Την πρωτογνωρίσαμε δίπλα στον Φοίβο Δεληβοριά. Στη συνέχεια ως frontwoman των Imam Baildi. Ο λόγος για τη Ρένα Μόρφη, η οποία στην πρώτη της προσωπική δουλειά μας συστήνεται ως Σούλη Ανατολή, το alter ego της. Το καλλιτεχνικό όνομα της γιαγιάς της όταν άρχισε το τραγούδι για να το εγκαταλείψει και να ασχοληθεί με την οικογένειά της. Η Ρένα Μόρφη γεννήθηκε στον Βόλο. Αποφοίτησε από το Ιστορικό Αρχαιολογικό Τμήμα της Φιλοσοφικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών. Παρότι είχε πλέον βγάλει από το μυαλό της ότι θα ασχολούνταν με το τραγούδι, τελικά η επαγγελματική ενασχόλησή της με αυτό ήρθε τυχαία και δεν φαίνεται να της βγήκε σε κακό. Αλλωστε, όπως σημειώνει και η ίδια στη συνέντευξη που παραχώρησε στο «Βήμα της Κυριακής», «τα αγαθά κόποις κτώνται». Η πρώτη της δουλειά έχει άρωμα Ανατολής, πρωτότυπα τραγούδια και τρεις διασκευές.
Τι είναι πιο δύσκολο τελικά, το πτυχίο στο Ιστορικό – Αρχαιολογικό ή το τραγούδι;
«Δεν συγκρίνονται στη δυσκολία καθώς είναι διαφορετικοί τομείς. Ταυτίζονται όμως στο ότι «τα αγαθά κόποις κτώνται»».
Πώς προέκυψε λοιπόν η ενασχόλησή σου με το τραγούδι;
«Από τα σχολικά μου χρόνια ήδη είχα ξεκινήσει μαθήματα φωνητικής αλλά η επαγγελματική ενασχόληση προέκυψε εντελώς ξαφνικά και ενώ το είχα σχεδόν βγάλει από τη σκέψη μου».
Και φυσικά πώς προέκυψε η συνεργασία με τους Imam;
«Το ίδιο τυχαία –μπορεί και μοιραία –προέκυψε και αυτή η συνεργασία. Η μπάντα ήθελε να ολοκληρωθεί επί σκηνής και εγώ να κάνω το επόμενο βήμα ύστερα από ένα υπέροχο ντεμπούτο στο πλευρό του Φοίβου Δεληβοριά. Εκτοτε η κοινή μας πορεία διαγράφεται για μένα συναρπαστική».
Το προσωπικό σου άλμπουμ σε ποιους δρόμους θα κινηθεί και με ποιους θα συνεργαστείς;
«Πρόκειται για το alter ego «Σούλη Ανατολή», τη «ζαργάνα του Παγασητικού», η οποία έχει ζήσει διάφορες δοξασμένες και μη εποχές μέσα στο ελληνικό τραγούδι, με τη φήμη της πάντα να προπορεύεται. Η «Σούλη Ανατολή» είναι ένας θεματικός δίσκος που επαναπροσεγγίζει την έννοια του κλασικού λαϊκού τραγουδιού και ταξιδεύει μπρος και πίσω στον χρόνο. Η γνωριμία μου με τον Δημήτρη Μπαλογιάννη, έναν νέο και υπερταλαντούχο συνθέτη, ήταν καθοριστική στο να πάρει η Σούλη σάρκα και οστά, με τους Imam Baildi στην παραγωγή να της δίνουν πνοή. Τον δίσκο υπογράφουν ο Δημήτρης Μπαλογιάννης και ο Φοίβος Δεληβοριάς, ο οποίος για πρώτη φορά δημιουργεί για άλλον καλλιτέχνη, και αυτό με χαροποιεί και με τιμά ιδιαίτερα. Με ένα ξεχωριστό τραγούδι συμμετέχει στο δημιουργικό κομμάτι και ο Λάμπης Κουντουρογιάννης, ο οποίος, ως βασικός συντελεστής του δίσκου, με το μοναδικό παίξιμό του στην ηλεκτρική κιθάρα θα σε κάνει να πιστέψεις πως ακούς χιώτικα μπουζούκια. Ο Ορέστης Μπενέκας στη φαρφίσα και ο Κάρλος Μενέντεζ στα λάτιν κρουστά δίνουν το δικό τους στίγμα, που ανακατεύει τόπους και χρόνους».
Πώς βλέπεις εσύ το ελληνικό τραγούδι;
«Το ελληνικό τραγούδι είναι ατελείωτο ευτυχώς και πολύπλευρο. Πάντα μπορείς να ανακαλύψεις αριστουργήματα ταξιδεύοντας από τον Αττίκ ως τον Ζαμπέτα και συνέχεια υπάρχει παραγωγή για να συνδέεσαι με νέα τραγούδια και καλλιτέχνες».
Εχω την αίσθηση ότι τα τελευταία χρόνια έχουν βγει πολλοί δημιουργοί και συγκροτήματα. Αν είναι έτσι, πού πιστεύεις ότι οφείλεται αυτό;
«Δεν ξέρω αν είναι περισσότεροι οι δημιουργοί τελευταία ή όχι, σίγουρα όμως υπάρχει κινητικότητα στην ελληνική μουσική πραγματικότητα και είναι πολύ σημαντικό που ο κόσμος έχει ανοικτούς δέκτες και αγκαλιάζει τους νέους καλλιτέχνες».
Η κρίση έχει αλλάξει τα πράγματα και, αν ναι, σε ποιον βαθμό;
«Σαφέστατα η κρίση έχει επηρεάσει τη μουσική αλλά μάλλον θετικά αφού έχει δημιουργήσει την ανάγκη για ειλικρινή έκφραση και εκτόνωση. Δεν είναι τυχαίο άλλωστε που τα σημαντικότερα λαϊκά τραγούδια έχουν γραφτεί σε περιόδους ανέχειας».
Πώς μεγάλωσες; Ποια ήταν τα πρώτα σου ερεθίσματα, οι μουσικές σου επιρροές;
«Γεννήθηκα και μεγάλωσα στον Βόλο. Εκεί έχουμε μια έντονη ρεμπέτικη παράδοση και αυτό με επηρέασε από νωρίς στο να αγαπήσω το ελληνικό τραγούδι απ’ τις ρίζες του. Ως φοιτήτρια συνδέθηκα με τη δισκογραφία του Tom Waits, της Joni Mitchel, του Μάνου Χατζιδάκι και σιγά-σιγά άρχισα να ανακαλύπτω τον θησαυρό του λαϊκού τραγουδιού, ελληνικού και μη, από Τσιτσάνη και Βασιλειάδη ως Ismael Rivera και Hector Lavoe».
Επόμενα σχέδια είτε μόνη είτε με τους Imam;
«Αυτή τη στιγμή βρισκόμαστε σε περιοδεία σε 20 ευρωπαϊκές πόλεις με τους Imam Baildi. Τα καλοκαιρινά μας σχέδια περιλαμβάνουν περιοδεία σε διάφορες πόλεις και νησιά της Ελλάδας και δύο συναυλίες στο Θέατρο Πέτρας (5/7) και στο Βεάκειο (17/9). Στην επίσημη σελίδα μαςimambaildi.comκαι τις σελίδες στο Facebook Imam Baildi και Rena Morfi υπάρχουν όλες οι σχετικές πληροφορίες».
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ