Οι γυναίκες που είναι φορείς γονιδιακών μεταλλάξεων που σχετίζονται με τον καρκίνο του μαστού, μπορούν να μειώσουν τον κίνδυνο νόσησης ακολουθώντας έναν υγιεινό τρόπο ζωής, σύμφωνα με μεγάλη αμερικανική μελέτη που δημοσιεύθηκε στην επιθεώρηση «JAMA Oncology». Μάλιστα, ο τρόπος ζωής μπορεί να είναι ιδιαίτερα σημαντικός για τις γυναίκες με σχετικά υψηλό γενετικό κίνδυνο καρκίνου του μαστού.

Η μελέτη
Οι ερευνητές της Σχολής Δημόσιας Υγείας «Bloomberg» στο Πανεπιστήμιο «Johns Hopkins» μελέτησαν τους ιατρικούς φακέλους 4.000 γυναικών που είχαν ελεγχθεί για 24 γονιδιακές μεταλλάξεις που έχουν σχετιστεί με τον κίνδυνο καρκίνου μαστού. Τέσσερις παράμετροι του τρόπου ζωής φάνηκαν να παίζουν βασικό ρόλο: η διατήρηση φυσιολογικού σωματικού βάρους, η αποχή από το κάπνισμα, ο περιορισμός του αλκοόλ και η απουσία θεραπείας ορμονικής υποκατάστασης μετά την εμμηνόπαυση.

Οι επιστήμονες εκτιμούν ότι αν όλες οι γυναίκες καυκάσιας ευρωπαϊκής καταγωγής τηρούσαν αυτούς τους κανόνες τότε σχεδόν το 30% των περιπτώσεις καρκίνου μαστού θα μπορούσαν να αποφευχθούν. Και μια μεγάλη πλειοψηφία αυτών των καρκίνων που θα είχαν αποτραπεί θα αφορούσαν γυναίκες με αυξημένο κίνδυνο λόγω οικογενειακού ιστορικού και γονιδιακών μεταλλάξεων των οποίων είναι φορείς.

Το μοντέλο
Οι ειδικοί δημιούργησαν ένα προγνωστικό μοντέλο του ατομικού κινδύνου εκδήλωσης καρκίνο του μαστού, βάσει των γενετικών πληροφοριών κάθε γυναίκας και άλλων παραμέτρων. Οι άλλες παράμετροι περιλάμβαναν και αυτές που δεν μπορούν να αλλάξουν, όπως το οικογενειακό ιστορικό καρκίνου του μαστού και η ηλικία της εμμηναρχής. Και φυσικά συνήθειες του τρόπου ζωής. Τέλος, στο μίγμα πρόσθεσαν και τις επιδράσεις 68 άλλων γονιδιακών μεταλλάξεων για τις οποίες οι γυναίκες δεν είχαν εξεταστεί.

Εν τέλει, διαπίστωσαν ότι μια μέση γυναίκα 30 ετών έχει 11% πιθανότητα εκδήλωσης καρκίνου του μαστού μέχρι την ηλικία των 80 ετών. «Φυσικά κάποιες θα έχουν περισσότερες πιθανότητες λόγω γονιδίων και άλλων παραγόντων που δεν αλλάζουν. Αλλά οι επιλογές του τρόπου ζωής κάνουν την μεγαλύτερη διαφορά» εξηγούν οι ερευνητές. Και προσθέτουν ότι ακόμα και οι γυναίκες με τον υψηλότερο κίνδυνο μπορούν να μειώσουν την πιθανότητα καρκίνου του μαστού διατηρώντας υγιές βάρος, απέχοντας από τσιγάρο αλκοόλ και ορμονική θεραπεία.

Αξίζει να σημειωθεί ότι, η έρευνα δεν συμπεριέλαβε γυναίκες που είχαν μεταλλάξεις του γονιδίου BRCA, οι οποίες αυξάνουν καθοριστικά τον κίνδυνο καρκίνου στο μαστό και τις ωοθήκες. Αλλά επικεντρώθηκαν σε συνολικά 92 γονιδιακές μεταλλάξεις, που μεμονωμένα, επηρεάζουν σε μικρό ποσοστό τον ατομικό κίνδυνο εκδήλωσης καρκίνου του μαστού και είναι συχνότερες από αυτές του γονιδίου BRCA.

Newsroom ΔΟΛ