Η Λιλ είναι στη Βόρεια Γαλλία, σε ένα στρατηγικό σημείο στην Ευρώπη, καθώς γειτονεύει με το Βέλγιο και πολύ κοντά στην Αγγλία, το Λουξεμβούργο, την Ολλανδία και τη Γερμανία.
Μια πόλη αδελφοποιημένη με την Κολωνία και το Χάρκοβο, φιλοξενεί απόψε Γερμανία και Ουκρανία, στην πρεμιέρα των δύο ομάδων στο Euro 2016. Η Γερμανία είναι χωρίς αμφιβολία ένα από τα φαβορί για την κατάκτηση του τίτλου. Ο Γιοακίμ Λεβ, που συμπληρώνει μια δεκαετία στον πάγκο, έχει στα χέρια του ένα δυνατό ρόστερ που μπορεί να επαναλάβει τον θρίαμβο στα γήπεδα της Βραζιλίας πριν από δύο χρόνια και στο Παγκόσμιο Κύπελλο. Η ανακοίνωση της ομάδας που ταξίδεψε στη Γαλλία δημιούργησε αρκετές απορίες. Ο Μάρκο Ρόις έμεινε εκτός και ο Λεβ δικαιολογήθηκε λέγοντας: «Ταλαιπωρείται από προβλήματα τραυματισμού και δεν είμαι σίγουρος αν θα μπορούσε να ανταποκριθεί στις απαιτήσεις ενός τόσο σημαντικού τουρνουά». Αντίθετα, όμως, στην 23άδα συμπεριελήφθη ο Μπάστιαν Σβαϊνστάιγκερ, ο οποίος είχε μια άσχημη χρονιά με τη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ και λόγω τραυματισμού ήταν εκτός αγωνιστικής δράσης από τον περασμένο Μάρτιο. Μάλιστα, μπήκε για πρώτη φορά στο γήπεδο πριν από λίγες ημέρες, στο τελευταίο φιλικό της Γερμανίας (με την Ουγγαρία) στο Γκελζενκίρχεν.
Χωρίς αναταράξεις


Η αποστολή της Ουκρανίας έφτασε στη Γαλλία την Τρίτη και ο Γεβγέν Κονοπλιάνκα είχε διάθεση για συζήτηση: «Υπήρξαν αναταράξεις κατά τη διάρκεια της προσγείωσης, αλλά ελπίζω ότι το τουρνουά θα εξελιχθεί ομαλότερα για την Ουκρανία. Εχουμε μια ιδιαίτερα δυνατή αντίπαλο στην πρεμιέρα, αλλά δεν αισθάνομαι καθόλου αχός, αντίθετα είμαι χαρούμενος που βρίσκομαι στη διοργάνωση» είπε ο μέσος της Ουκρανίας.
Ο 67χρονος τεχνικός Μιχάιλο Φομένκο διαθέτει ρόστερ με ταλέντο και εμπειρία. Ανατόλι Τίμοστσουκ, Ρουσλάν Ροτάν και ο τερματοφύλακας Αντρέι Πιατόφ είναι οι βετεράνοι από το Μουντιάλ του 2006 και το Euro 2012. Επίσης, μια παλιά δόξα και πρώτος σκόρερ της ομάδας, ο Αντρέι Σεφτσένκο, είναι στην αποστολή ως βοηθός του Φομένκο.
Κάνουν όνειρα


Η βρετανική απόβαση στη Γαλλία συνεχίζεται και είναι η σειρά της Β. Ιρλανδίας να πάρει το βάπτισμα του πυρός, καθώς θα αγωνιστεί στην κοσμοπολίτικη Νίκαια, θέρετρο της Κυανής Ακτής, με την Πολωνία. «Τολμούν να ονειρεύονται» είναι η φράση που έχει γραφτεί στο πούλμαν με το οποίο μετακινείται η ομάδα που βρίσκεται επί γαλλικού εδάφους από την περασμένη Κυριακή και έχει στρατοπεδεύσει 60 χλμ. βόρεια της Λυών.
Μια έκπληξη περίμενε την πολωνική αποστολή κατά την άφιξή της στη Γαλλία. Στο Σεντ Ναζέρ βρέθηκε μια γαλλική οικογένεια με πολωνικές ρίζες, η οποία έκανε ταξίδι τριών ωρών προκειμένου να δει από κοντά τον Ρόμπερτ Λεβαντόφσκι και την υπόλοιπη παρέα. Η ημέρα ήταν ηλιόλουστη, ωστόσο για τον προπονητή της Πολωνίας, Ανταμ Ναβάλκα, υπάρχουν κάποια σύννεφα. Ο τραυματισμός του Καμίλ Γκροσίτσκι (αγωνίζεται στη Ρεν) από το τελευταίο φιλικό με τη Λιθουανία. Σύννεφα που υπήρξαν και στη Β. Ιρλανδία, με έναν τραυματισμό του πρώτου σκόρερ Κάιλ Λάφερτι.
Επιστροφή στην πρωτεύουσα της Γαλλίας, το Παρίσι, όπου θα διεξαχθεί το τρίτο σημερινό παιχνίδι, ανάμεσα στην Τουρκία και την Κροατία. Η τουρκική αποστολή έφτασε την περασμένη Δευτέρα στη Μασσαλία και η βάση της ομάδας είναι σε ένα θέρετρο γκολφ, νότια της πόλης. Ο Φατίχ Τερίμ έχει επιλέξει μια αρκετά νεανική ομάδα για το τουρνουά και ουσιαστικά μεγαλύτεροι σε ηλικία είναι οι Αρντά Τουράν, Χακάν Μπαλντά και Μεχμέτ Τοπάλ. Χωρίς αμφιβολία, τα μάτια πολλών ευρωπαϊκών συλλόγων θα είναι στραμμένα στον 22χρονο Χακάν Τσαλχάνογλου, ο οποίος έκανε μια σπουδαία χρονιά στο γερμανικό πρωτάθλημα με τη φανέλα της Λεβερκούζεν.
Στην πόλη Ντοβίλ έχει στήσει το στρατόπεδό της η Εθνική Κροατίας. Η «βασίλισσα των νορμαδικών ακτών», όπως την αποκαλούν, φημίζεται για τους αγώνες ιπποδρομιών, το φεστιβάλ αμερικανικού κινηματογράφου, το καζίνο, τα πολυτελή ξενοδοχεία. Ο 62χρονος προπονητής Αντε Τσάτσιτς είχε κέφι για… παιχνίδι με τους εκπροσώπους του Τύπου, λέγοντας πως σχεδόν έχει αποφασίσει για την ενδεκάδα του αγώνα με την Τουρκία, προσθέτοντας πως «δεν έχω πλέον καμία αμφιβολία». Ο Τσάτσιτς δεν ήθελε να αποκαλύψει περισσότερα, αλλά σε μια ομάδα με παίκτες που αγωνίζονται σε κορυφαίους ευρωπαϊκούς συλλόγους (Σρνα, Ράκιτιτς, Κόβατσιτς, Μάντζουκιτς κ.λπ.) λίγα μυστήρια θα πρέπει να λυθούν σε ό,τι αφορά την ενδεκάδα.

Πρόγραμμα
Τι περιμένουμε να δούμε αυτή την εβδομάδα

Στο Σταντ ντε Φρανς αναμένουμε τη μονομαχία Ιρλανδίας – Σουηδίας, στην οποία είναι άγνωστο ακόμη αν θα δούμε αντιπάλους δύο σπουδαίους ποδοσφαιριστές. Τον Ρόμπι Κιν και τον Ζλάταν Ιμπραΐμοβιτς. Ο 34χρονος σουηδός επιθετικός θα είναι εκεί, αλλά αποτελεί ερωτηματικό η παρουσία του Κιν στη βασική ενδεκάδα που θα παρατάξει ο Μάρτιν Ο’ Νιλ.
Στη Λυών, η αναμέτρηση Βελγίου – Ιταλίας ίσως αποτελέσει μια καλή παρτίδα σκάκι. Μια καλή επιθετική ομάδα (Βέλγιο) κόντρα στην εξαιρετική αμυντική φιλοσοφία που εκφράζει ο Αντόνιο Κόντε με την ιταλική ομάδα.
Ο κύκλος της πρώτης αγωνιστικής στη φάση των ομίλων κλείνει την Τρίτη. Το Μπορντό φημίζεται για τους αμπελώνες του, που παράγουν από τα καλύτερα κρασιά στον κόσμο, και το λιμάνι του, που είναι το σημαντικότερο γαλλικό στον Ατλαντικό Ωκεανό. Σε αυτή την πόλη, λοιπόν, θα δώσουν ραντεβού Αυστρία και Ουγγαρία.
Στην πόλη Σεντ Ετιέν βρίσκεται το Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης που φιλοξενεί μία από τις καλύτερες συλλογές του είδους στον κόσμο. Στο «Ζοφρί Γκισάρ», λοιπόν, η πορτογαλική παρέα, με αρχηγό τον Κριστιάνο Ρονάλντο, θα αναμετρηθεί με τους σκληροτράχηλους Ισλανδούς που ταξίδεψαν στη Γαλλία με τον ενθουσιασμό του πρωτάρη.

ΙΣΠΑΝΙΑ
Πρώτη από όλους όλοι περιμένουν να δουν την κάτοχο του τίτλου στις δύο τελευταίες διοργανώσεις, Ισπανία. Ο Βιθέντε ντελ Μπόσκε, μετά το κάζο του Μουντιάλ, ετοιμάζει την αντεπίθεση με πρώτο εμπόδιο την Τσεχία στην Τουλούζ.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ