Η επαφή με τη φύση ωφελεί την ψυχική και σωματική υγεία

Μια βόλτα στο πάρκο αρκεί για να μειωθεί ο κίνδυνος κατάθλιψης και της υπέρτασης υποστηρίζει νέα αυστραλιανή μελέτη που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό έντυπο «Scientific Reports».

Μια βόλτα στο πάρκο αρκεί για να μειωθεί η κατάθλιψη καθώς και της υπέρτασης υποστηρίζει νέα αυστραλιανή μελέτη που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό έντυπο «Scientific Reports».

Τα νέα ευρήματα

Οι ερευνητές του Πανεπιστημίου της Κουίνσλαντ, με επικεφαλής τον αναπληρωτή καθηγητή Ρίτσαρντ Φούλερ, μελέτησαν 1.538 άτομα, συσχετίζοντας τον χρόνο που περνούσαν στο πάρκο ή γενικότερα στην εξοχή, με την κατάσταση της σωματικής και ψυχικής υγείας τους.

Διαπιστώθηκε – επιβεβαιώνοντας έτσι και προηγούμενες μελέτες – ότι η επαφή με το πράσινο και τη φύση, ακόμη και μόνο για μισή ώρα, ωφελεί την υγεία και φέρνει μεγαλύτερη ψυχική ευεξία. Συγκεκριμένα, καταγράφηκε μείωση κατά 7% της κατάθλιψης και κατά 9% της τιμής της αρτηριακής πίεσης του αίματος.

«Γνωρίζαμε εδώ και καιρό ότι η επίσκεψη σε πάρκα κάνει καλό στην υγεία, αλλά τώρα βλέπουμε ότι δεν χρειάζεται καν πολλή ώρα για να υπάρξουν οφέλη. Αρκούν τακτικές βόλτες της μισής τουλάχιστον ώρας τη μέρα», δήλωσε ο δρ Φούλερ, ο οποίος ενθάρρυνε τους ανθρώπους να επισκέπτονται το κοντινότερο πάρκο τους, όσο γίνεται συχνότερα.

Newsroom ΔΟΛ

Science
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk