Βασιλική Γεωργιάδου: «Η κυνική αντίληψη “όλοι είναι ίδιοι” ευνοεί τα ξενοφοβικά κόμματα στην Ευρώπη»

«Ανδρες, με χαμηλό μορφωτικό επίπεδο, συνταξιούχοι και κάτοικοι των μικρών πόλεων και της υπαίθρου είναι οι ψηφοφόροι του ακροδεξιού Νόρμπερτ Χόφερ» λέει στο «Βήμα» η Βασιλική Γεωργιάδου, αναπληρώτρια καθηγήτρια Πολιτικής Επιστήμης στο Πάντειο Πανεπιστήμιο.

«Ανδρες, με χαμηλό μορφωτικό επίπεδο, συνταξιούχοι και κάτοικοι των μικρών πόλεων και της υπαίθρου είναι οι ψηφοφόροι του ακροδεξιού Νόρμπερτ Χόφερ» λέει στο «Βήμα» η Βασιλική Γεωργιάδου, αναπληρώτρια καθηγήτρια Πολιτικής Επιστήμης στο Πάντειο Πανεπιστήμιο.
Υποχωρεί το πολιτικό κέντρο στην Ευρώπη με την Ακροδεξιά στην Αυστρία, το AfD στη Γερμανία, τη Λεπέν στη Γαλλία και τα ξενοφοβικά κόμματα σε Σκανδιναβία και αλλού, να γίνονται περισσότερο πολυσυλλεκτικά, απευθυνόμενα σε ένα ευρύ τμήμα του πληθυσμού;
«Αν κάτι διαγράφεται ως τάση στον πυρήνα των ευρωπαϊκών χωρών είναι μια σαφής υποχώρηση της εκλογικής επιρροής των κατεστημένων/»παλαιών» κομμάτων από τον ιδεολογικό χώρο τόσο της Δεξιάς όσο και της Αριστεράς. Σοσιαλδημοκράτες και Χριστιανοδημοκράτες/Συντηρητικοί χάνουν εκλογείς από τον σκληρό πυρήνα των ψηφοφόρων τους, τμήμα των οποίων αναπροσανατολίζεται σε κόμματα καταγγελίας που λειτουργούν ως συλλέκτες της πολιτικής διαμαρτυρίας. Η αντίληψη ότι «όλοι είναι ίδιοι» και «δεν παίζει ρόλο ποιος κυβερνά», δηλαδή μια κυνική στάση στους εκλογείς, ενισχύει την εκλογική ανακατεύθυνση σε μορφώματα της ακροδεξιάς σκηνής, στη ρητορική των οποίων η πολιτική καταγγελία και η ισοπέδωση αποτελούν κεντρικά μοτίβα. Συνδυαστικά με τον πολιτικό κυνισμό, η καλλιέργεια και έξαψη των φόβων – για τους μετανάστες, τους πρόσφυγες, τους μουσουλμάνους, τους Ρομά – πλαισιώνουν την ακροδεξιά ρητορική δημιουργώντας σταθερά ένα επιπλέον κίνητρο ψήφου υπέρ των ξενοφοβικών κομμάτων».
Ποια είναι η ανθρωπογεωγραφία των προεδρικών εκλογών στην Αυστρία;
«Ανδρες, κάτω των 60 ετών, με χαμηλό εκπαιδευτικό επίπεδο, που ανήκουν στα εργατικά στρώματα αλλά και συνταξιούχοι ψήφισαν σε σημαντικά υψηλότερα ποσοστά τον ακροδεξιό υποψήφιο Νόρμπερτ Χόφερ, ενώ αντίθετα οι γυναίκες όλων των ηλικιών, τα άτομα με μεσαίο (απόφοιτοι Λυκείου) και υψηλό επίπεδο εκπαίδευσης (κάτοχοι πανεπιστημιακού τίτλου σπουδών) ψήφισαν σε σημαντικά υψηλότερο ποσοστό τον Αλεξάντερ Βαν ντερ Μπέλεν.
Παρότι αρκετά μεγαλύτερος σε ηλικία ο πλέον εκλεγείς πρόεδρος της Αυστρίας από ό,τι ο συνυποψήφιός του από το FPΦ, είχε το εκλογικό του κάστρο σε ψηφοφόρους, γυναίκες προ πάντων, έως 29 ετών, ενώ ο 45χρονος Χόφερ είχε το δικό του αντίστοιχο κάστρο στους άνδρες 30 έως 59 ετών. O Βαν ντερ Μπέλεν υποστηρίχθηκε από τα μεσαία στρώματα, όπως υπαλλήλους του ιδιωτικού και του δημόσιου τομέα και ελεύθερους επαγγελματίες, αλλά και από εκείνους που ψήφισαν για πρώτη φορά σε αυτές τις προεδρικές εκλογές. Να σημειωθεί ότι η πολιτική πόλωση που προκλήθηκε στην πολιτική σκηνή της Αυστρίας από το ενδεχόμενο ένας ακροδεξιός να εκλεγεί πρόεδρος της χώρας ευνόησε τον Βαν ντερ Μπέλεν, καθώς εκείνοι που τον ψήφισαν προκειμένου να μην εκλεγεί ο ακροδεξιός Χόφερ ανέρχονται στο 50% των ψηφοφόρων του – στην ίδια κατηγορία οι ψηφοφόροι του Χόφερ κυμαίνονται γύρω στο 30%. Επίσης, άλλο ένα ενδιαφέρον δεδομένο αποτελεί η υψηλή εκλογική συμμετοχή, καθώς το 72% των αυστριακών ψηφοφόρων προσήλθαν στις κάλπες ή ψήφισαν επιστολικά.
Η υψηλή συμμετοχή ευνόησε τον Βαν ντερ Μπέλεν, καθώς οι κατ’ εξοχήν ομάδες από τις οποίες άντλησε υποστήριξη εμφάνισαν ποσοστό εκλογικής συμμετοχής που κυμάνθηκε πάνω από το 72%, ενώ στις κατηγορίες που κυριάρχησε η επιλογή υπέρ του Χόφερ η εκλογική συμμετοχή κυμάνθηκε κάτω από το μέσο ποσοστό (στοιχεία ORF/SORA). Αν διερευνήσουμε τα κίνητρα ψήφου σε σχέση με το προφίλ των υποψηφίων, ο Βαν ντερ Μπέλεν προκρίθηκε με πολιτικά κριτήρια («θα εκπροσωπήσει καλύτερα την Αυστρία στο εξωτερικό»), ενώ ο Χόφερ ψηφίστηκε με προσωποκεντρικά («είναι συμπαθής») και αντι-πολιτικά κριτήρια («καταλαβαίνει τα άτομα σαν και μένα») (στοιχεία SORA/ISA). Σε σχέση με τη γεωγραφική κατανομή της ψήφου υπήρξε μια σαφής διαφοροποίηση πόλης – υπαίθρου, καθώς τα αστικά κέντρα ψήφισαν τον Βαν ντερ Μπέλεν, ενώ η ύπαιθρος και οι μικρές πόλεις προτίμησαν τον Χόφερ».

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Κόσμος
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk