Ντέιβιντ Κάμερον
Στον δρόμο προς την πολιτική αυτοχειρία
Επαιξε και έχασε το μεγαλύτερο πολιτικό στοίχημα της καριέρας του. Μοιραίος πρωταγωνιστής του Brexit είναι βέβαια ο πρωθυπουργός. Ο Ντέιβιντ Κάμερον προκήρυξε το δημοψήφισμα για να εξουδετερώσει δύο απειλές. Την πρώτη την αντιμετώπιζε το κόμμα του, που έχανε αθρόα ψηφοφόρους προς το UKIP. Η δεύτερη ήταν η ανταρσία των ευρωσκεπτικιστών μέσα στους Τόρις, η οποία είχε στόχο τον ίδιο. Μετά το Brexit, ο Κάμερον θα μείνει στην ιστορία ως ο άνθρωπος που μπορεί να έπαιξε τον καταλυτικό ρόλο για τη διάλυση της Ευρώπης, αλλά και του Ηνωμένου Βασιλείου.
Τζέρεμι Κόρμπιν
Αρχισε να πληρώνει το τίμημα της αμφιθυμίας
Οι βρετανοί Εργατικοί τάχθηκαν σε επίπεδο βουλευτών συντριπτικά υπέρ του Bremain. Αλλά ο νέος ηγέτης τους, ο Αριστερός Τζέρεμι Κόρμπιν, ήταν βετεράνος επικριτής της ΕΕ και κατηγορήθηκε από πολλούς ότι δεν ρίχτηκε ολόψυχα στη μάχη, από προσωπική αντιπάθεια για τους θεσμούς των Βρυξελλών.
Χίτλερ, Ναπολέων και «πρωθυπουργικές» εμφανίσεις
Αν και αρνείται ότι πίσω από την απόφασή του να υποστηρίξει με τέτοιο πάθος την έξοδο της Βρετανίας από την ΕΕ κρύβονται προσωπικές πολιτικές φιλοδοξίες, ο Μπόρις Τζόνσον κάνει ήδη πρωθυπουργικές εμφανίσεις. Δημοφιλής, εύστροφος και εύγλωττος ρήτωρ, επικοινωνιακός αλλά και εκκεντρικός, ο πρώην δήμαρχος Λονδίνου έγινε το πρόσωπο της εκστρατείας του Leave, και τώρα βέβαια πανηγυρίζει. Οι ακρότητες και οι υπερβολές δεν τον φοβίζουν. Εχει φτάσει στο σημείο να πει ότι η ΕΕ ακολουθεί τον δρόμο του Αδόλφου Χίτλερ και του Ναπολέοντος, προσπαθώντας να δημιουργήσει ένα ευρωπαϊκό υπερκράτος. Καταγγέλλει με πύρινους λόγους το έλλειμμα δημοκρατίας και τον συγκεντρωτισμό των Βρυξελλών και καλεί τον κόσμο να μην υποκύψει στην εκστρατεία του φόβου και της τρομοκρατίας των ελίτ. «Οι Βρετανοί γίνονται οι ήρωες της Ευρώπης ξανά!» θριαμβολόγησε μετά τη νίκη, χρησιμοποιώντας φρασεολογία που παραπέμπει σε εκείνη του Γουίνστον Τσόρτσιλ. Του αρέσει να ξυπνάει μνήμες Β’ Παγκοσμίου Πολέμου με αντι-γερμανική ρητορική, λέγοντας ας πούμε ότι η ΕΕ επέτρεψε στη Γερμανία να αυξήσει τη δύναμή της, να «κατακτήσει» την οικονομία της Ιταλίας και να «καταστρέψει» την Ελλάδα. Οι αντίπαλοί του τον κατηγορούν ότι προσπαθεί να συγκρίνει τον θεσμό που διατήρησε την ειρήνη στην Ευρώπη επί δεκαετίες με τον Χίτλερ, για να παίξει προσωπικά πολιτικά παιχνίδια.
Νάιτζελ Φάρατζ
Ο παραδοξολόγος με τις λύσεις στο τσεπάκι
Πανταχού παρών στην εκστρατεία υπέρ του Brexit, μάστορας στην παραδοξολογία, πύρινος και συχνά υβριστικός στις ομιλίες, ο εθνικιστής Νάιτζελ Φάρατζ είναι μακράν ο πιο επιτυχημένος πολιτικός στη Βρετανία σήμερα. Από την άποψη ότι πήρε ένα περιθωριακό κόμμα του 3,1% και το έφτασε στο 27,5%, πρώτη δύναμη στις Ευρωεκλογές και τώρα φυσικό νικητή στο δημοψήφισμα.
Μιλάμε για το απολύτως αντιευρωπαϊκό, ξενοφοβικό, λαϊκιστικό, εθνικο-πατριωτικό Κόμμα Ανεξαρτησίας του Ηνωμένου Βασιλείου (UKIP).
Το μήνυμά του ήταν πάντα ένα και απλό: η έξοδος της Βρετανίας από την ΕΕ θα λύσει όλα τα μεγάλα προβλήματα –από τον έλεγχο της μετανάστευσης ως τη μείωση των φόρων και τη βελτίωση της Υγείας και της Παιδείας. Χειμαρρώδης και επιθετικός, εκμεταλλεύεται στο έπακρο τις κάμερες και τα ΜΜΕ με εμπρηστικά σχόλια και προβλέψεις όπως «το ευρώ θα πεθάνει από έναν αργό και επώδυνο θάνατο». Εμμονή και επωδός σε όλα τα ξεσπάσματά του; Η ανάγκη για επιστροφή της Βρετανίας, και κάθε άλλης χώρας, στην «εθνική κυριαρχία», τουτέστιν η διάλυση της Ευρωπαϊκής Ενωσης.
Βαθύ σκοτάδι πριν από την «επόμενη ημέρα» επικρατεί στα δύο μεγάλα παραδοσιακά κόμματα, τους Τόρις και τους Εργατικούς
Ο Ντέιβιντ Κάμερον και ο Τζέρεμι Κόρμπιν είναι οι μεγάλοι χαμένοι του βρετανικού δημοψηφίσματος, αφού αμφότεροι δέχονται επικρίσεις για λάθος πολιτικούς χειρισμούς που θα οδηγήσουν τη Βρετανία εκτός της Ευρωπαϊκής Ενωσης έπειτα από 43 ολόκληρα χρόνια. Ο Κάμερον έπαιξε και έχασε, στο μεγαλύτερο στοίχημα της πολιτικής του καριέρας.
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ