Αντιδράσεις των εργαζομένων στις Κτιριακές Υποδομές ΑΕ

Άμεση απόσυρση των διατάξεων του πολυνομοσχεδίου που αφορούν στην Εταιρεία Δημοσίων Συμμετοχών (ΕΔΗΣ), ενός εκ των τεσσάρων – μέχρι στιγμής – πυλώνων του νέου υπερ-ταμείου, ζητούν οι εργαζόμενοι της εταιρείας Κτιριακές Υποδομές ΑΕ.
Πρόκειται για μια από τις έξι εταιρείες -οι άλλες είναι ΕΥΔΑΠ, ΕΥΑΘ, Αττικό Μετρό, ΕΛΒΟ, ΔΕΗ – που αρχικά περιλαμβάνονταν στην δεύτερη φάση του επίμαχου παραρτήματος.
Αν και μετά την αντίδραση βουλευτών και της συμπολίτευσης, ο κατάλογος «διορθώθηκε» και οι εταιρείες της δεύτερης φάσης αφαιρέθηκαν από το παράρτημα, σύμφωνα με όσα είπε ο υπουργός Οικονομικών, κ. Ευκλείδης Τσακαλώτος στη Βουλή, η «τύχη» των παραπάνω εταιρειών είναι ακόμα σε συζήτηση με τους δανειστές.
Η μεταβίβασή τους όμως στην ΕΔΗΣ θα γίνει σε επόμενο στάδιο, καθώς αυτό προβλέπεται από το μνημόνιο. Μένει ακόμα να δούμε τις 19 κρατικές εταιρείες,για τις οποίες ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, κ. Γιώργος Χουλιαράκης, ανέφερε ότι θα μεταβιβασθούν στην νέα Ελληνική Εταιρεία Συμμετοχών και Περιουσίας ΑΕ, όπως ονομάζεται το υπερ-ταμείο.
Οι εργαζόμενοι στις Κτιριακές Υποδομές, την κατασκευαστική εταιρεία του δημοσίου, η οποία προήλθε από τη συγχώνευση ΟΣΚ, ΘΕΜΙΣ και ΔΕΠΑΝΟΜ, δηλώνουν με ανακοίνωσή τους αποφασισμένοι να προχωρήσουν σε κινητοποιήσεις, ξεκινώντας από το Συλλαλητήριο της Κυριακής, ημέρα ψήφισης στη Βουλή του πολυνομοσχεδίου των 7.500 σελίδων. Για μέτρα που ψηφίζονται «σε μία νύχτα» στη Βουλή «κατ΄ εντολή της Τρόικας και των επιχειρηματικών ομίλων, προκειμένου να φορτώσουν την κρίση τους στις πλάτες μας» κάνει λόγο η σχετική ανακοίνωση.
Όπως αναφέρει το Σωματείο εργαζομένων στην «Κτ.Υπ.», «καταγγέλλουμε την ενέργεια της συγκυβέρνησης να προωθήσει στο – έτσι κι αλλιώς απαράδεκτο – Πολυνομοσχέδιο που φέρνει για ψήφιση στη Βουλή το Σαββατοκύριακο, διάταξη με την οποία εντάσσει τον Δημόσιο φορέα στον οποίο εργαζόμαστε στην ΕΔΗΣ, δηλαδή στον «προθάλαμο» της ιδιωτικοποίησης και της εκποίησης της δημόσιας περιουσίας».
«Οι Κτιριακές Υποδομές ΑΕ και παρά τις Μνημονιακές επιταγές, αποτελούν τον βασικό πλέον δημόσιο φορέα για την απαλλοτρίωση, μελέτη, κατασκευή και εξοπλισμό σημαντικών υποδομών του κράτους όπως σχολεία, νοσοκομεία, δικαστήρια κ.λπ. Ως «περιουσία» έχει εκατοντάδες δημόσια κτίρια και οικόπεδα που καλύπτουν ή προορίζονται για να καλύψουν βασικές κοινωνικές ανάγκες στους τομείς που προαναφέραμε και πολλούς ακόμα.

Είναι πραγματικά εξωφρενική και άκρως αντιδραστική ενέργεια η επιχειρούμενη ένταξη στην ΕΔΗΣ Δημοσίων φορέων οι οποίοι παρέχουν έργα, υπηρεσίες και κοινωνικά αγαθά που η αξία τους για την κοινωνία δεν μετριέται με κέρδη και ζημίες. Συνεπώς, θεωρούμε εξίσου απαράδεκτη την ένταξη στην ΕΔΗΣ, δηλαδή στη διαδικασία ιδιωτικοποίησης και «εκποίησης» της δημόσιας περιουσίας, φορέων που διαχειρίζονται σημαντικά δημόσια αγαθά όπως το νερό, η ενέργεια, οι μεταφορές κ.λπ.» συνεχίζουν οι εργαζόμενοι.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Κοινωνία
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk