Υπάρχουν και καλά νέα! Μέσα στον γενικό χαμό που επικρατεί την περίοδο αυτή στη Βρετανία η βασίλισσα αύξησε την περιουσία της από 31 εκατομμύρια στερλίνες το 2012 σε 43 εκατομμύρια το 2016. Ετσι η μοναρχία είναι ο μόνος θεσμός που ισχυροποιείται στη Γηραιά Αλβιώνα, τη στιγμή που όλοι οι άλλοι καταρρέουν, εκπληρώνοντας την ευχή του εθνικού της ύμνου που καλεί τον Θεό να σώσει τη βασίλισσα. Μένει τώρα να σωθεί και η Ευρώπη. Και επειδή φαίνεται δύσκολο, υπό τις παρούσες συνθήκες, να πραγματοποιήσουν τον στόχο αυτόν οι άνθρωποι, δεν μένει άλλη ελπίδα από το αναφωνήσουμε όλοι μαζί «God save Europe»! Eξυπνάδες, θα πουν ίσως ορισμένοι, αλλά τελικά όχι και τόσο, αν σκεφθούμε ότι στην τελευταία Σύνοδο Κορυφής, μετά το περιώνυμο Brexit, αντί να δρομολογηθεί ένα τολμηρό νέο ξεκίνημα για την πολύπαθη Ευρωπαϊκή Ενωση, επικράτησε ένα κλίμα απαισιοδοξίας και αναμονής, φέρνοντας στην επιφάνεια τις αντιθέσεις που υπάρχουν.
Φαίνεται έτσι να χάνεται μια μοναδική ευκαιρία να ξεκαθαρίσουν τα πράγματα στον ευρωπαϊκό χώρο, μετά τη βρετανική αποχώρηση, καθώς μάλιστα δεν έχει ακόμη διευκρινιστεί ούτε ο τρόπος με τον οποίο θα γίνει αυτή η αποχώρηση. Το μόνο βέβαιο τη στιγμή αυτή είναι ότι η διαδικασία θα είναι χρονοβόρα και δεν πρόκειται να ξεκινήσει ουσιαστικά πριν από το τέλος του χρόνου, αφού προηγουμένως διευκρινιστεί ποιος θα είναι ο επόμενος βρετανός πρωθυπουργός, ο οποίος θα πατήσει το κουμπί του περίφημου άρθρου 50. Πράγμα όχι και τόσο εύκολο, όπως αποδεικνύεται μετά τις κωμικοτραγικές εξελίξεις γύρω από το πρόσωπο του ανεκδιήγητου Μπόρις Τζόνσον, ο οποίος προκάλεσε όλη αυτή την απίστευτη ιστορία, παρασύροντας τον ατυχή Ντέιβιντ Κάμερον στον γκρεμό, για να αποσυρθεί ο ίδιος στη συνέχεια από τη διεκδίκηση της εξουσίας. «Πολύ κακό για το τίποτα», όπως θα έλεγε και ο αείμνηστος Γουίλιαμ Σαίξπηρ, τα 400 χρόνια από τον θάνατο του οποίου τιμούμε εφέτος.
Το δυσάρεστο όμως είναι ότι όλα αυτά μετατρέπουν βαθμιαία τη θεωρούμενη έως τώρα «σοβαρή Βρετανία» σε μια «νέα Ελλάδα». Και ο ισχυρισμός αυτός δεν είναι του γράφοντος, αλλά του έγκυρου αρθρογράφου των «Financial Times» Φίλιπ Στίβενς, που σημειώνει στο φύλλο της περασμένης Παρασκευής ότι «η Βρετανία αρχίζει να μιμείται την Ελλάδα». Θλιβερή, πράγματι, διαπίστωση για το κατάντημα της χώρας μας. Αλλά τι μπορεί να πει κανείς όταν τις ημέρες αυτές συμπληρώνεται ένας χρόνος από το αλήστου μνήμης δημοψήφισμα του περασμένου καλοκαιριού, όπου ο έλληνας πρωθυπουργός είχε εξαπολύσει ένα απερίγραπτο κατηγορητήριο κατά της Ενωμένης Ευρώπης. Είναι μάλιστα ο ίδιος που δίνει σήμερα συμβουλές στους άλλους ευρωπαίους ηγέτες για την πορεία που πρέπει να ακολουθήσουν για την ολοκλήρωση της ευρωπαϊκής ενοποίησης!

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ