Σε φουλ ρυθμούς εν μέσω θέρους κινείται το οικονομικό επιτελείο καθώς ώρες μετά την ψυχρολουσία του Brexit οι Βρυξέλλες έστελναν μηνύματα «μηδενικής ευελιξίας» και επίσπευσης όλων των προαπαιτουμένων κατά δύο μήνες!
Tον Ιούλιο, αντί για το δίμηνο Σεπτεμβρίου – Οκτωβρίου, η κυβέρνηση πρέπει να «σαρώσει» τα 14 ορόσημα για την υπο-δόση των 2,8 δισ. ευρώ και το αργότερο ως το τέλος Οκτωβρίου να ολοκληρώσει τη δεύτερη αξιολόγηση που περιλαμβάνει το σκληρό πακέτο των εργασιακών.
Είναι χαρακτηριστικό ότι ο σχεδιασμός καλοκαιρινής ραστώνης και χαλάρωσης που υπήρχε μέχρι πρότινος (και πετάχτηκε στον κάλαθο των αχρήστων μόλις… έκλεισαν οι κάλπες στο Ηνωμένο Βασίλειο) προέβλεπε έναρξη της αξιολόγησης τον Νοέμβριο, η οποία θα μπορούσε να «σέρνεται» ως τον Φεβρουάριο του 2017…
Στο Μαξίμου διαπίστωσαν ότι κάτι άλλαξε από το e-mail που έστειλε ο επικεφαλής της Κομισιόν στο κουαρτέτο Ντέκλαν Κοστέλο στον γενικό γραμματέα Συντονισμού της κυβέρνησης Δημήτρη Παπαγιαννάκο με το οποίο δίνει περιθώριο για τα 14 ορόσημα το αργότερο ως τον Σεπτέμβριο και ζητεί ολοκλήρωση των 40 και πλέον δράσεων-κλειδιά μέσα στο Νοέμβριο.
Την προηγούμενη εβδομάδα είχε υπάρξει, σύμφωνα με πληροφορίες, επιστολή του Ευκλείδη Τσακαλώτου στους θεσμούς στην οποία εξέφραζε δυσαρέσκεια μεταξύ άλλων για τη στάση των τεχνικών κλιμακίων στη διαδικασία της διαπραγμάτευσης η οποία συνεχίζεται στο παρασκήνιο με αμείωτους ρυθμούς.
Διοικήσεις σε «επαγγελματίες»
Το νέο πλαίσιο έχει ως άμεση επίπτωση το γεγονός ότι ο υπουργός Οικονομικών καλείται να «περάσει» στο Υπερταμείο την εκκρεμούσα λίστα των ΔΕΚΟ, η οποία, σύμφωνα το «μυστικό» Τεχνικό Μνημόνιο Κατανόησης, περιλαμβάνει σοβαρά αγκάθια για την κυβέρνηση όπως η ΕΥΔΑΠ και η ΕΥΑΘ. Στόχος του κουαρτέτου είναι να συγκροτηθεί ως το τέλος Σεπτεμβρίου η διοίκηση του Υπερταμείου και τον Οκτώβριο να αντικατασταθούν οι κυβερνητικές επιλογές σε ΕΥΔΑΠ, ΕΥΑΘ, συγκοινωνίες και Αττικό Μετρό από τεχνοκρατικές διοικήσεις.
«Η οντότητα του Υπερταμείου που θα ασχοληθεί με τις ΔΕΚΟ δεν θα στοχεύει στην πώληση των περιουσιακών στοιχείων αλλά στη χρηστή διοίκηση από επαγγελματίες ώστε να μη δημιουργούνται νέα ελλείμματα» λέει στο «Βήμα» στέλεχος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής προσθέτοντας ότι ανάλογο μοντέλο εφαρμόζεται εδώ και χρόνια με επιτυχία στη Γαλλία.
«Μετά το Brexit όλα γι’ αυτούς έγιναν ένα: δεν θέλουν αποκλίσεις από το πρόγραμμα, θέλουν να επιταχύνουμε και αυτό δεν είναι απαραίτητα κακό γιατί και εμείς θέλουμε την ταχύτερη και αποδραματοποιημένη εκταμίευση των επόμενων δόσεων» λέει συνεργάτης του υπουργού Οικονομικών.
Αναγνωρίζοντας ότι η κυβέρνηση δεν αντέχει πολιτικά την επανεμφάνιση των Κοστέλο, Βελκουλέσκου (ΔΝΤ), Ρέφερ (ΕΚΤ) και Τζιαμαρόλι (ΕΜΣ) στο «Hilton» στα μέσα Ιουλίου αποφασίστηκε η επικοινωνία με το κουαρτέτο να γίνεται μέσω τηλεδιασκέψεων και e-mail. Αν δεν ολοκληρωθούν τα ορόσημα, το κουαρτέτο αναμένεται στην Αθήνα μετά τις 22 Αυγούστου.
Η αλλαγή κλίματος φάνηκε από τις δηλώσεις τόσο του επιτρόπου Πιερ Μοσκοβισί όσο και του προέδρου του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ, οι οποίοι ξεκαθάρισαν αυτή την εβδομάδα ότι ο στόχος για το πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ το 2018 είναι αδιαπραγμάτευτος και για τα επόμενα δέκα χρόνια μετά το 2018 κάνοντας επίδειξη αυστηρότητας.
Μάλιστα ο Ντάισελμπλουμ σχολίασε ενώπιον ελλήνων δημοσιογράφων ότι «οι αποφάσεις για το χρέος έχουν σφραγιστεί και η ελληνική κυβέρνηση γνωρίζει ότι δεν θα γίνει καμία άλλη συζήτηση για το χρέος πριν από το 2018»!
ΜΕΣΟΠΡΟΘΕΣΜΟ
Στόχος στο 3,5% και το 2019-2020
Ισως ο μόνος μέσα στην κυβέρνηση που φαίνεται να ανέμενε αυτή την εξέλιξη είναι ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Γιώργος Χουλιαράκης, ο οποίος ετοίμασε προ δύο εβδομάδων το Μεσοπρόθεσμο 2017-2020, μεταθέτοντας μάλιστα προγραμματισμένη συντήρηση συστημάτων στο Γενικό Λογιστήριο. Στο κείμενο αυτό που βρίσκεται σε μορφή τελικού σχεδίου η κυβέρνηση τοποθετεί τον στόχο στο 3,5% όχι μόνο για το 2018 αλλά και για τη διετία 2019-2020 η οποία θεωρητικώς εκτείνεται πέραν του τρέχοντος προγράμματος το οποίο λήγει το καλοκαίρι του 2018.
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ