Σταματήστε το κρυφτούλι με το προσφυγικό

Στην κυβέρνηση φαίνεται ότι δεν έχουν καταλάβει ότι η πορεία της χώρας αλλά και οι αντοχές της κοινωνίας δεν

Σταματήστε το κρυφτούλι με το προσφυγικό | tovima.gr
Στην κυβέρνηση φαίνεται ότι δεν έχουν καταλάβει ότι η πορεία της χώρας αλλά και οι αντοχές της κοινωνίας δεν θα κριθούν μόνο από τη συμφωνία με τους δανειστές αλλά και από τη διαχείριση της δύσκολης καθημερινότητας. Η τακτική του να αφήνουν τα θέματα να λιμνάζουν ή να τα σπρώχνουν κάτω από το χαλί δεν οδηγεί πουθενά αλλού, παρά μόνο στην διόγκωση τους και στη δημιουργία εν τέλει ανεξέλεγκτων καταστάσεων.
Όπως συμβαίνει τώρα με το προσφυγικό και τους νόμιμους ή αυθαίρετους καταυλισμούς που έχουν δημιουργηθεί. Στην Ειδομένη, η τεράστια αυτή προσφυγική παραγκούπολη λειτουργεί σχεδόν ως…ανεξάρτητο κράτος. Έχει τους δικούς της νόμους, τα δικά της συστήματα προστασίας ενώ οι ελάχιστοι αστυνομικοί παρακολουθούν τα δρώμενα ως θεατές.

Συμπληρώθηκαν ήδη δύο μήνες που είναι κλειστή η βασική σιδηροδρομική δίοδος της χώρας προς την Ευρώπη, με μεγάλες οικονομικές απώλειες για εξαγωγικές και μεταφορικές επιχειρήσεις και ουδείς ασχολείται.

Ανάλογα φαινόμενα υπάρχουν και στο Ελληνικό,μια άλλη τεράστια αποθήκη ανθρώπων στην καρδιά σχεδόν της πρωτεύουσας. Στο λιμάνι του Πειραιά, παρά τις αλλεπάλληλες υποσχέσεις ότι οι πρόσφυγες θα έχουν μεταφερθεί μέχρι το Πάσχα, η κατάσταση παραμένει επίσης τραγική. Αλλά και σε νησιά όπως η Λέσβος και η Χίος που σηκώνουν μεγάλο βάρος της προσφυγικής κρίσης η κατάσταση δεν είναι καλύτερη και οι κίνδυνοι για κοινωνικές εκρήξεις ελλοχεύουν.
Δεν αμφιβάλλει κανείς ότι η Ελλάδα καλείται να διαχειριστεί ένα αυξημένο, σε σχέση με τις δυνατότητες της, βάρος στη διαχείριση της προσφυγικής κρίσης. Αλλά είναι επίσης σαφές ότι μετά από μια περίοδο όπου οι κρατικές υπηρεσίες κινήθηκαν στοιχειωδώς οργανωμένα, λόγω των πιέσεων από την Ευρώπη, τώρα επικρατεί και πάλι ένα σκηνικό χάους. Καμιά πρωτοβουλία,συνεχής συγκάλυψη των προβλημάτων και διαρκή ευχολόγια.
Μια χώρα που κατάφερε στο παρελθόν να διαχειριστεί ένα κύμα εκατοντάδων χιλιάδων προσφύγων, είναι παράλογο τώρα, έστω και σε αυτές τις συνθήκες της κρίσης να μην μπορεί τους 40.000 περίπου πρόσφυγες που έχουν εγκλωβιστεί εντός των συνόρων.

Δεν μπορεί οι διάφοροι υπουργοί να επικαλούνται συνεχώς προσχηματικούς λόγους για να μεταθέτουν συνεχώς το πρόβλημα.

Καλές οι διαπιστώσεις για την αλληλεγγύη που δείχνει η ελληνική κοινωνία, αλλά επιτέλους ας αναλάβει και η κυβέρνηση τις δικές της ευθύνες.

ΤΟ ΒΗΜΑ

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Γνώμες
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk