Την τύχη 500.000 τουριστικών κρατήσεων προς την Ελλάδα αλλά και την αγορά της «τελευταίας στιγμής» θα κρίνει από εδώ και στο εξής το αποτέλεσμα του βρετανικού δημοψηφίσματος στο οποίο κυριάρχησε το Brexit. Η Μεγάλη Βρετανία αποτελεί τη δεύτερη μεγαλύτερη τουριστική αγορά για τη χώρα, με αφίξεις που το 2015 έφθασαν τα 2,4 εκατ. ταξιδιώτες, ενισχυμένες κατά 14,7% σε σχέση με το 2014 και εισπράξεις 2,026 δισ. ευρώ, κατά 30% αυξημένες αντίστοιχα.
Η πρόσφατη απόφαση του βρετανικού λαού υπέρ της αποχώρησης της χώρας από την Ευρωπαϊκή Ενωση θα επηρεάσει την Ελλάδα σε ό,τι αφορά την ισοτιμία της στερλίνας. Δημιουργεί νέες συνθήκες και δεδομένα τόσο βραχυπρόθεσμα όσο και μακροπρόθεσμα.
Για την εφετινή χρονιά εκκρεμούν περίπου 500.000 κρατήσεις από τη βρετανική αγορά, οι οποίες δεν έχουν μπει ακόμη στα συστήματα των ξενοδοχείων, σύμφωνα με τον πρόεδρο του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων κ. Ανδρέα Ανδρεάδη, καθώς ήδη περίπου 2 εκατ. Βρετανοί έχουν κλείσει πακέτα για διακοπές σε ελληνικούς προορισμούς. Ο ίδιος, αν και καθησυχάζει ότι δεν καταγράφονται ακυρώσεις στα ξενοδοχεία, αναμένει μικρή μείωση στις αφίξεις και στις εισπράξεις από βρετανούς τουρίστες εφέτος, μια και οι μεταβολές στην ισοτιμία στερλίνας – ευρώ και η διολίσθηση της πρώτης θα καθορίσουν τις κινήσεις των ταξιδιωτών, ενώ οι περαιτέρω εξελίξεις θα κρίνουν και τον αντίκτυπο για την επόμενη χρονιά.

Η ισοτιμία στερλίνας-ευρώ

Οπως τονίζει σε ανακοίνωσή του ο ΣΕΤΕ, η ισοτιμία στερλίνας/ευρώ αλλά και η τυχόν αρνητική εξέλιξη στο ΑΕΠ της Μεγάλης Βρετανίας θα διαδραματίσουν καταλυτικό ρόλο. Η πορεία της ισοτιμίας στερλίνας – ευρώ με τις αφίξεις και τα έσοδα στην Ελλάδα από τη Μεγάλη Βρετανία αλλά και με τη μέση κατά κεφαλήν δαπάνη των βρετανών τουριστών στη χώρα βρίσκονται σε απόλυτη αντιστοιχία, εξηγεί ο κ. Ανδρεάδης. Ετσι ενδεχόμενη μεγάλη διολίσθηση του βρετανικού νομίσματος ή/και πτώση του ΑΕΠ θα επιδράσει αρνητικά τόσο τις αφίξεις όσο και τη μέση κατά κεφαλήν δαπάνη σε ευρώ, άρα πολλαπλασιαστικά και στα συνολικά έσοδα του ελληνικού τουρισμού από τη βρετανικήαγορά, η οποία εν τω μεταξύ καθίσταταιανταγωνιστικότερη για ταξίδια Ευρωπαίων προς αυτήν.
Ο Σύνδεσμος επισημαίνει ότι, λόγω του κλίματος που διαμορφώνεται στη Μεγάλη Βρετανία και της νέας ισοτιμίας, αναμένονται άμεσες μεταβολές στην ταξιδιωτική και καταναλωτική συμπεριφορά των βρετανών τουριστών. Ενδέχεται να επηρεαστούν αρνητικά οι αφίξεις και τα έσοδα, πρωτίστως στο προϊόν «Ηλιος και θάλασσα», αφού, σύμφωνα με τα διαθέσιμα στοιχεία του ΣΕΤΕ, σημαντικό μερίδιο των κρατήσεων γίνονται την τελευταία στιγμή (ως και έναν μήνα πριν από την αναχώρηση), δηλαδή μέσα στον Ιούνιο, στον Ιούλιο και στον Αύγουστο. Ωστόσο, αν συμβεί αυτό, τότε ενδέχεται να επηρεαστούν αρνητικά και οι κρατήσεις τελευταίας στιγμής και για άλλες μορφές ταξιδιών αναψυχής, όπως ο τουρισμός πόλεων και ο πολιτιστικός τουρισμός, αλλά και η αγορά συνεδρίων, εταιρικών συναντήσεων και ταξιδιών κινήτρων.
Παράλληλα, όσο θα εξελίσσεται η διαδικασία αποχώρησης της χώρας από την Ευρωπαϊκή Ενωση και θα προχωρούν οι αναμενόμενες διαπραγματεύσεις για τη σχετική συμφωνία μεταξύ των δύο μερών, θα προκύπτουν νέα δεδομένα για τις αλλαγές που θα επέλθουν στη δομή και στον τρόπο λειτουργίας της βρετανικής τουριστικής αγοράς.Υπάρχει εξάλλου η πιθανότητα να αλλάξουν τα δεδομένα στις αερομεταφορές (δρομολογήσεις, ναύλα), με ό,τι αυτό συνεπάγεται για το βασικό πακέτο (κατάλυμα –μεταφορά) που έχει κυρίαρχο ρόλο στη διαδικασία επιλογής προορισμού από τον επισκέπτη.

Απαραίτητα η ψυχραιμία και ο επαγγελματισμός

Η ρευστότητα της εφετινής τουριστικής περιόδου εντείνεται, υπογραμμίζει ο ΣΕΤΕ, τονίζοντας ότι είναι αναγκαίο οι εμπλεκόμενοι φορείς να επιδείξουν ψυχραιμία και επαγγελματισμό, προωθώντας με όσα μέσα διαθέτουν τα ανταγωνιστικά πλεονεκτήματα της Ελλάδας στην αγορά της Μεγάλης Βρετανίας. Την ίδια ώρα το SETE Intelligence επεξεργάζεται όλα τα εισερχόμενα στοιχεία προκειμένου να υπάρξει όσο το δυνατόν πιο ολοκληρωμένη εικόνα για τα πιθανά σενάρια της επόμενης ημέρας και τους κινδύνους και τα προβλήματα που μπορεί να ενέχει για τον ελληνικό τουρισμό.

HeliosPlus