Σε χαλάρωση των κανόνων για τις ερευνητικές και εμπορικές πτήσεις μικρών drone προχώρησε η αμερικανική Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Αεροπορίας, επιφυλάχθηκε όμως να εκδώσει ξεχωριστό κανονισμό για τις διανομές μέσω drone που σχεδιάζουν εταιρείες όπως η Google και η Amazon.

Η χρήση drone για εμπορικούς σκοπούς απαγορευόταν μέχρι σήμερα στις ΗΠΑ χωρίς άδεια από την FAA, ένας περιορισμός που απειλούσε να φρενάρει μια μεγάλη νέα αγορά: ο Λευκός Οίκος εκτιμά μέχρι το 2025 τα drone θα έχουν προσφέρει στην οικονομία 82 δισεκατομμύρια δολάρια και 100.000 θέσεις εργασίας.

Πετάξτε ελεύθερα

Ο νέος κανονισμός, ο οποίος αφορά μόνο τους επαγγελματίες και όχι τους χομπίστες, επιτρέπει την ελεύθερη χρήση μικρών drone για ερευνητικούς, εκπαιδευτικούς και εμπορικούς σκοπούς, καθώς και για την επιθεώρηση καλλιεργήσιμων εκτάσεων, αγωγών και δικτύων.

Τα νέα μέτρα θα ισχύσουν από τον Αύγουστο και αφορούν μη επανδρωμένα αεροσκάφη με βάρος μέχρι 25 κιλά, τα οποία πετούν με ταχύτητα μέχρι 161 χλμ/ώρα και σε ύψος μέχρι 122 μέτρων, χωρίς να απομακρύνονται ποτέ από το οπτικό πεδίο του χειριστή. Οι πτήσεις πάνω από ανθρώπους απαγορεύονται, ενώ το ίδιο ισχύει για τις πτήσεις σε απόσταση μικρότερη των 8 χιλιομέτρων από αεροδρόμια.

Οι νυχτερινές πτήσεις απαγορεύονται εκτός αν υπάρχει ειδική άδεια της FAA.

Ακόμα, οι χειριστές θα πρέπει να είναι άνω των 16 ετών και να υποβάλλονται σε τεστ αεροναυτικών γνώσεων κάθε 24 μήνες.

«Καθώς αυτή η νέα τεχνολογία συνεχίζει να μεγαλώνει και να αναπτύσσεται, θέλουμε να διασφαλίσουμε ότι πετυχαίνουμε τη σωστή ισορροπία ανάμεσα στην καινοτομία και την ασφάλεια» σχολίασε ο υπουργός Μεταφορών Άντονι Φοξ.

Σύμφωνα πάντως με κανονισμό που είχε εκδώσει η FAA τον Δεκέμβριο, όλα τα drone με βάρος άνω των 250 γραμμαρίων πρέπει να δηλώνονται στην υπηρεσία.

Άγνωστο παραμένει πότε θα ανακοινωθεί από την FAA ο ξεχωριστός κανονισμός για τις διανομές με drone. Η Amazon και η Google έχουν δηλώσει ότι σκοπεύουν να προσφέρουν τη δυνατότητα ιπτάμενης παράδοσης από το 2017.

Newsroom ΔΟΛ