Εκ φύσεως

Ενα κτίριο που χωρίς να επιβάλλει με θράσος τον όγκο του θα μπορεί να φιλοξενεί με άνεση τους ιδιοκτήτες του και θα είναι τόσο ευέλικτο ώστε να ακολουθεί τις διαφορετικές απαιτήσεις της καθημερινότητάς τους.

Ενα κτίριο που χωρίς να επιβάλλει με θράσος τον όγκο του θα μπορεί να φιλοξενεί με άνεση τους ιδιοκτήτες του και θα είναι τόσο ευέλικτο ώστε να ακολουθεί τις διαφορετικές απαιτήσεις της καθημερινότητάς τους. Ενα κτίριο που θα θέτει νέα δεδομένα, χωρίς να παραβλέπει τον χαρακτήρα και την ταυτότητα του περιβάλλοντος στο οποίο εντάσσεται. Η επίτευξη των παραπάνω συνδυασμών θεωρείται για το γραφείο Carterwilliamson Architects η ουσιαστική συμβολή της αρχιτεκτονικής στην ισορροπημένη ανάπτυξη των πόλεων. Αναλογίες που προσπάθησαν να διατηρήσουν και κατά τη μετατροπή αυτής της κατοικίας στην πόλη Γκλιμπ, έξω από το Σίδνεï, από αγελαδοστάσιο σε μια οικία βασισμένη στο ανοιχτό πλάνο όπου η οικογενειακή ζωή δεν θα αποκλείει το στοιχείο της κοινωνικότητας. Γι’ αυτό και το πέρασμα από το ένα δωμάτιο στο άλλο ορίζεται από την ίδια τη διακόσμηση και όχι από τοίχους, εξασφαλίζοντας έτσι σε κάθε γωνιά οπτική σχέση με την ηλιόλουστη και καταπράσινη βορινή αυλή, η οποία τελικά λειτουργεί ως ενιαίο κομμάτι του ισογείου, μια επέκταση της εσωτερικής δράσης. Την εξωστρέφεια της κατοικίας τονίζουν οι ψηλοί φεγγίτες, οι οποίοι, εκτός από το φυσικό φως, επιτρέπουν και τον φυσικό αερισμό της οικίας, προσδίδοντας στην ιδιωτικότητα μια αύρα ελευθερίας.

Και έτσι τα απλά και τα βασικά συνθέτουν τη σύγχρονη εικόνα της πολυτέλειας, με την κατοικία να λειτουργεί ως καταφύγιο από τη «φασαρία» του έξω κόσμου.

* Δημοσιεύθηκε στο BHmagazino την Κυριακή 29 Μαΐου 2016

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
BHMAgazino
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk