Δεν ήταν η Επιτροπή εκείνη η οποία ζήτησε το δημοψήφισμα και οι ευθύνες θα πρέπει να αναζητηθούν άλλου, τονίζει ο εκπρόσωπος της Κομισιόν Μαργαρίτης Σχοινάς ερωτηθείς εάν οι πολιτικές συνέπειες της ψήφου υπέρ του Brexit θα πρέπει να οδηγήσουν σε παραιτήσεις στην Επιτροπή. Ο εκπρόσωπος της γερμανικής κυβέρνησης μεταφέρει την ίδια στιγμή τη στήριξη Μέρκελ στο πρόσωπο του Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ απέναντι σε φωνές πολιτικών που ζητούν την παραίτησή του.
Ο Μ.Σχοινάς υπογράμμισε ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δούλεψε για να δημιουργήσει τις προϋποθέσεις μιας «δίκαιης συμφωνίας» με τη Βρετανία, οι οποίες έγιναν ομόφωνα δεκτές από τους 28 ηγέτες των κρατών-μελών της ΕΕ στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο του περασμένου Φεβρουαρίου και στη συνέχεια οι Βρετανοί κλήθηκαν να αποφασίσουν.
«Η Επιτροπή είναι ο θεματοφύλακας των Συνθηκών και ο εγγυητής του κοινού μας συμφέροντος. Εργάζεται πάνω σε μια πολιτική ατζέντα η οποία εγκρίθηκε από τους αρχηγούς κρατών και κυβερνήσεων και έχει την πλήρη στήριξη του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Είμαστε πολύ απασχολημένοι με την προώθηση αυτής της πολιτικής ατζέντας και με τη διαχείριση πολλαπλών κρίσεων» σημείωσε.
Στο Βερολίνο, ο εκπρόσωπος της Άνγκελα Μέρκελ Στέφεν Ζάιμπερτ διαβεβαίωσε ότι «η γερμανική κυβέρνηση και η καγκελάριος προσωπικά συνεργάζονται με τον πρόεδρο της Επιτροπής στενά και σε πνεύμα εμπιστοσύνης», απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με δηλώσεις πολιτικών που ζητούν την παραίτηση του προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ μετά το Brexit.
Ο ίδιος προσέθεσε ότι το Βερολίνο είναι πεπεισμένο ότι ο Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ «θα έχει τη δική του σημαντική συνεισφορά προκειμένου να οδηγήσει την Ευρώπη, μαζί με τα κράτη-μέλη και τους υπόλοιπους θεσμούς, με ασφάλεια έξω από αυτή τη δύσκολη κατάσταση».
Ο Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ θα έχει σειρά κατ’ ιδίαν συναντήσεων με Ευρωπαίους ηγέτες στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής της ΕΕ την Τρίτη, περιλαμβανομένου του Ντέιβιντ Κάμερον.
Το Κολέγιο των Επιτρόπων συνεδριάζει το απόγευμα της Δευτέρας προκειμένου να προετοιμάσει τα θέματα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου της 28ης και 29ης Ιουνίου στις Βρυξέλλες. Βασικό θέμα είναι το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος στη Μεγάλη Βρετανία, αλλά και τα υπόλοιπα θέματα που θα απασχολήσουν τη Σύνοδο Κορυφής, όπως το Προσφυγικό, η ανάπτυξη και η απασχόληση στην ΕΕ, το ευρωπαϊκό εξάμηνο 2016 και θέματα που αφορούν τις εξωτερικές σχέσεις.