Σιγά-σιγά αναδεικνύεται η νέα οικονομική πολιτική που θέλει να εφαρμόσει ο Αλέξης Τσίπρας για να βγάλει την χώρα από την ύφεση και να την οδηγήσει στην ανάκαμψη.
Αρχικά, ο Γιώργος Κυρίτσης έδωσε το πολιτικό περίγραμμα. Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, έγραψε, «ψηφίστηκε τον Σεπτέμβριο για να μετακυλήσει όσο μπορεί τα βάρη στους «μενουμευρωπαίους» και αυτό ακριβώς κάνει».
Μετά, ήλθε ο Γιώργος Κατρούγκαλος να εξειδικεύσει την κυβερνητική πολιτική. «Μπορούμε να ζήσουμε με λιγότερα τσιγάρα και λιγότερο καφέ», είπε αναφερόμενος στις αυξήσεις των εμμέσων φόρων και συμπλήρωσε, διατυπώνοντας πιο κομψά το σκεπτικό Κυρίτση, λέγοντας ότι «προσπαθούμε να πάρουμε πολλά από τους λίγους που έχουν χρήματα και όχι από τους πολλούς που δεν έχουν… Είναι σαφέστατη επιλογή ποιους θέλουμε να επιβαρύνουμε», τόνισε, για όποιον δεν κατάλαβε.

Όμως, από την στιγμή που αναγνωρίζει ότι κάποιοι θα περιορίσουν την κατανάλωση, κάποιοι άλλοι θα χρειαστεί να ξοδέψουν περισσότερα από πριν για να καλύψουν την απώλεια εσόδων που θα έχει το κράτος από όσους θα καταναλώνουν λιγότερο καφέ, τσιγάρα, καύσιμα, μπύρα, μακαρόνια, ρύζι κλπ., διότι οι αυξήσεις φόρων αφορούν δεκάδες προϊόντα.
Και σύμφωνα με το «δόγμα Κυρίτση», αυτοί είναι οι «μενουμευρωπαίοι».
Μόνο που οι έμμεσοι φόροι δεν είναι ΕΝΦΙΑ, όπου η κυβέρνηση αποφάσισε ποιοι ιδιοκτήτες ακινήτων θα πληρώσουν περισσότερα για να καλύψουν τις μειώσεις που προσέφερε σε άλλους και τους έστειλε τον λογαριασμό.
Δεν μπορεί να υποχρεώσει κάποιους να αγοράζουν περισσότερα αγαθά για να πληρώνουν περισσότερους έμμεσους φόρους.
Αν λοιπόν ο κόσμος ξοδεύει λιγότερα από πριν, χαμένοι θα είναι το κράτος που δεν θα αυξήσει τα έσοδά του και η πραγματική οικονομία, στην οποία θα καταλήγουν λιγότερα χρήματα από πριν.
Και στο τέλος, αν ο λογαριασμός δεν βγαίνει, θα έλθει ο «κόφτης» να βάλει τα πράγματα στη θέση τους, κόβοντας μισθούς και συντάξεις, κάτι που η κυβέρνηση θέλει να αποφύγει με κάθε τρόπο.
Γι’ αυτό ο κ. Κυρίτσης θέλει η Εφορία να βρει αυτούς που ψήφισαν «Ναι» και να τους αναγκάσει να πίνουν περισσότερο καφέ και να καπνίζουν περισσότερα τσιγάρα…