Ένα «θωρακισμένο» smartphone για πελάτες με «άστρο» και μεγάλη τσέπη παρουσίασε η ισραηλινή εταιρεία Sirin Labs. To Solarin, όπως ονομάζεται το κινητό για διασήμους ή ακόμα και πολιτικούς, υπόσχεται ύψιστη ασφάλεια δεδομένων, αντίστοιχη των στρατιωτικών συστημάτων ασφαλείας. Στα αποκαλυπτήρια της συσκευής που πραγματοποιήθηκαν στο Λονδίνο, παρευρέθηκαν μεταξύ άλλων οι διάσημοι ηθοποιοί του Χόλιγουντ, Λεονάρντο Ντι Κάπριο και Τομ Χάρντι.

Σύμφωνα με την κατασκευάστρια, το smartphone ασφαλείας θα στοιχίζει 14.000 δολάρια – τιμή που μεταφράζεται σε περίπου 12.500 ευρώ. Πολλοί είναι εκείνοι που ήδη κατακρίνουν την υπερβολικά υψηλή τιμή του καθώς υποστηρίζουν ότι η συσκευή δεν διαθέτει την απαιτούμενη πολυτέλεια από πλευράς υλικών κατασκευής και τεχνικών χαρακτηριστικών.

«Βουτιά» στην ασφάλεια

Το Solarin τρέχει λειτουργικό της εταιρείας – παρά το γεγονός ότι οι πρώτες φωτογραφίες της συσκευής μαρτυρούν ότι μοιάζει αρκετά με Android – και συνοδεύεται από σύστημα κρυπτογράφησης όπως επίσης και από έναν διακόπτη «ασφαλείας» (Security Switch) ο οποίος την καθιστά σε κατάσταση «stealth». Επιτρέπει δηλαδή στον κάτοχό της να πραγματοποιεί «ασφαλείς» τηλεφωνικές κλήσεις.

Αναλυτές θεωρούν ότι τα χαρακτηριστικά της συσκευής δεν αποτελούν έκπληξη στον χώρο της κινητής τηλεφωνίας. Αν το Solarin είχε παρουσιαστεί κατά την διάρκεια του 2015, τότε σίγουρα θα κατακτούσε μια από τις κορυφαίες θέσεις. Το smartphone «ασφαλείας» διαθέτει οθόνη 5,5 ιντσών ανάλυσης 2Κ, επεξεργαστή Snapdragon 810, 4GB RAM, 128GB εσωτερική μνήμη, οπίσθια κάμερα 23,8MP με λέιζερ autofocus και εμπρόσθια 8ΜΡ, όπως επίσης και μπαταρία 4.040 mAh. H εταιρεία υποστηρίζει ότι η συσκευή διαθέτει πολύ ανώτερη συνδεσιμότητα Wi-Fi από τα συμβατικά smartphones – γεγονός όμως που κατά τους ειδικούς είναι μάλλον άχρηστο για τα περισσότερα νοικοκυριά.

«Το Solarin συνοδεύεται από ένα σύστημα προστασίας της εταιρείας Zimperium, το οποίο αποτελεί πραγματικό έργο τέχνης, καθώς προστατεύει την συσκευή από το ενδεχόμενο απειλών και κυβερνοεπιθέσεων, χωρίς ωστόσο να περιορίζει την λειτουργικότητά της» ανακοίνωσε η Sirin Labs. «Επιπλέον, η συσκευή διαθέτει την πλέον προηγμένη τεχνολογία κρυπτογράφησης στον κόσμο, η οποία για την ώρα δεν είναι διαθέσιμη σε άλλα εμπορικά προϊόντα».

Από την 1 Ιουνίου η συσκευή-«αστακός» θα είναι διαθέσιμη στο κατάστημα της Sirin Labs στην περιοχή Mayfair του Λονδίνου, ενώ από τις 30 Ιουνίου θα πωλείται και στα Harrods.