Δώδεκα χρόνια μετά την αναχώρησή της από τη Γη, και δυόμισι χρόνια μετά την άφιξή της στον κομήτη 67P, η ευρωπαϊκή αποστολή Rosetta θα τερματιστεί στις 30 Σεπτεμβρίου με το σκάφος να πέφτει απαλά στη διαστημική χιονόμπαλα.

Τις τελευταίες ώρες πριν τεθεί για πάντα εκτός λειτουργίας, το Rosetta θα μεταδίδει εικόνες υψηλής ανάλυσης και θα οσφρίζεται τα αέρια που εκπέμπει ο κομήτης υπό την επίδραση της ηλιακής ακτινοβολίας.

H λιακάδα που τροφοδοτεί τους συλλέκτες του Rosetta έχει αρχίσει να μειώνεται καθώς ο κομήτης και το σκάφος που τον ακολουθεί απομακρύνονται από τον Ήλιο και πλησιάζει την τροχιά του Δία.

Μια από τις επιλογές που εξέτασε η ευρωπαϊκή διαστημική υπηρεσία ESA ήταν να θέσει το σκάφος σε κατάσταση αναμονής μέχρι το επόμενο πέρασμα του 67P από το εσώτερο Ηλιακό Σύστημα σε μερικά χρόνια από σήμερα.

Το σκάφος, όμως, είναι απίθανο να επηζήσει τόσο καιρό, καθώς έχει επηρεαστεί απο ακραίες διακυμάνσεις της θερμοκρασίας και υψηλές δόσεις ακτινοβολίας στα 12 χρόνια που παραμένει στο Διάστημα.

Η βουτιά αυτοκτονίας

Η ESA προτίμησε τελικά να στείλει το Rosetta σε μια βουτιά αυτοκτονίας που θα εκτελεστεί σε αργή κίνηση.

Τον Αύγουστο, οι υπεύθυνοι της αποστολής θα δώσουν εντολη στο σκάφος να μετακινηθεί σε διαφορετρική τροχιά γύρω από τον κομήτη. Θα συνεχίσει να πλησιάζει μέχρι τα τέλη Σεπτεμβρίου, οπότε θα ενεργοποιήσει τον κινητήρα του για την τελική κάθοδο.

Θα χρειαστούν ώρες μέχρι να φτάσει το σκάφος στην επιφάνεια κινούμενο με ταχύτητα 1,8 χιλιομέτρων την ώρα.

Όταν πια αγγίξει την παγωμένη, κατάμαυρη επιφάνεια του κομήτη, η κεραία του πιθανότατα δεν θα είναι στραμμένη στη Γη και κάθε περαιτέρω επικοινωνία θα είναι αδύνατη.

Ούτως ή άλλως, το σκάφος θα λάβει εντολή να απενεργοποιήσει όλα τα συστήματά του όταν φτάσει στην τελική του θέση.

Το σημείο προσεδάφισης δεν έχει ακόμα αποφασιστεί.

Newsroom ΔΟΛ