«Η δεύτερη αξιολόγηση του ελληνικού προγράμματος θα έπρεπε να είχε κλείσει… χθες». Με τη φράση αυτή σχολίασε το τοπίο που διαμορφώνεται στην ελληνική οικονομία μετά το «Ναι» των Βρετανών στην έξοδο από την ΕΕ κορυφαία τραπεζική πηγή που συνομίλησε με «Το Βήμα», στο περιθώριο γενικής συνέλευσης συστημικού ομίλου. «Θα πρέπει να προχωρήσουν άμεσα όλες οι νομοθετικές πρωτοβουλίες που περιέχονται στο τρίτο μνημόνιο» συμπλήρωσε σχετικά. Το ισχύον χρονοδιάγραμμα προβλέπει ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων το αργότερο ως τις αρχές Οκτωβρίου. Ωστόσο η αναταραχή στις αγορές μετά το βρετανικό δημοψήφισμα επιβάλλει να τελειώσουν όλα ακόμη και μέσα στο καλοκαίρι.
«Μόνον έτσι θα περιορίσουμε τη δυνητική ζημιά του Brexit και θα εκπέμψουμε το αναγκαίο μήνυμα πολιτικοοικονομικής σταθερότητας, εντός και εκτός Ελλάδος, για την ανάκτηση της απολεσθείσας εμπιστοσύνης» υπογραμμίζει από την πλευρά του γενικός διευθυντής μεγάλης τράπεζας.
Και προσθέτει πως «χειρισμοί τύπου COSCO, όπου άνευ λόγου και αιτίας πήγε να τιναχθεί ένα μεγάλο deal στον αέρα, απλώς απαγορεύονται από εδώ και στο εξής». Εξάλλου η ΕΚΤ ήδη ετοιμάζεται για χαλάρωση της νομισματικής πολιτικής της και η Ελλάδα δεν πρέπει να μείνει ξανά «απλός θεατής».
Οι στόχοι για κέρδη


Αν και ο στόχος για κερδοφορία εφέτος δεν τίθεται σε κίνδυνο, από την ερχόμενη χρήση τα πράγματα θα δυσκολέψουν. Από το 2017 τα περιθώρια περαιτέρω μείωσης των προβλέψεων για επισφαλείς απαιτήσεις θα είναι πολύ μικρά, μετά τη φετινή ραγδαία υποχώρησή τους. Ως εκ τούτου, η προσπάθεια διατήρησης ή αύξησης των κερδών θα περάσει από τη βελτίωση των οργανικών αποτελεσμάτων και από τον βαθμό ανάκτησης των «κόκκινων» δανείων, που προϋποθέτουν την επιστροφή της οικονομίας στην ανάπτυξη.
Τι ζητούν οι τραπεζίτες


Στις γενικές συνελεύσεις της Alpha Bank και της Εθνικής την περασμένη Πέμπτη, οι διοικήσεις τους χαρακτήρισαν επιτακτική την ανάγκη για άμεσες αλλαγές της σχετικής νομοθεσίας, καθώς μόνο έτσι θα επιταχυνθεί η πορεία εξυγίανσης των χαρτοφυλακίων τους.
Ο διευθύνων σύμβουλος της Alpha Bank Δημήτριος Μαντζούνης τόνισε ότι προϋπόθεση για τη μείωση των μη εξυπηρετούμενων δανείων σε βιώσιμα επίπεδα αποτελεί η αλλαγή των «κανόνων του παιχνιδιού» με συγκεκριμένες νομοθετικές πρωτοβουλίες. Στόχος είναι να αντιμετωπίζονται με μεγαλύτερη αυστηρότητα οι μη συνεργάσιμοι μέτοχοι των υπερδανεισμένων εταιρειών και να μπορέσουν οι τράπεζες να προχωρήσουν σε μακροπρόθεσμες ρυθμίσεις μεγάλων δανείων.
Από την πλευρά της, η πρόεδρος της Εθνικής Τράπεζας Λούκα Κατσέλη υποστήριξε μεταξύ άλλων ότι «η επίλυση νομικών εμπλοκών στη διαδικασία αναδιάρθρωσης και η αναμόρφωση του πτωχευτικού δικαίου θα απαιτήσουν στενή συνεργασία κυβέρνησης και τραπεζών ώστε να καταστεί το εγχείρημα επιτυχές».

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ