Το έτος 1964, μετά την εκλογική νίκη της Ενώσεως Κέντρου (16 Φεβρουαρίου, 53%), η Βουλή έγινε θέατρο επεισοδίων, τα οποία ξεκίνησαν από την απόπειρα εισβολής ακροδεξιών στοιχείων στο Κοινοβούλιο για να φθάσουμε, τελικά, στο στρατιωτικό πραξικόπημα της 21ης Απριλίου 1967.

Τα πολιτικά γεγονότα εκείνης της εποχής συνδέονται με καταγγελίες για σκάνδαλα, τα μεγαλύτερα των οποίων αφορούσαν τη νεοπαγή τότε ΔΕΗ.
Πολλοί βουλευτές της πλειοψηφίας ζητούσαν τη δικαστική διερεύνηση των καταγγελιών, οι οποίες έφθαναν έως και την κορυφή της προηγούμενης κυβερνήσεως. Η κυβέρνηση Παπανδρέου δεν ικανοποιούσε τις απαιτήσεις της αριστερής, κυρίως, πτέρυγας του κόμματος –προφανώς δεν υπήρχαν αποδείξεις για τα καταγγελλόμενα σκάνδαλα.
Ετσι, μεγάλη ομάδα βουλευτών της κυβερνώσης Ενώσεως Κέντρου πήρε την πρωτοβουλία να καταθέσει στη Βουλή πρόταση για παραπομπή στο Ειδικό Δικαστήριο του πρώην πρωθυπουργού Κ. Καραμανλή και των συνεργατών του, υπουργών και άλλων αξιωματούχων. Η κυβέρνηση Γ. Παπανδρέου δεν έλαβε σαφή θέση και με την ολοκλήρωση της προκαταρκτικής έρευνας αρνήθηκε ψηφοφορία με την οποία θα προχωρούσε η έρευνα ή θα ετίθετο η υπόθεση στο αρχείο.
Η υπόθεση αυτή, όπως και αν την έβλεπε κανείς, δηλητηρίασε την πολιτική ζωή της χώρας. Βασικός κατηγορούμενος ο Αριστείδης Πρωτοπαπαδάκης, υπουργός Βιομηχανίας της κυβερνήσεως της ΕΡΕ. Οι κοινοβουλευτικοί συντάκτες της εποχής είδαν τον πρώην υπουργό να εισέρχεται στο Βουλευτήριο με μαύρα μαλλιά και να βγαίνει τα ξημερώματα ολόλευκος.
Λίγες μέρες αργότερα η Βουλή, με διχασμένη την πλειοψηφία, απεφάνθη ότι η υπόθεση έπρεπε να τεθεί στο αρχείο λόγω παραγραφής. Ο Κ. Καραμανλής, χρόνια αργότερα, έλεγε ότι ουδέποτε θα συγχωρήσει τους αντιπάλους του εκείνη την εποχή «διότι επιχείρησαν την πολιτική δολοφονία μου».
Οι σχέσεις της πολιτικής ηγεσίας με τη ΔΕΗ σπανίως απέσπασαν επαίνους. Το ίδιος έτος, 1964, έγιναν καταγγελίες για σκάνδαλα της κυβερνήσεως του Γ. Παπανδρέου (αεριοστρόβιλοι της ΔΕΗ). Η ζωή συνεχίζεται, για να φθάσουμε στην εποχή που ο Α. Παπανδρέου μίλησε σε σύσκεψη υπουργών του για το περιβόητο «δωράκι 500 εκατομμυρίων δραχμών στον εαυτό του», αναφερόμενος στον άρτι απομακρυνθέντα διοικητή της ΔΕΗ.
Ολα τα προαναφερθέντα θα μπορούσαν να είναι απλώς το προοίμιο της συνεχιζόμενης(!) ιστορίας της ΔΕΗ. Τη Δημόσια Επιχείρηση διοίκησαν πρόσωπα σαν τον περιβόητο στρατηγό της βίας και της νοθείας. Ο Γ. Παπανδρέου μιλώντας στη Βουλή είχε πει: «Ποιος είσαι εσύ, στρατηγέ Καρδαμάκη, ανάξιε ηγέτα του Στρατεύματος…».

Σημείωση: Ο Καρδαμάκης, αρχηγός του ΓΕΣ, ήταν ο πρωταγωνιστής του σχεδίου «Περικλής». Μερικά χρόνια αργότερα η απριλιανή Χούντα τον διόρισε Διοικητή της ΔΕΗ.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ