Εκλογικός νόμος : Αλλαγή ουσίας ή πυροτέχνημα

Η κυοφορούμενη αλλαγή του εκλογικού νόμου που αποκάλυψε το «Βήμα»…

Εκλογικός νόμος : Αλλαγή ουσίας ή πυροτέχνημα | tovima.gr
Η κυοφορούμενη αλλαγή του εκλογικού νόμου που αποκάλυψε το «Βήμα» την Κυριακή είναι ένα αναγκαίο βήμα για να αντιμετωπιστεί, όσο είναι δυνατόν, η κρίση εμπιστοσύνης στο πολιτικό σύστημα αλλά και για να διαμορφωθούν συνθήκες υγιούς κομματικού ανταγωνισμού. Αρκεί βέβαια οι αλλαγές που σχεδιάζει η κυβέρνηση να μην αποτελούν ένα από τα συνήθη επικοινωνιακά της πυροτεχνήματα,για να μεταθέσει το πεδίο τής πολιτικής αντιπαράθεσης, από τα επώδυνα μέτρα που ψηφίζει.
Είναι κοινός τόπος ότι ο εκλογικός νόμος δεν ανταποκρίνεται στις σημερινές συνθήκες καθώς η μακρόχρονη οικονομική κρίση έχει διαλύσει σχεδόν όλες τις σταθερές πάνω στις οποίες στηριζόταν η κομματική αντιπαράθεση όλη σχεδόν την περίοδο της μεταπολίτευσης. Δεν είναι μόνο το απαράδεκτο μπόνους των 50 εδρών που επί της ουσίας φαλκιδεύει τη βούληση του εκλογικού σώματος. Είναι ακόμα η κατάρρευση του δικομματισμού και κυρίως η ανάγκη για κυβερνήσεις ευρύτερης συνεργασίας,καθώς η κρίση έφερε στην επιφάνεια όλες τις παθογένειες των πολυσυλλεκτικών κομμάτων και των μονοκομματικών κυβερνήσεων.
Είναι ακόμα η πολλαπλά διαπιστωμένη κρίση αντιπροσώπευσης και η πολιτική διαφθορά που συνεπάγονται οι περιφέρειες μαμούθ με τις τεράστιες εκλογικές δαπάνες. Είναι το έλλειμμα εσωτερικής δημοκρατίας των κομμάτων που ευνοεί προβεβλημένα στελέχη και υπουργούς αλλά και η αξιοποίηση του κρατικού μηχανισμού για άγρα κομματικής πελατείας.
Η επιβεβλημένη λοιπόν αλλαγή του εκλογικού νόμου,αλλά και οι υπόλοιπες θεσμικές αλλαγές που θέλουν να θεραπεύσουν τα σημερινά προβλήματα λειτουργίας της δημοκρατίας δεν μπορεί παρά να είναι αποτέλεσμα ευρύτερης συναίνεσης. Δεν πρέπει για μια φορά ακόμα να είναι θύματα ενός συγκυριακού πολιτικού τακτικισμού ή ακόμα χειρότερα να σχεδιάζονται με μόνο γνώμονα την προοπτική διατήρησης ενός κόμματος στην εξουσία.
Η κρίση που βιώνουμε τα τελευταία χρόνια δεν οφείλεται μόνο στα υπαρκτά προβλήματα της οικονομίας,αλλά είναι συνέπεια σε μεγάλο βαθμό των χρόνιων παθογενειών του πολιτικού μας συστήματος. Η ψηφοθηρική – πελατειακή σχέση κομμάτων, βουλευτών και ψηφοφόρων οδήγησε στον εκφυλισμό της αντιπροσωπευτικής δημοκρατίας και κατά συνέπεια στην υποταγή του γενικότερου εθνικού συμφέροντος στις εκάστοτε κομματικές και προσωπικές επιδιώξεις με τα γνωστά πλέον αποτελέσματα.
Αν ο νέος εκλογικός νόμος δεν αποκαταστήσει αυτή την πολιτική ανισορροπία, αν δεν συμβάλλει στην επανάκτηση της χαμένης αξιοπιστίας της πολιτικής και των πολιτικών, συγκυριακά μπορεί να ευνοήσει τους εμπνευστές του, αλλά μακροπρόθεσμα θα είναι μια ακόμα χαμένη ευκαιρία για να βγούμε από το τέλμα που βρισκόμαστε.

ΤΟ ΒΗΜΑ

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Γνώμες
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk