Βενιζέλος: Καμία προϋπόθεση εθνικής υπέρβασης με τέτοια κυβέρνηση

«Δυστυχώς, είμαστε καταδικασμένοι, εάν συνεχίσετε εσείς να κυβερνάτε τον τόπο, σε μία στασιμοχρεωκοπία

«Δυστυχώς, είμαστε καταδικασμένοι, εάν συνεχίσετε εσείς να κυβερνάτε τον τόπο, σε μία στασιμοχρεωκοπία που σπαταλά εθνικό χρόνο και εθνικό κεφάλαιο», τόνισε ο πρώην πρόεδρος του ΠαΣοΚ Ευ. Βενιζέλος κατά την τοποθέτησή του στην Ολομέλεια της Βουλής επί του πολυνομοσχεδίου. Αποδίδοντας στην κυβέρνηση την επιδίωξη να διατηρηθεί πάση θυσία στην εξουσία, τόνισε ότι «ενάμισι χρόνο μετά, μετά από δύο χαμένα οικονομικά έτη, αυτό που έχουμε να αντιμετωπίσουμε δεν είναι απλώς η επιστροφή στην ύφεση, η απώλεια της χρηματιστηριακής αξίας των τραπεζών, νέα μέτρα σκληρά, με υφεσιακές επιπτώσεις».

«Μακάρι να ήταν μόνον αυτά. Δεν πρόκειται για ένα τρίτο μνημόνιο που άντε, έγινε τέταρτο. Μακάρι να ήταν αυτό. Τώρα πλέον πρόκειται για μνημόνιο στο διηνεκές. Χωρίς πρόσθετες παραμετρικές αλλαγές στο χρέος, οι οποίες να είναι διασφαλισμένες και να εφαρμόζονται εκ προοιμίου. Χωρίς πραγματική πολιτική για ανάπτυξη, για ανταγωνιστικότητα, για ανάκτηση της ισότιμης θέσης της χώρας μέσα στην Ευρωπαϊκή Ένωση», πρόσθεσε ο κ. Βενιζέλος.

Προέβλεψε δε ότι παρά την μεταστροφή και την υποταγή της κυβέρνησης η χώρα δεν θα οδηγηθεί στο ξέφωτο: «Δυστυχώς δε θα γίνει, γιατί το οικονομικό πρόβλημα είναι δευτερογενές, χρειάζεται πολιτική και κοινωνική εμπιστοσύνη κι αυτή δεν υπάρχει, άρα εγκλωβίζεστε μόνοι σας και εγκλωβίζετε και τη χώρα», ανέφερε.

Μάλιστα εμμέσως απάντησε και σε όσους μιλούν για εθνική υπέρβαση λέγοντας ότι: «Μπορούμε να πετύχουμε εθνική υπέρβαση με τη νοοτροπία που εκπέμπει η κυβέρνηση, με αυτό το στυλ του αυταρχισμού, της μονομέρειας, του μικροκομματισμού; Όχι βεβαίως, δεν υπάρχουν οι προϋποθέσεις εθνικής υπέρβασης γιατί, όπως σας είπα προηγουμένως, πρέπει να υπάρχουν θεσμικές, πολιτικές και οι κοινωνικές προϋποθέσεις κι αυτές δεν μπορείτε να τις διασφαλίσετε για τη χώρα.

Αναφερθείς εξάλλου στο υπερταμείο αποκρατικοποιήσεων εξαπέλυσε σφοδρή επίθεση κατά της κυβέρνησης, υπογραμμίζοντας ότι «βεβαίως και είμαστε υπέρ των ιδιωτικοποιήσεων, αλλά ποτέ δεν αποδεχθήκαμε αυτού του είδους το υπερταμείο που πάντα ζητούσαν οι πιστωτές». Όπως εξήγησε «εδώ τώρα δεν πρόκειται για ιδιωτικοποιήσεις, εδώ πρόκειται για αφαίρεση όλης της δικαιοδοσίας πάνω στον ευρύτερο Δημόσιο Τομέα και πάνω στην ακίνητη περιουσία του Δημοσίου και όλο αυτό περιέρχεται στον ουσιαστικό έλεγχο της Τρόικας, των πιστωτών, στο διηνεκές».

«Δεν έχει σημασία το Ελληνικό Δίκαιο ή ποιος είναι Γενική Συνέλευση – ο υπουργός Οικονομικών – σημασία έχει ότι η Διοίκηση δε διορίζεται χωρίς τη συναίνεση των λεγόμενων θεσμών, της Τρόικας, δηλαδή των πιστωτών και καμία απόφαση δε λαμβάνεται χωρίς τη δική τους συμφωνία. Ξέρετε αυτό τί αντιδράσεις θα προκαλούσε από πλευράς σας αν είχε συμβεί το 2009, υπό τις συνθήκες εκείνες, το 2010, το 2011, το 2012 κ.ο.κ.; Το αναλογίζεστε αυτό;», διερωτήθηκε.

Ενώ αναφερθείς στον αυτόματο μηχανισμό περικοπής δαπανών, σημείωσε πώς ναι μεν έχουμε υποχρέωση να τηρούμε το Δημοσιονομικό Σύμφωνο Σταθερότητας, όμως «τώρα όλα γίνονται ερήμην της Βουλής». «Ακυρώνεται η αρμοδιότητα ψήφισης προϋπολογισμού, έστω κι αν αυτή είναι τυπική. Δεν πρόκειται για έναν σιδηρούν δημοσιονομικό κανόνα, πρόκειται για την πλήρη παράδοση, στο διηνεκές, της δημοσιονομικής κυριαρχίας», συμπλήρωσε ο κ. Βενιζέλος.

Επιπλέον, άσκησε σκληρή κριτική για την κατάσταση που επικρατεί στην Δικαιοσύνη «όπου υπάρχει πρωτοφανής σύγκρουση στην κορυφή της με ενεργό συμμετοχή του υπουργείου Δικαιοσύνης». «Αυτό που συμβαίνει με τον αγώνα σας κατά της διαπλοκής τί είναι; Εγώ θεωρώ ότι είναι ανταλλαγή μηνυμάτων με επιχειρηματικά συμφέροντα, τα οποία έρχονται σε επαφή με την κυβέρνηση και μετά διευθετούνται τα ζητήματά τους και διευθετούνται νομοθετικά», πρόσθεσε.

Αναφορικά δε με το δημόσιο χρέος έκανε λόγο για «πολιτική εξαπάτηση». «Λέγατε διάφορα παραμύθια στον ελληνικό λαό για επονείδιστο χρέος, για μονομερείς ενέργειες, για διαγραφές και τώρα εκλιπαρείτε να πάρετε τη συνέχεια του PSI και του ΟSI του 2012 και δεν το παίρνετε, ενώ αυτό το δικαιούται η χώρα και το έχει συμφωνήσει και υπαναχωρούν τώρα οι πιστωτές», είπε. Μάλιστα κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι δεν θέτει «το μεγάλο θέμα που είναι η ορθή απεικόνιση του χρέους σε παρούσα αξία, γιατί εκεί φαίνεται πόσο πολύ μικρότερο είναι το χρέος, 80 μονάδες μικρότερο σύμφωνα με τον πιο επιεική υπολογισμό, 98% του ΑΕΠ και όχι 180%».

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Πολιτική
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
  • Ο πίνακας που «γέρνει» Ο Γκαλάτσι-Γκαλάτσι φρόντισε να ενημερώσει τον ιδιοκτήτη γύρω από τα νέα, υπερσύγχρονα συστήματα που κρατούν ανέπαφα τα έργα τέχνης,... ΣΙΒΥΛΛΑ |
Helios Kiosk