Ο υψηλός Δείκτης Μάζας Σώματος (ΔΜΣ) και ιδίως η συσσώρευση λίπος γύρω από τη μέση σχετίζονται με αυξημένο κίνδυνο επιθετικού καρκίνου στον προστάτη, σύμφωνα με βρετανική μελέτη που παρουσιάστηκε στο ετήσιο συνέδριο της Ευρωπαϊκής Συνόδου για τη Μελέτη της Παχυσαρκίας, στο Γκέτεμποργκ της Σουηδίας (1-4 Ιουνίου).

Οι ερευνητές της Μονάδας Επιδημιολογίας Καρκίνου του Τμήματος Υγείας Πληθυσμού του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης, με επικεφαλής τη δρα Ορόρα Πέρεζ-Κορνάγκο, ανέλυσαν στοιχεία για σχεδόν 142.000 άνδρες άνω των 50 ετών σε οκτώ ευρωπαϊκές χώρες, μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα. Μετά από 14 χρόνια παρακολούθησης κατά μέσο όρο, καταγράφηκαν 7.022 περιστατικά καρκίνου του προστάτη, εκ των οποίων τα 934 θανατηφόρα.

Οι άνδρες με υψηλό ΔΜΣ και περισσότερο λίπος γύρω από τη μέση είχαν 10% αυξημένο κίνδυνο εκδήλωσης καρκίνου του προστάτη για κάθε αύξηση στον ΔΜΣ της τάξης των πέντε κιλών/m2 και 13% αυξημένο κίνδυνο για κάθε αύξηση 10 εκατοστών στην περίμετρο της μέσης. Ο κίνδυνος αύξανε ιδιαίτερα όταν η περιφέρεια ξεπερνούσε τα 94 εκατοστά.

Newsroom ΔΟΛ