Στο φαύλο κύκλο των φόρων

Δεν χρειάζονται ούτε ιδιαίτερες γνώσεις οικονομίας,ούτε καμιά ιδιαίτερη πολιτική διορατικότητα για να διαπιστώσει

Στο φαύλο κύκλο των φόρων | tovima.gr
Δεν χρειάζονται ούτε ιδιαίτερες γνώσεις οικονομίας,ούτε καμιά ιδιαίτερη πολιτική διορατικότητα για να διαπιστώσει κάποιος ότι η υπέρμετρη φορολόγηση και δεν αποδίδει και δεν δίνει καμιά διέξοδο οικονομικής ανάπτυξης. Η χθεσινή τοποθέτηση του κ.Σόϊμπλε ότι η αύξηση του ΦΠΑ στη χώρα μας είναι οικονομική ανοησία, αλλά δεν υπήρχε και άλλη εναλλακτική επιλογή λόγω της μεγάλης υστέρησης εσόδων ,έρχεται απλώς να επιβεβαιώσει μια σχεδόν αυταπόδεικτη κατάσταση.

Από την ώρα που δεν έχουν ελεγχθεί οι πυλώνες της φοροδιαφυγής στη χώρα μας, η πολιτική της συνεχούς επιβολής νέων φόρων σε αυτούς που ήδη πληρώνουν, οδηγεί με μαθηματική βεβαιότητα στην εξάντληση της φοροδοτικής ικανότητας τους και κατά συνέπεια στην αδυναμία είσπραξης των εσόδων που προβλέπονται. Απόρροια αυτής της τακτικής είναι ότι από το 2010 και μετά υποχωρεί συνεχώς ο δείκτης εισπραξιμότητας με αποτέλεσμα το 2015 να έχει εισπραχθεί μόνο το 45% περίπου των φόρων. Δεύτερη συνέπεια αυτής της τακτικής είναι να αυξάνονται συνεχώς οι ληξιπρόθεσμες οφειλές που έφτασαν σήμερα να αντιστοιχούν σε 87 δις, το μισό δηλαδή ΑΕΠ της χώρας.

Η ελληνική κοινωνία, για την ακρίβεια το παραγωγικό κομμάτι της που παραμένει ακόμα ζωντανό,είναι παγιδευμένο σε αυτό το φαύλο κύκλο της υπερβολικής φορολόγησης ,που απομυζά και την τελευταία ικμάδα που έχει απομείνει. Δεν είναι τυχαίο ότι όσες επιχειρήσεις μπορούν μεταφέρουν την έδρα τους στο εξωτερικό,για να μειώσουν τις συνέπειες της φορολογίας, ενώ το ίδιο προσπαθούν να κάνουν και όσοι εργαζόμενοι έχουν τη δυνατότητα να βρουν απασχόληση εκτός Ελλάδος.
Οι αλλεπάλληλες πολιτικές παλινωδίες, με αποκορύφωμα την…περήφανη διαπραγμάτευση Σύριζα έχουν εξαντλήσει την κοινωνία και έχουν οδηγήσει την οικονομία σε κατάσταση οριακής επιβίωσης. Το κύμα των νέων φορολογικών επιβαρύνσεων που έρχεται από αύριο ,είναι συνέπεια αυτής της ιλαροτραγωδίας που ζήσαμε τον τελευταίο ενάμισι χρόνο .Και καθώς οι πιθανότητες να διαψευστούν οι προβλέψεις για τους στόχους που έχουν τεθεί,είναι μεγάλες,είναι πολύ πιθανόν αυτή η φοροεπιδρομή να μην είναι η τελευταία, όπως υποστηρίζουν τα κυβερνητικά στελέχη.
Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Γνώμες
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk