Ως το 2018 το «οικοσύστημα» δικτυωμένων συσκευών Internet of Things (ΙοΤ) θα έχει εκτοπίσει τα κινητά από τον «θρόνο» των περισσότερο συνδεδεμένων συσκευών, σύμφωνα με το εφετινό Mobility Report της Ericsson.
Συγκεκριμένα οι ειδικοί προβλέπουν ότι μεταξύ 2015 και 2021 ο αριθμός των συσκευών που θα είναι συνδεδεμένες στο IoT θα παρουσιάσει αύξηση 23% ετησίως, με τον μεγαλύτερο ρυθμό αύξησης να εντοπίζεται στο «κινητό» ΙοΤ. Μεταφράζοντας τα στοιχεία αυτά, οι ίδιοι υποστηρίζουν ότι από τα 28 δισεκατομμύρια των συσκευών που θα έχουν συνδεθεί ως το 2021, σχεδόν 16 δισεκατομμύρια θα αντιπροσωπεύουν συσκευές ΙοΤ.
Στη Δυτική Ευρώπη ο αριθμός των συσκευών ΙοΤ στην αγορά προβλέπεται να παρουσιάσει αύξηση 400% ως το 2021. «Το ΙοΤ αναπτύσσεται καθώς μειώνεται το κόστος των συσκευών και εμφανίζονται καινούργιες εφαρμογές. Από το 2020 η εμπορική υλοποίηση των δικτύων 5G θα προσφέρει επιπλέον δυνατότητες κρίσιμες για το ΙοΤ, όπως ο «τεμαχισμός» του δικτύου και η ικανότητα σύνδεσης συσκευών των οποίων ο αριθμός θα είναι εκθετικά μεγαλύτερος σε σχέση με σήμερα» εξηγεί η Ρίμα Κιουρέσι, αντιπρόεδρος και επικεφαλής στρατηγικής της Ericsson.
Κινητές τεχνολογίες στο «κόκκινο»

Οι συνδρομές σε smartphones συνεχίζουν να αυξάνονται και το τρίτο τρίμηνο της εφετινής χρονιάς αναμένεται να ξεπεράσουν αυτές των συμβατικών κινητών τηλεφώνων. Οι ειδικοί εκτιμούν ότι ως το 2021 οι συνδρομές σε smartphones σχεδόν θα διπλασιαστούν, από 3,4 δισεκατομμύρια σε 6,3 δισεκατομμύρια.
Η έκθεση της Ericsson αποκαλύπτει ακόμη ότι σήμερα υπάρχουν 5 εκατομμύρια συνδρομητές (μοναδικοί χρήστες) σε κινητές ευρυζωνικές υπηρεσίες παγκοσμίως, γεγονός το οποίο αποτελεί απόδειξη της εντυπωσιακής ανάπτυξης του τομέα των κινητών τεχνολογιών, σε σχετικά σύντομο χρονικό διάστημα.


Δεινοί χρήστες οι έφηβοι

Βάσει των στοιχείων των ερευνητών φάνηκε ότι η χρήση δεδομένων κινητής για την παρακολούθηση βίντεο μέσω smartphone από εφήβους εκτοξεύθηκε στο 127% μέσα σε διάστημα 15 μηνών κατά τη διάρκεια του 2014 και του 2015.
Κατά την τετραετία 2011-2015 καταγράφηκε 50% μείωση στον χρόνο που αφιερώνουν οι έφηβοι στην παρακολούθηση τηλεοπτικού περιεχομένου ή βίντεο μέσω του τηλεοπτικού δέκτη και ταυτόχρονα 85% αύξηση της παρακολούθησης του εν λόγω περιεχομένου στο smartphone τους.
Η νεότερη γενιά χρηστών άλλωστε είναι εκείνη που καταγράφει τη μεγαλύτερη χρήση βίντεο μέσω streaming, καταλαμβάνοντας έτσι την κύρια ομάδα παρακολούθησης από πλευράς των παρόχων τηλεπικοινωνιών.

Οι ιλιγγιώδεις ταχύτητες εξαπλώνονται

Το 2016 θα αποτελέσει ορόσημο στην υποστήριξη μέγιστων ταχυτήτων downlink μέσω των εμπορικών δικτύων LTE, που θα αγγίζουν το 1 Gbps. Στο δεύτερο εξάμηνο του έτους αναμένεται να κυκλοφορήσουν στην αγορά συσκευές που θα υποστηρίζουν τις ιλιγγιώδεις αυτές ταχύτητες, αρχικά σε Ιαπωνία, ΗΠΑ, Νότια Κορέα και Κίνα, ενώ δεν αποκλείεται να εξαπλωθούν και σε άλλες περιοχές του πλανήτη άμεσα. Κάτι τέτοιο, σύμφωνα με τους ειδικούς, αναμένεται να εκμηδενίσει τους χρόνους ανάκτησης περιεχομένου.
Μεταξύ άλλων, η ετήσια έκθεση γύρω από την κινητικότητα δεδομένων της Ericsson αποκαλύπτει ότι οι συνδρομές σε κινητές ευρυζωνικές υπηρεσίες θα τετραπλασιαστούν στη Μέση Ανατολή και στην Αφρική μεταξύ 2015 και 2021 και το τηλεπικοινωνιακό «ταξίδι» κινητών δεδομένων στην Ινδία θα γίνει 15 φορές μεγαλύτερο ως το 2021. Στην περίπτωση των ΗΠΑ –και παρά το γεγονός ότι πρόκειται για την πιο ώριμη αγορά –η τηλεπικοινωνιακή κίνηση για κινητές επικοινωνίες αναμένεται να γνωρίσει αύξηση της τάξεως του 50% μέσα στο 2016.
Σχετικά με την τεχνολογία 5G, οι ειδικοί εκτιμούν ότι η εξάπλωσή της αναμένεται να ξεκινήσει νωρίτερα από το αναμενόμενο. Κάτι τέτοιο, αναφέρουν, απαιτεί την εναρμόνιση του φάσματος μεταξύ των χωρών που σχεδιάζουν την πρώιμη υλοποίησή της.

HeliosPlus