Απρόβλεπτες διαστάσεις τείνει να λάβει η εκδίκαση της υπόθεσης της Χρυσής Αυγής στο Εφετείο Αθηνών πλέον: παρά το γεγονός ότι η ακροαματική διαδικασία βρίσκεται ακόμη στην αρχή της, εν τούτοις έχουν πολλαπλασιαστεί οι εντάσεις, οι αντιπαραθέσεις και οι συγκρούσεις εντός της δικαστικής αίθουσας. Η ένταση δείχνει να κλιμακώνεται ευθέως αναλόγως προς τις μαρτυρίες προσώπων που προβαίνουν σε αναγνωρίσεις εμπλεκομένων στη δολοφονία του Παύλου Φύσσα, χωρίς να αφήνουν καμία αμφιβολία ότι η επίθεση τη μοιραία νύχτα της 17ης Σεπτεμβρίου 2013 στο Κερατσίνι ήταν «συντεταγμένη».
Κομβική για τις εξελίξεις στάθηκε η απόφαση του δικαστηρίου, ύστερα από αίτημα των συνηγόρων Πολιτικής Αγωγής που εκπροσωπούν την οικογένεια Φύσσα, βάσει της οποίας κρίθηκε υποχρεωτική η αυτοπρόσωπη παρουσία 18 κατηγορουμένων που εμπλέκονται στη δολοφονία, με κορυφαίο τον δράστη της Γιώργο Ρουπακιά.
Την πρώτη κιόλας ημέρα μεταφοράς της δίκης από τον Κορυδαλλό στο Εφετείο και παρά την ισχυρή αστυνομική δύναμη (που οπλοφορεί, ακόμη και εντός της αίθουσας) ο Ρουπακιάς επεχείρησε να κατεβάσει βίαια την κάμερα φωτορεπόρτερ που τον «τραβούσε» από κοντά βρίζοντάς τη χυδαία. Το ντόμινο που ακολούθησε ήταν άνευ προηγουμένου: σύρραξη με την οικογένεια Φύσσα, φυγάδευση σε χρόνο-ρεκόρ του Ρουπακιά, ακόμη και επεισόδιο ξυλοδαρμού όταν πιάστηκαν στα χέρια ο θείος του Παύλου Φύσσα με συνήγορο υπεράσπισης. Η Αστυνομία ανακάλυψε στη δεύτερη συνεδρίαση, στο Εφετείο, ότι η αμφιθεατρική αίθουσα τελετών διαθέτει εναλλακτική είσοδο για το κάτω διάζωμα, εκεί όπου βρίσκεται το εδώλιο, χωρίς να είναι απαραίτητη η διέλευση του κατηγορουμένου δίπλα από τον χώρο όπου κάθεται η οικογένεια Φύσσα.
Αξιοσημείωτο είναι ασφαλώς το γεγονός ότι για πρώτη φορά ύστερα από 70 δικασίμους εμφανίστηκαν στο κοινό –που είναι χωρισμένο σε «στρατόπεδα», με κιγκλίδωμα στη μέση –πρόσωπα φιλικά προς τη Χρυσή Αυγή. Δεν έλειψε μάλιστα διαπληκτισμός μέλους εκείνης της πλευράς του ακροατηρίου με τη Μάγδα Φύσσα, μητέρα του Παύλου. Τα επεισόδια είχαν αντίκτυπο και πέραν της δικαστικής αίθουσας, καθώς ο Θάνος Τζήμερος, επικεφαλής του κόμματος Δημιουργία Ξανά και περιφερειακός σύμβουλος, επιτέθηκε στη Μάγδα Φύσσα αλλά και στον νεκρό Παύλο: «Βλέποντας τη μάνα του Φύσσα καταλαβαίνεις πώς έγινε έτσι ο φασισταράς» έγραψε χαρακτηριστικά. Οι δικηγόροι της οικογένειας αντέδρασαν τονίζοντας ότι προσπαθεί να εξισώσει τον θύτη με το θύμα, ενώ έκαναν λόγο για «αυτοταπείνωση» και «εξευτελισμό», με χυδαία διαστρέβλωση της αλήθειας.
Στο διά ταύτα, πάντως, η δίκη προχωρεί, ενίοτε και με αναπάντεχο τρόπο: ο αστυνομικός φρουρός Δημήτρης Χατζησταμάτης –ο ρόλος του οποίου είχε κριθεί από πολλούς ύποπτος –προκάλεσε αίσθηση καθώς απέδωσε στην Αστυνομία λαθροχειρία κατά την προανάκριση («μου έδωσαν την αναφορά και υπέγραψα εν λευκώ, έδειξα εμπιστοσύνη, καλά να πάθω…»), εκτίμησε ότι το χτύπημα ήταν «από χέρι δουλεμένο στο μαχαίρι», ενώ υπογράμμισε ότι το ποδοβολητό κατά τη σύγκρουση πριν από το φονικό ήταν συντεταγμένο.
Μαρτυρίες, παρεμβάσεις, ερωτήσεις διατυπώνονται πάντως υπό συνθήκες που δύσκολα θα μπορούσε κανείς να φανταστεί για το Εφετείο Αθηνών. Στην «πρεμιέρα» της δίκης εκεί δεν λειτουργούσε ο κλιματισμός, κάνοντας την κατάσταση αποπνικτική, ενώ τα μικρόφωνα παρουσίαζαν προβλήματα ακόμη και στην τελευταία συνεδρίαση, καθιστώντας προβληματική την παρακολούθηση της διαδικασίας από κοινό και δημοσιογράφους. Οι τελευταίοι έχουν άλλωστε εξοβελιστεί στα ορεινά της αίθουσας, σε θέσεις συνεδριακού τύπου, όπου δεν μπορούν καν να ακουμπήσουν τα «εργαλεία» της δουλειάς. Ούτε λόγος για ασύρματη σύνδεση στο Internet…

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ