Με ανομοιογένεια και λιγότερες προκρατήσεις σε σχέση με πέρυσι ξεκίνησε η εφετινή τουριστική περίοδος. Η αναστάτωση στην ευρύτερη γεωγραφική περιοχή, οι βομβιστικές επιθέσεις στην Κωνσταντινούπολη και το Προσφυγικό επηρεάζουν την κίνηση σε νησιά του Αιγαίου.
Την ίδια ώρα η έκταση που λαμβάνει η σκιώδης οικονομία πλήττει φανερά το ταμείο των τουριστικών επιχειρήσεων σε κορυφαίους προορισμούς, ενώ οι πρόσθετοι φόροι δοκιμάζουν τα όρια της βιωσιμότητάς τους.

«Ο Μάιος ήταν χαμηλός εφέτος, με 20%-25% πτώση στις αφίξεις»
λέει ο πρόεδρος της Ενωσης Ξενοδόχων Μυκόνου κ. Μιχάλης Αποστόλου. «Ο Ιούνιος πάει καλά, αλλά η πληρότητα στα ξενοδοχεία φθάνει στο 60%» συμπληρώνει, επισημαίνοντας τα πολλά ενοικιαζόμενα σπίτια και βίλες, τα οποία «πλέον αποτελούν πολύ μεγάλο πρόβλημα για τη Μύκονο».
Ο ίδιος διαπιστώνει μείωση από ταξιδιώτες της Ασίας, οι οποίοι αποφεύγουν πλέον την Κωνσταντινούπολη ως σταθμό μετεπιβίβασης, ενώ παρατηρείται υστέρηση και από τις ευρωπαϊκές αγορές «λόγω της οικονομικής ύφεσης στην Ευρώπη». Το Προσφυγικό «ως πρόβλημα έχει επηρεάσει», ενώ και η αναστάτωση στην Τουρκία έχει επηρεάσει τις πτήσεις, καθώς την αεροπορική εταιρεία της γειτονικής χώρας χρησιμοποιούσαν όσοι ταξίδευαν από Ασία αλλά και από ΗΠΑ και για τα κρουαζιερόπλοια.
Δεν κάνουν πια island-hopping


«Η Τουρκία διένειμε τον κόσμο». Τώρα «ο κόσμος άλλαξε προορισμό και πήγε στην Ισπανία». Τονίζει επίσης ότι «η αύξηση του ΦΠΑ δημιουργεί μεγάλο πρόβλημα», τόσο η άνοδος του υψηλού συντελεστή αλλά και η κατάργηση των μειωμένων συντελεστών στα νησιά, αφού αποτρέπει «οι ταξιδιώτες δεν κάνουν πια island-hopping με αφετηρία τη Μύκονο».

«Οι διεθνείς αφίξεις πήγαν καλά τον Μάιο και το πρώτο πεντάμηνο, όμως υπάρχουν μειώσεις 20% στα έσοδα των ξενοδοχείων»
λέει ο πρόεδρος της Ενωσης Ξενοδόχων Θήρας κ. Μανόλης Καραμολέγκος.

«Σιγά-σιγά βελτιώνεται η κατάσταση, αλλά χάσαμε πολύτιμο χρόνο. Η εικόνα της Ελλάδας δεν ήταν καλή όταν μεταφερόταν ο μεγάλος όγκος των κρατήσεων. Οι εικόνες από τον Πειραιά, τη Χίο και την Ειδομένη ήταν δραματικές»,
ενώ «η βελτίωση που βλέπουμε είναι από κρατήσεις της τελευταίας στιγμής» και σε αυτές τις περιπτώσεις «οι τιμές είναι πιο χαμηλές».
Παρότι «έρχεται παραπάνω κόσμος, οι ενοικιαζόμενες βίλες έχουν επιφέρει πλήγμα στα ξενοδοχεία» τονίζει ο κ. Καραμολέγκος.

«Οι πληρότητες κυμαίνονται σε ποσοστό 60%-70%. Εφέτος όμως έχουν ενισχυθεί οι κρατήσεις από tour operators περισσότερο από άλλες χρονιές γιατί ο κόσμος αισθάνεται ανασφάλεια»,
σε αντίθεση με τα ανεξάρτητα κανάλια κρατήσεων, αναφέρει.
Την ίδια ώρα «είναι ανεξέλεγκτο το θέμα των κατοικιών που μισθώνονται, με αποτέλεσμα να πλήττεται το προϊόν συνολικά. Τα ακριβά καταλύματα της Καλντέρας είναι αυτά που έχουν τις μεγαλύτερες μειώσεις». Ταυτόχρονα «έχουν ακυρωθεί πολλά γκρουπ από Κίνα και Ινδία τα οποία χρησιμοποιούσαν την Κωνσταντινούπολη ως ενδιάμεσο σταθμό».

«Οι μακρινές αγορές βλέπουν την Ελλάδα πολύ κοντά στο πρόβλημα»
σημειώνει, συμπληρώνοντας ότι είναι μεγάλος ο αντίκτυπος στη γερμανική αγορά, στους Αμερικανούς, στους Καναδούς και στους Αυστραλούς, «οι οποίοι έχουν πολύ αυστηρά κριτήρια για την ασφάλειά τους».

«Ο εφετινός Μάιος ήταν αρκετά καλύτερος από το 2015»
λέει ο αναπληρωτής γενικός γραμματέας της Ενωσης Ξενοδόχων Κέρκυρας κ. Σπύρος Μίχας, με την κίνηση του αεροδρομίου να παρουσιάζει άνοδο 6%. «Στον Μάιο πρέπει να συνυπολογιστούν και οι ημέρες του Πάσχα που η κίνηση ήταν αυξημένη» εξηγεί.
Ο Ιούνιος επίσης «θα είναι καλύτερος από πέρυσι με άνοδο 6%-7%, αλλά δεν έχουμε τόσες προκρατήσεις όσες παλαιότερα. Οι Ευρωπαίοι περιμένουν τις προσφορές» τονίζει. «Οι Ισπανοί και οι Πορτογάλοι γέμισαν πρώτα. Τώρα οι tour operators στρέφουν τον κόσμο στην Ελλάδα και στα Ιόνια».
Η Κέρκυρα «περιμένει εφέτος να αυξηθούν οι Ρώσοι» λέει ο κ. Μίχας. Ο ίδιος ωστόσο επισημαίνει τη μεγάλη επιβάρυνση που δέχονται οι επιχειρήσεις από τους φόρους. Το τέλος διανυκτέρευσης, τονίζει, είναι «ένας οριζόντιος φόρος και με αυτά τα χρήματα οι μονάδες θα μπορούσαν να κάνουν πολύ σημαντικές ανακαινίσεις. Τα τρία ευρώ μπορεί να είναι και 20%-25% επάνω στην τιμή» λέει καθώς «στα all inclusive η τιμή πώλησης των δωματίων δεν είναι τόσο υψηλή ακόμη και στα ξενοδοχεία τεσσάρων και πέντε αστέρων».

«Είναι ερώτημα αν θα επιβαρύνει την επιχείρηση, τον tour operator ή τον πελάτη»
λέει ο κ. Μίχας. «Τώρα υπογράφονται τα συμβόλαια για το 2017 και υπάρχει άρνηση των tour operators να δεχθούν προσαύξηση με το τέλος διανυκτέρευσης» καταλήγει.
Μετατόπιση της ζήτησης προς τα δυτικά


«Η επιμήκυνση της περιόδου επιτυγχάνεται ωστόσο με πολλές κρατήσεις της τελευταίας στιγμής και με προσφορές» λέει ο αντιπεριφερειάρχης Τουρισμού της Περιφέρειας Κρήτης κ. Μιχάλης Βαμιεδάκης. «Ο Μάιος ήταν πολύ καλύτερος από πέρυσι» και από την έναρξη της περιόδου Απρίλιος και Μάιος παρουσίασαν διψήφια αύξηση στο αεροδρόμιο του Ηρακλείου.
Ο ίδιος διαπιστώνει αύξηση από tour operators στο σύνολο της χώρας και «η Κρήτη και η Κέρκυρα ευνοούνται λίγο παραπάνω» λόγω της μετατόπισης της ζήτησης προς τα δυτικά. Η κίνηση θα είναι θετική και τον Ιούνιο, εκτιμά, αλλά «ακόμη είναι πολύς ο δρόμος. Μόλις το 50% των κρατήσεων έχει πραγματοποιηθεί για εφέτος».
Ωστόσο υπάρχουν «πολλές last minute κρατήσεις σε όλη την Κρήτη». Και «οι πελάτες περιμένουν να μπουν οι προσφορές για να καταλήξουν. Αυτό είναι και το κομμάτι των πελατών χαμηλότερης ποιότητας οι οποίοι κινούνται με βάση την τιμή και όχι τον προορισμό».
Την ίδια ώρα η βιωσιμότητα «συμπιέζεται» και τα ξενοδοχεία «πρέπει να παλέψουν με την ποιότητα και την ανταγωνιστική τιμή» υπογραμμίζει αναφερόμενος στις αυξανόμενες επιβαρύνσεις σε φόρους και κόστος λειτουργίας, την ώρα που η τιμή πώλησης δωματίου «είναι συγκεκριμένη». Η Γερμανία παραμένει «πρωταθλήτρια» στην Κρήτη. Ακολουθούν η Μεγάλη Βρετανία, η Γαλλία και η Σκανδιναβία. Η Ρωσία «είναι ο μεγάλος ασθενής» τονίζει ο κ. Βαμιεδάκης εκτιμώντας ότι εφέτος «θα διορθώσει τις περυσινές μεγάλες απώλειές της».
Και επισημαίνει το άνοιγμα της Περιφέρειας Κρήτης στην Τουρκία με εκδήλωση που έγινε για την παρουσίαση του προορισμού στην Κωνσταντινούπολη με τη συμμετοχή 100 πρακτόρων.

Ενωση Ξενοδόχων Κω
«Υπάρχουν ακόμη ελπίδες αν γίνουν σωστοί χειρισμοί με το Προσφυγικό»

«Ο Μάιος έκλεισε με μείωση 22% στις αφίξεις»
δηλώνει η πρόεδρος της Ενωσης Ξενοδόχων Κω κυρία Κωνσταντίνα Σβύνου. «Και ο Ιούνιος θα έχει μείωση, ελπίζουμε να μην είναι όση τον Μάιο. Τα πράγματα πηγαίνουν καλύτερα. Από το τέλος Ιουνίου θα υπάρχει άνοδος» εκτιμά, «όμως η μείωση θα είναι διψήφια στο τέλος της σεζόν σίγουρα». Εν τω μεταξύ «ψήφος εμπιστοσύνης» για τον προορισμό είναι το ότι «καταφέραμε να διοργανωθεί το ετήσιο workshop του FVW στην Κω την 1η Ιουλίου».
Η ίδια τονίζει ότι προϋπόθεση είναι «να γίνουν οι σωστοί χειρισμοί με το Προσφυγικό» και οι ενέργειες που θα γίνουν να «σέβονται την τουριστική ταυτότητα του προορισμού». Ενώ προσθέτει ότι «η Κως δεν έχει πια προσφυγικές ροές». Εν τω μεταξύ τα ξενοδοχεία του νησιού έχουν προχωρήσει σε εκπτώσεις ως και 30% για να ενισχύσουν τη ζήτηση. «Τα συμβόλαια που υπογράφονται είναι στις ίδιες τιμές με πέρυσι, με τα ξενοδοχεία να αφομοιώνουν τις αυξήσεις του ΦΠΑ» αναφέρει η κυρία Σβύνου. «Θέτουμε θέμα βιωσιμότητας στα ξενοδοχεία» υπογραμμίζει. «Οποιος επιβιώσει το 2016 και από το 2017 θα δουλεύει για να πληρώνει φόρους. Προσπαθούμε να διατηρήσουμε το προσωπικό μας» καταλήγει.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ