χαφ και υπό προϋποθέσεις ένας δεξιός οπισθοφύλακας και ένας επιθετικός, ανάλογα με την παραμονή ή μη του Βίκτωρα Κλωναρίδη. Παρελθόν αποτελούν ο Σέρχιο Σάντσεθ, ο Ντάνιελ Πράνιτς, ο Μλάντεν Πέτριτς, ο Γιούρι Μαμούτε, ο Λούκας Εβαντζελίστα, ο Νίκος Καλτσάς και ο Τάσος Λαγός, ενώ στην έξοδο βρίσκονται και οι Μάικλ Εσιέν, Γενς Βέμερ, Στάθης Ταυλαρίδης, Αμπντούλ Ατζαγκούν και Νίκος Γιαννακόπουλος.
ΑΕΚ


Με νέο προπονητή τον Τιμούρ Κετσμπάγια, η κυπελλούχος ΑΕΚ στοχεύει στην υλοποίηση οκτώ μεταγραφών. Ηδη έχουν ανακοινωθεί ο γκολκίπερ Βασίλης Μπάρκας, ο ουκρανός στόπερ Ντμίτρο Τσιγκρίνσκι και ο διεθνής μεσοεπιθετικός Τάσος Μπακασέτας για τον οποίο, έπειτα από ένα σίριαλ μερικών εβδομάδων, βρέθηκε η χρυσή τομή για την παραχώρησή του από τον Πανιώνιο. Παράλληλα η Ενωση βρίσκεται σε αναζήτηση σέντερ φορ, αριστερού μπακ, κεντρικού μέσου, πιθανώς και ενός ακόμη στόπερ, όπως επίσης και ενός εξτρέμ, θέση για την οποία φέρεται ως φαβορί ο Αργεντινός Πάμπλο Τσαβαρία. Πολλές πάντως θα είναι και οι αποχωρήσεις, με πιο ηχηρές αυτές του Ραφίκ Τζιμπούρ και του Ντιέγκο Μπουονανότε, αν και επί του παρόντος, επισήμως αποτελεί παρελθόν μόνο ο γκολκίπερ Αλέν Μπαρόχα. Θα τον ακολουθήσουν ωστόσο οι Βασίλης Λαμπρόπουλος, Μιγκέλ Ανχελ Κορδέρο, Αρης Σοϊλέδης.
ΠΑΟΚ


Ο Δικέφαλος του Βορρά, που θα διεκδικήσει μέσω των προκριματικών το όνειρο της παρθενικής παρουσίας του στους ομίλους του Τσάμπιονς Λιγκ, μέχρι στιγμής βρίσκεται ένα βήμα πιο μπροστά από τους ανταγωνιστές του έχοντας ενισχυθεί με τον βραζιλιάνο πλάγιο μπακ Λέο Μάτος, τον ουκρανό κεντρικό χαφ Εβγέν Σάχοφ, τον ανγκολέζο εξτρέμ Τζάλμα Κάμπος, τον ισπανό στόπερ Χοσέ Ανχελ Κρέσπο και τον ολλανδό επιθετικό χαφ Ντιέγκο Μπίσεσβαρ. Παρ’ όλα αυτά, ο κ. Βλάνταν Ιβιτς έχει να αντιμετωπίσει αρκετά ανοιχτά μέτωπα καθώς δεν έχει αποσαφηνιστεί αν θα παραμείνουν στην ομάδα ο Ρόμπερτ Μακ, ο Εργκις Κάτσε και ο Ζάιρο, εν αντιθέσει προς τους Ντίμιταρ Μπερμπάτοφ, Μιγκέλ Βίτορ και Εγιάλ Γκολάσα που έφυγαν από τη Θεσσαλονίκη. Παράλληλα ο ΠΑΟΚ βρίσκεται σε διαπραγματεύσεις για την απόκτηση τερματοφύλακα, αμυντικού μέσου, σέντερ φορ και πιθανώς ενός ακόμη στόπερ.


ΣΟΥΠΕΡ «ΠΑΛΤΑ»

Μάικλ Εσιέν, Ντίμιταρ Μπερμπάτοφ, Εστεμπάν Καμπιάσο, Ντιέγκο Μπουονανότε. Τέσσερις σουπερστάρ, τέσσερα μεγάλα ονόματα του παγκόσμιου ποδοσφαίρου που το περασμένο καλοκαίρι έγιναν πηχυαίοι τίτλοι σε εφημερίδες και ιστοσελίδες. Εναν χρόνο μετά και οι τέσσερις αποχώρησαν νύχτα έχοντας μηδαμινή συνεισφορά. Πήραν πολλά χρήματα, ανταπέδωσαν ελάχιστα και θα μνημονεύονται μεταξύ των επιφανέστερων ποδοσφαιρικών παλτών που έχουν περάσει ποτέ από τα ελληνικά γήπεδα.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ