Μαρής

Με το μυθιστόρημα του 1954 «Εγκλημα στα Παρασκήνια» το «Βήμα» ξανασυστήνει στους αναγνώστες του τον Γιάννη Μαρή.

Μαρής | tovima.gr
Με το μυθιστόρημα του 1954 «Εγκλημα στα Παρασκήνια» το «Βήμα» ξανασυστήνει στους αναγνώστες του τον Γιάννη Μαρή. Η δολοφονία της ηθοποιού Ρόζας Βαργή μέσα στο καμαρίνι της, λίγο πριν από την πρεμιέρα της νέας παράστασής της, δίνει την ευκαιρία στον αστυνόμο Μπέκα να εξιχνιάσει ένα μυστήριο («μυστήριο κλειστού δωματίου» το αποκαλεί ο Ανδρέας Αποστολίδης), όπου τα κύρια αφηγηματικά κλειδιά είναι η πλαστοπροσωπία και το ομιχλώδες παρελθόν της Κατοχής.
Εκατό χρόνια συμπληρώνονται εφέτος από τη γέννηση του Γιάννη Μαρή και η επέτειος σημαδεύεται κυρίως από την έκδοση «18 Κείμενα για τον Γιάννη Μαρή, Ο άνθρωπος, το έργο, η εποχή» που μόλις κυκλοφόρησε από τον Πατάκη σε επιμέλεια του Κώστα Καλφόπουλου. Είναι μια συλλογική έκδοση όπου για πρώτη φορά γίνεται μια τόσο συστηματική αποτίμηση του συγγραφέα, με στόχο την ένταξή του στον λογοτεχνικό κανόνα. Πέρα από αυτό, το έργο του Μαρή δεν έχει ανάγκη από την αναγνώριση. Η αντοχή του μέσα στον χρόνο έχει δοκιμαστεί. Οσο για τη δεδομένη υστεροφημία του, ξέρουμε και από τη λογοτεχνική θεωρία ότι συνιστά έναν τρόπο εμπειρικής νομιμοποίησης ενός έργου.
Στον τόμο του Πατάκη γράφουν με αλφαβητική σειρά ο Ανδρέας Αποστολίδης, ο κατεξοχήν μελετητής του Μαρή, ο Βασίλης Βασιλικός, ο Νίκος Βατόπουλος (ένα εξαιρετικό κείμενο για την Αθήνα του Μαρή), η Αθηνά Κακούρη, φυσικά ο Κώστας Καλφόπουλος, η Νίνα Κουλετάκη, ο Γιώργος Λεονταρίτης (συνεργάτης του Μαρή στις εφημερίδες), ο Πέτρος Μάρκαρης (μια «συγγενική» αποτίμηση), ο Loic Marcou (με διατριβή για τον Μαρή και το αστυνομικό μυθιστόρημα στην Ελλάδα που θα κυκλοφορήσει στη Γαλλία εντός του 2016), ο Τεύκρος Μιχαηλίδης, ο Νίκος Μπακουνάκης, ο Στράτος Μυρογιάννης, ο Σταύρος Πετσόπουλος, ο Γιάννης Ράγκος, ο Αναστάσης Σιχλιμίρης, ο Ριχάρδος Σωμερίτης (που «θυμάται» τον Μαρή στην εφημερίδα «Μάχη»), ο Αγγελος Τσιριμώκος, γιος του Μαρή, και ο Φίλιππος Φιλίππου. Ανέκδοτα φωτογραφικά τεκμήρια, σχολιασμένα χειρόγραφα και δακτυλόγραφα συμπληρώνουν τον τόμο. Φυσικά στα «18 κείμενα» θα επανέλθουμε. Προς το παρόν απολαμβάνουμε το «Εγκλημα στα Παρασκήνια».

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Γνώμες
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk