Δεν έχει ουρά, έχει σχήμα αβγού, είναι ηλεκτροκίνητο και προορίζεται για την… ταράτσα μας. Ο λόγος για το Lilium: το πρώτο αθόρυβο και «πουπουλένιο» ηλεκτροκίνητο ιπτάμενο όχημα ικανό να απογειώνεται και να προσγειώνεται κάθετα, με αποτέλεσμα να μη χρειάζεται ιδιαίτερες υποδομές. Το διθέσιο αεροπλανάκι γεννήθηκε το 2015 από τέσσερις αποφοίτους του Πανεπιστημίου του Μονάχου, στο πλαίσιο επιχειρηματικού «εκκολαπτηρίου» της Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας Διαστήματος (ESA), και σύμφωνα με τους ειδικούς αναμένεται να φέρει την επανάσταση στις αστικές μετακινήσεις ως το 2018.

«Στόχος μας είναι να αναπτύξουμε ένα μικρό αεροσκάφος που θα μπορεί να ενταχθεί στην καθημερινότητά μας»
εξηγεί ο Ντάνιελ Βίγκαντ, διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας πίσω από το Lilium. «Πρόκειται για ένα ιπτάμενο όχημα που θα απογειώνεται και θα προσγειώνεται κάθετα, γεγονός που σημαίνει ότι δεν θα χρειάζεται τις υποδομές ενός αεροδρομίου. Για τη μείωση του θορύβου αλλά και της ρύπανσης επικεντρωθήκαμε σε ηλεκτροκινητήρες, επιτρέποντας έτσι στο Lilium να πετάει πάνω από αστικές περιοχές».
Σύμφωνα με τα σχέδια των ειδικών, το κυριολεκτικά προσωπικό τζετ θα έχει εμβέλεια 500 χλμ. και μέγιστη ταχύτητα 400 χλμ./ώρα.
Ακουστικό κατά της ηχορρύπανσης


Οταν ο ένας εκ των δύο συνομιλητών βρίσκεται σε πολύβουο περιβάλλον, τότε η τηλεφωνική επικοινωνία πραγματοποιείται μετ’ εμποδίων –ή καθόλου. Το συγκεκριμένο πρόβλημα αποφάσισε να λύσει μια για πάντα ο Νοτιοκορεάτης Ντάσικ Σιν, δημιουργώντας ένα ζευγάρι ασύρματα ακουστικά-«ψείρες» κατά της ηχορρύπανσης.

Τα RippleBuds, όπως ονομάζονται, διαθέτουν ενσωματωμένο μικρόφωνο και απομονώνουν τους άκρως ενοχλητικούς ήχους της πόλης, όπως π.χ. της κίνησης, του ανέμου, του τρένου κ.ά.

«Ταξιδεύω συχνά και πολλές φορές προσπαθώ να μιλήσω στο τηλέφωνο σε σημεία όπου υπάρχει θόρυβος»
εξηγεί ο ίδιος. «Πριν από μερικά χρόνια ανακάλυψα τυχαία πως όταν μιλάμε ένα μικρό μέρος της φωνής μας εξέρχεται από τα αφτιά μας. Οπότε σκέφθηκα να ενσωματώσω ένα μικρόφωνο στα ακουστικά ενισχύοντας έτσι τον ήχο της ομιλίας και ακυρώνοντας παράλληλα όλους τους άλλους εξωτερικούς ήχους».
Μετά τη σαρωτική προσέλκυση κεφαλαίου μέσω Kickstarter και Indiegogo, τα RippleBuds βρίσκονται πλέον ένα βήμα πριν από την κυκλοφορία τους, η οποία έχει δρομολογηθεί για τον ερχόμενο Σεπτέμβριο.
Σαμπουάν σε… μπαλίτσες
Για όσους ταξιδεύουν συχνά και έχουν βαρεθεί να κάνουν «μεταγγίσεις» στα μπουκαλάκια των 100 ml, τώρα υπάρχει το στερεό σαμπουάν υπό μορφή μπαλίτσας. Επινόηση ενός 16χρονου από τη Φλόριδα, οι μπαλίτσες σαμπουάν αποθηκεύονται εύκολα, χωρίς διαρροές και, κυρίως, χωρίς την ανάγκη ογκώδους συσκευασίας.
Η κάθε μπαλίτσα αντιστοιχεί σε ένα λούσιμο. Το μόνο που έχει να κάνει ο χρήστης για να απολαύσει τον πλούσιο αφρό με άρωμα ιαπωνικού ανθού κερασιάς ή σανδαλόξυλου είναι να προσθέσει νερό.
Το Nohbo, όπως ονομάζεται το προϊόν του οικολόγου νεαρού επιχειρηματία με στόχο τον περιορισμό της χρήσης πλαστικών συσκευασιών, διαθέτει ιστοσελίδα (www.nohboball.com) μέσα από την οποία οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να προπαραγγείλουν ένα σακουλάκι με 15 μπαλίτσες προς 11 δολάρια –δηλαδή περίπου 9,70 ευρώ.

Η «όαση» της ανάγνωσης


Το νέο Kindle είναι γεγονός και ονομάζεται Oasis. O βενιαμίν της οικογένειας των e-readers του αμερικανικού κολοσσού είναι κατά 30% λεπτότερος και 20% ελαφρύτερος από τα «αδελφάκια» του. Συγκεκριμένα η εντατική «δίαιτά» του απέδωσε, με αποτέλεσμα το βάρος του να μην ξεπερνά τα 131γραμμ. και το πάχος του τα 3,4 χιλ., ενώ η μπαταρία τού χαρίζει διάρκεια ζωής περίπου δύο εβδομάδων.

Το ισχνό e-reader συνοδεύεται από ένα κομψό δερμάτινο cover –παρόμοιο με αυτό του iPad –το οποίο κολλάει επάνω του με τη βοήθεια 12 μαγνητών, ενώ η ενσωματωμένη μπαταρία του προσφέρει στη συσκευή έξτρα πνοή «ζωής» εννέα εβδομάδων.

Ο υψηλός σχεδιασμός έρχεται με υψηλή τιμή και έτσι το Kindle Oasis εκτοξεύεται στα 290 δολάρια –δηλαδή περίπου 255 ευρώ.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ