Υπονομεύει τις προσπάθειες ανάκαμψης της ελληνικής οικονομίας η αβεβαιότητα που θα κυριαρχήσει το επόμενο χρονικό διάστημα ώσπου οι αγορές να ισορροπήσουν στα νέα δεδομένα που δημιουργεί το Brexit. Αν και η Ελλάδα εξαιτίας του σχετικά μικρού όγκου εμπορικών συναλλαγών με τη Βρετανία δεν αναμένεται να πληγεί ιδιαίτερα από το Brexit, ωστόσο η αστάθεια που αναμένεται να επικρατήσει στην αγορά ώσπου να ολοκληρωθούν οι πολιτικές εξελίξεις στη Βρετανία και να ξεκινήσουν οι διαπραγματεύσεις του Λονδίνου με τις Βρυξέλλες κάνει τους επενδυτές επιφυλακτικούς στο να επενδύσουν σε χώρες με υψηλό ρίσκο όπως η Ελλάδα. Επιπλέον, τα άσχημο κλίμα στις αγορές και η πίεση στις τράπεζες δυσκολεύουν τη χρηματοδότηση της οικονομίας και την προσέλκυση επενδύσεων.
Μιλώντας στο «Βήμα» για το αποτέλεσμα του βρετανικού δημοψηφίσματος, ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος Γιάννης Στουρνάρας αναφέρει ότι «είναι τρομακτικό γεγονός, αλλά δεν είναι το τέλος του κόσμου. Πρόκειται για πολύπλοκη και χρονοβόρα διαδικασία, η οποία δεν ξέρουμε πώς ακριβώς θα εξελιχθεί, αφού ακόμη παραμένει άγνωστο το πώς, πότε και αν τελικά θα λάβει το βρετανικό Κοινοβούλιο την απόφαση» επισημαίνει.
Σχετικά με τις οικονομικές επιπτώσεις που θα έχει το Brexit σε Ευρώπη και Ελλάδα αναφέρει ότι «η αποχώρηση του Ηνωμένου Βασιλείου θα πλήξει πιο πολύ την Ευρώπη και λιγότερο την Ελλάδα, η οποία έχει περιορισμένες εμπορικές συναλλαγές με τη Βρετανία». Θεωρεί ωστόσο ότι θα έχει σημαντικές επιπτώσεις στη βρετανική οικονομία, καθώς το Σίτι του Λονδίνου παράγει σχεδόν το 20% του ΑΕΠ της Βρετανίας. «Οι ξένες τράπεζες θα απολέσουν το διαβατήριο που τους επιτρέπει να κάνουν δουλειές στο Σίτι» αναφέρει και εκτιμά ότι οι εργασίες που θα χαθούν στο Λονδίνο θα μοιραστούν σε άλλες ευρωπαϊκές μεγαλουπόλεις, ενώ θεωρεί ότι κερδισμένη θα είναι και η Αθήνα.
Οι πιέσεις που ασκούν οι Ευρωπαίοι στην Αθήνα για να κλείσει συντομότερα η επόμενη αξιολόγηση εκτιμάται ότι μπορεί να λειτουργήσουν ευεργετικά για την ελληνική οικονομία. «Είναι ευκαιρία για την ελληνική κυβέρνηση να επιταχύνει την εφαρμογή των συμφωνηθέντων, καθώς από τη στιγμή που οι Ευρωπαίοι έχουν να ασχοληθούν με την πολύπλοκη διαδικασία του διαζυγίου του Ηνωμένου Βασιλείου με την ΕΕ θα αφιερώνουν πολύ λιγότερο χρόνο για την Ελλάδα» αναφέρουν κοινοτικές πηγές και προσθέτουν ότι «η ελληνική κυβέρνηση θα πρέπει να γίνει πιο αποτελεσματική και να κλείσει το συντομότερο δυνατόν την επόμενη αξιολόγηση».
Ωστόσο τραπεζικές πηγές εκτιμούν ότι το timing δεν ευνοεί την Ελλάδα. «Επί 18 μήνες η κυβέρνηση διαπραγματευόταν με τους πιστωτές και τώρα που κατέληξε, ακόμη και αν κλείσει συντομότερα την επόμενη αξιολόγηση, το τρένο της ανάκαμψης έχει χαθεί» αναφέρουν.«Μέχρι να ξεκαθαρίσει το ποια θα είναι η σχέση της Βρετανίας με την ΕΕ και πώς θα διαμορφωθεί η επόμενη ημέρα για την ΕΕ, οι επενδυτές θα είναι επιφυλακτικοί να επενδύσουν στον αδύναμο κρίκο της ευρωζώνης» αναφέρουν.

ΑΝΗΣΥΧΙΑ
Ιδιαίτερη ανησυχία προκαλούν οι πιέσεις που δέχεται η Deutsche Bank, η θυγατρική της οποίας στις Ηνωμένες Πολιτείες δεν πέρασε τα stress tests. Ενδεχόμενο πρόβλημα θα συμπαρασύρει τις ιταλικές τράπεζες, οι οποίες χρειάζονται κεφαλαιακή ενίσχυση, προκαλώντας χρηματοπιστωτική κρίση στην Ευρώπη.

Capital controls
Αρση περιορισμών για νέες καταθέσεις

Την εξαίρεση των νέων καταθέσεων από τους περιορισμούς στην κίνηση κεφαλαίων θα αφορά κατά κύριο λόγο η περαιτέρω χαλάρωση των capital controls που αναμένεται το επόμενο χρονικό διάστημα. Το θέμα εξετάζει ο Ευκλείδης Τσακαλώτος, ο οποίος έχει στα χέρια του θετική εισήγηση από την Τράπεζα της Ελλάδος, ενώ «πράσινο φως» έχει δώσει και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Με τις προωθούμενες αλλαγές κάθε ευρώ εκτός τραπεζικού συστήματος το οποίο θα επιστρέψει στις τράπεζες θα είναι ελεύθερο να μετακινείται χωρίς κανέναν απολύτως περιορισμό. Δηλαδή, ο καταθέτης θα μπορεί να κάνει αναλήψεις χωρίς πλαφόν. Η απελευθέρωση δεν θα αφορά νέες καταθέσεις που προέρχονται από μισθοδοσία ή συντάξεις.
Τραπεζικά στελέχη ευελπιστούν ότι η κίνηση αυτή θα ενισχύσει σημαντικά την εμπιστοσύνη και θα αποτελέσει ισχυρό κίνητρο για την επιστροφή μέρους των χρημάτων που βρίσκονται εκτός τραπεζικού συστήματος. Σύμφωνα με τους υπολογισμούς των τραπεζιτών, από τα 40 δισ. ευρώ που έφυγαν από τις τράπεζες το πρώτο εξάμηνο του 2015 περίπου τα μισά βρίσκονται σε θυρίδες, χρηματοκιβώτια και στρώματα.
Παράλληλα θα υπάρξει περαιτέρω χαλάρωση των περιορισμών για τις εισαγωγικές επιχειρήσεις. Σήμερα κάθε συναλλαγή άνω των 10.000 ευρώ απαιτεί μια «βαριά» γραφειοκρατική διαδικασία. Με την αλλαγή το όριο θα αυξηθεί πιθανότατα στις 50.000 ευρώ. Ωστόσο η επιχείρηση θα πρέπει να είναι σε θέση, όταν της ζητηθεί, να αποδείξει ότι η συναλλαγή αφορούσε εισαγωγές αγαθών.
Από την άλλη, δεν πρόκειται να αλλάξει το εβδομαδιαίο όριο αναλήψεων των 420 ευρώ. Οσον αφορά την οριστική άρση των capital controls, πηγές της Τράπεζας της Ελλάδος αναφέρουν ότι «θα γίνει σταδιακά, ανάλογα με την πορεία της ελληνικής οικονομίας».

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ