Αν κάποτε οι άνθρωποι εγκατασταθούν στον ‘Αρη, θα μπορούσαν να φάνε γεωργικά προϊόντα από τοπικές καλλιέργειες, σύμφωνα με ένα πείραμα που έγινε στην Ολλανδία σε έδαφος παρόμοιο με αυτό στον γειτονικό πλανήτη.

Οι επιστήμονες του Πανεπιστημίου Βαγκενίγκεν, με επικεφαλής τον ειδικό σε οικολογικά θέματα Βίγκερ Βάμελινκ, σύμφωνα με τη βρετανική εφημερίδα «The Guardian», καλλιέργησαν με επιτυχία ραπανάκια, αρακά, σίκαλη και ντομάτες σε χώμα που προσομοίωνε το αρειανό.

Τα προϊόντα των γεωργικών καλλιεργειών δεν φάνηκε να περιέχουν επικίνδυνα επίπεδα μετάλλων, πράγμα που είναι ενθαρρυντική ένδειξη πως οι άποικοι στον ‘Αρη θα ήταν δυνατό να καλλιεργούν επί τόπου την τροφή τους.

Από επιστημονική φαντασία, πραγματικότητα

Το σενάριο αυτό αποτέλεσε κεντρικό άξονα της περυσινής ταινίας «Η Διάσωση» (The Martian) με τον Ματ Ντέιμον, στον ρόλο ενός αστροναύτη που πρέπει να καλλιεργήσει πατάτες για να επιβιώσει.

Για «πολλά υποσχόμενα» αποτελέσματα έκανε λόγο ο Βάμελινκ και τόνισε ότι «μπορούμε πραγματικά να φάμε αυτά τα προϊόντα». Στον ‘Αρη υπάρχουν υψηλά επίπεδα βαρέων μετάλλων όπως καδμίου, χαλκού και μολύβδου.

Θα σκολουθήσουν περαιτέρω τεστ και με άλλες καλλιέργειες, μεταξύ των οποίων πατάτες. «Πρέπει να ελέγξουμε όσο γίνεται περισσότερες καλλιέργειες, ώστε να σιγουρευτούμε πως οι άποικοι στον ‘Αρη θα έχουν πρόσβαση σε μια ευρεία ποικιλία τροφίμων» δήλωσε ο Βάμελινκ.

Η Αμερικανική Διαστημική Υπηρεσία (NASA) σχεδιάζει μια επανδρωμένη πτήση στον «κόκκινο πλανήτη» μέσα στις επόμενες δεκαετίες, ενώ ανάλογα φιλόδοξα σχέδια έχουν και ιδιωτικές εταιρείες και οργανισμοί, όπως η ολλανδική πρωτοβουλία Mars One.
Newsroom ΔΟΛ