Ο Ελβις Πρίσλεϊ είχε κοιμηθεί εκεί ταυτοχρόνως με οκτώ playmates. O Tζον Λένον, νευριασμένος έπειτα από έναν σύντομο χωρισμό με τη Γιόκο Ονο, στη διάρκεια ενός άγριου πάρτι λέγεται ότι είχε κάψει με το τσιγάρο του έναν πίνακα του Ματίς. Αληθινές ιστορίες ή απλώς αστικοί μύθοι; Μικρή σημασία έχει. Ο Χιου Χέφνερ, ο περιβόητος ιδρυτής του περιοδικού «Playboy», και η περίφημη έπαυλή του, η λεγόμενη Playboy Mansion στο Γουέστγουντ, το εύπορο προάστιο του Λος Αντζελες που απέχει μια ανάσα από το Μπέβερλι Χιλς, έχουν καταφέρει να εξάπτουν πάθη και να τροφοδοτούν το συλλογικό φαντασιακό εδώ και χρόνια. Η εικόνα του Χέφνερ, άλλωστε, έχει μείνει ίδια και απαράλλακτη ανά τις δεκαετίες: πάντα παρών στα θρυλικά πάρτι του, ανάμεσα στους διάσημους καλεσμένους του, να φορά τη χαρακτηριστική κόκκινη σατέν ρόμπα του και να μοστράρει ένα αυτάρεσκο κατεργάρικο μειδίαμα, περιστοιχισμένος από τα –σε συντριπτικό ποσοστό –πλατινέ «κουνελάκια» του.
Κάπως έτσι, η είδηση της πώλησης της έπαυλής του στον ελληνικής καταγωγής νεαρό δισεκατομμυριούχο Ντάρεν Μητρόπουλο, η οποία έκανε τον γύρο του κόσμου πριν από μερικές ημέρες, μοιάζει να σηματοδοτεί το τέλος μιας ολόκληρης εποχής. «Μπορούμε να επιβεβαιώσουμε πως η Playboy Mansion αποτελεί αντικείμενο ενός υποσχετικού πώλησης με αγοραστή τον Ντάρεν Μητρόπουλο» δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο εκπρόσωπος του «Playboy». Και τελικά μικρή σημασία έχει ότι το συμβόλαιο ορίζει πως ο Χέφνερ δικαιούται να παραμείνει στη βίλα του για το υπόλοιπο της ζωής του –διανύει ήδη το 90ό έτος, αν και ο ίδιος επιμένει να δηλώνει ότι «η ηλικία δεν είναι τίποτε άλλο παρά ένα νούμερο». Οπως και να ‘χει, ένα ολόκληρο κεφάλαιο κλείνει. Ο χρόνος, άλλωστε, δεν υπήρξε ποτέ γενναιόδωρος με κανέναν.
Ηταν το 2015 όταν η βρετανίδα playmate Κάρλα Χόου, σε συνέντευξη που παραχώρησε στην εφημερίδα «The Sun», λίγο-πολύ αποκάλυψε ότι η έπαυλη σήμερα θυμίζει περισσότερο γηροκομείο παρά όαση ακολασίας. Ο Χέφνερ περιστοιχίζεται από νοσοκόμες και όχι από «κουνελάκια», προτιμά να παίζει σκάκι και να βλέπει παλιές ταινίες, με το δείπνο να σερβίρεται αυστηρά στις 6.30 το απόγευμα. Πηγαίνει νωρίς στο κρεβάτι του, επιβάλλοντας μάλιστα «απαγόρευση κυκλοφορίας» στα κορίτσια του μετά τις 9 το βράδυ. Και μαζί με τον γηραιό ιδρυτή της Βίβλου του αισθησιασμού, σύμφωνα πάντα με τη Χόου, στον χρόνο έχει παραδοθεί και η θρυλική έπαυλή του, η οποία μοιάζει να έχει γαντζωθεί στη δεκαετία του 1980, με «αρχαία» τηλέφωνα που κρέμονται διαλυμένα στους τοίχους και δωμάτια που μυρίζουν μούχλα.
Και όμως, η έπαυλη αυτή διαθέτει μια υπεραξία που της εξασφάλισε μια μάλλον αστρονομική τιμή πώλησης. Το ακριβές τίμημα δεν έγινε γνωστό. «Για λόγους εμπιστευτικότητας του συμβολαίου, δεν μπορούμε να δώσουμε λεπτομέρειες, περιλαμβανομένων και των προκαταρκτικών όρων της πώλησης» δήλωσε ο εκπρόσωπος του «Playboy». Η αξία της εκτιμήθηκε στα 200 εκατ. δολάρια όταν μπήκε το πωλητήριο. Οι φήμες θέλουν τον Ντάρεν Μητρόπουλο να την απέκτησε καταβάλλοντας ένα ποσό που υπερβαίνει τα 100 εκατ. δολάρια, αλλά σίγουρα απέχει πολύ από τα 200 εκατομμύρια.
Για την Ελλάδα η συγκεκριμένη είδηση είχε ιδιαίτερο ενδιαφέρον, καθώς ο αγοραστής είναι ο 32χρονος γιος του 70χρονου σήμερα επιχειρηματία Ντιν Μητρόπουλου, Ντάρεν. Ο Ντιν Μητρόπουλος γεννήθηκε στην Ελλάδα και μετανάστευσε με τους γονείς του στις ΗΠΑ σε ηλικία δέκα ετών. Η περιουσία του, σύμφωνα με το περιοδικό «Forbes», εκτιμάται στα 2,4 δισεκατομμύρια δολάρια, κατατάσσοντάς τον στη 260ή θέση της λίστας με τους πλουσιότερος ανθρώπους στις ΗΠΑ.
Μάλιστα, το 2012 ο Ντιν Μητρόπουλος ήταν ανάμεσα στους ομογενείς επιχειρηματίες που συνόδευσαν τον Μπιλ Κλίντον στο ταξίδι του στην Ελλάδα. Θεωρείται ένας ιδιαίτερα επιτυχημένος επιχειρηματίας. Το 2013 κατάφερε μαζί με την εταιρεία Αpollo Global να σώσει από βέβαιο θάνατο την εταιρεία γλυκισμάτων Ηοstess, κερδίζοντας το 2015 μια θέση στο εξώφυλλο του περιοδικού «Forbes» χάρη στο συγκεκριμένο success story. Και αυτή δεν ήταν η μόνη εταιρεία που ο Μητρόπουλος βοήθησε να ανακάμψει, καθώς στο οικογενειακό χαρτοφυλάκιό του έχουν βρεθεί κατά καιρούς αναγνωρίσιμα brands όπως η Bumble Bee Foods, με κονσέρβες τόνου και σολομού, το μαγειρικό σπρέι Pam και η ζυθοποιία Pabst Brewing Company –η πώληση της οποίας τού απέφερε 750 εκατ. δολάρια.
Ο γιος του, Ντάρεν Μητρόπουλος, ιδιοκτήτης πλέον της Playboy Mansion, μαζί με τον αδελφό του, Eβαν, είναι ένας από τους διευθυντές της επενδυτικής εταιρείας Metropoulos and Co., την οποία ίδρυσε ο πατέρας τους και ειδικεύεται στην εξαγορά εταιρειών που αντιμετωπίζουν προβλήματα. Η οικογένεια, πάντως, έχει και άλλες βλέψεις. Οπως λέγεται, το 2014 βρέθηκε πολύ κοντά στο να αγοράσει την ομάδα αμερικανικού ποδοσφαίρου Buffalo Bills.
Το ενδιαφέρον του Ντάρεν για τη «βίλα των οργίων» δεν είναι τυχαίο. Ο ίδιος, το 2009, απέκτησε έναντι 18 εκατ. δολαρίων την ακριβώς διπλανή έπαυλη, η οποία επίσης ανήκε στον Χιου Χέφνερ και στην πρώην σύζυγό του, Κίμπερλι. Μάλιστα, σύμφωνα με τον εκπρόσωπό του, ο νεαρός γείτονας του γηραιού «Χεφ» σκέφτεται μελλοντικά να ενώσει τις δύο αυτές εκτάσεις. Ο Ντάρεν Μητρόπουλος δείχνει ενθουσιασμένος με την αγορά του. Δεν είναι τυχαίο ότι φρόντισε να ανεβάσει στον λογαριασμό του στο Twitter δημοσιεύματα σχετικά με την πώληση. Σύμφωνα με δήλωσή του στη «Wall Street Journal», τον μαγνήτισε περισσότερο η αρχιτεκτονική αξία της έπαυλης παρά οι καυτές ιστορίες που διαδραματίστηκαν εντός των τειχών της. Η γοτθικού στυλ έπαυλη, της οποίας η επιφάνεια ξεπερνά τα 2.000 τετραγωνικά μέτρα, πλαισιώνεται από μια έκταση 5,3 στρεμμάτων. Σχεδιάστηκε το 1927 από τον αρχιτέκτονα Αρθουρ Ρόλαντ Κέλι, ο οποίος βρίσκεται πίσω από την ανέγερση πολλών πολυτελών κατοικιών στην περιοχή του Λος Αντζελες. Στην κατοχή του Χέφνερ περιήλθε το 1971 αντί του ποσού του 1,1 εκατ. δολαρίων. Περιλαμβάνει 29 δωμάτια, ιδιωτική αίθουσα προβολών, κελάρι, γυμναστήριο, γήπεδο του τένις και ένα ξεχωριστό σπίτι-ξενώνα με τέσσερα δωμάτια. Φυσικά, με εντολή του Χέφνερ χτίστηκε και ένα από τα πιο χαρακτηριστικά «αξιοθέατα» της έπαυλης: το περίφημο σπήλαιο, όπου τα «κουνελάκια» κολυμπούσαν με τους καλεσμένους του. Σημειωτέον, η βίλα περιλαμβάνει ακόμη και άδεια για ζωολογικό κήπο.
Είναι μακάβριο, αλλά ο Ντάρεν Μητρόπουλος θα χρειαστεί να περιμένει να αποδημήσει εις Κύριον ο διάσημος ένοικος του μεγάρου ώστε να βάλει το κλειδί στην πόρτα. To μόνο σίγουρο είναι ότι την είσοδό του θα ακολουθήσει μια ριζική ανακαίνιση. Κατά έναν τρόπο, πάντως, το πνεύμα του «Χεφ» θα βρίσκεται πάντα εκεί.
* Δημοσιεύθηκε στο BHmagazino την Κυριακή 12 Ιουνίου 2016
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ