Ο σταθμός του Μονάχου ήρθε από… το μέλλον

Σε άλλη διάσταση στέλνει την ταξιδιωτική εμπειρία ο νέος τερματικός σταθμός του Αεροδρομίου του Μονάχου, του πρώτου πεντάστερου αεροδρομίου της Ευρώπης,

Σε άλλη διάσταση στέλνει την ταξιδιωτική εμπειρία ο νέος τερματικός σταθμός του Αεροδρομίου του Μονάχου, του πρώτου πεντάστερου αεροδρομίου της Ευρώπης, αναβαθμίζοντας τα πρότυπα ποιότητας, άνεσης και εξυπηρέτησης. Το νέο Satellite Terminal, ονομασία καθόλου τυχαία, καθώς λειτουργεί σαν δορυφόρος του υπάρχοντος Terminal 2, επιβεβαιώνει σε κάθε εκατοστό των 125.800 τ.μ. μια διεθνή τάση: από σταθμοί απλώς αφίξεων – αναχωρήσεων τα αεροδρόμια μετατρέπονται σε χώρους πολυεμπορευματικών δραστηριοτήτων, χαλάρωσης και αναψυχής όπου οι επισκέπτες περνούν με ευχαρίστηση πια περισσότερο χρόνο.
Εχοντας ξεπεράσει τα όρια της δυναμικότητάς του κατά 2 εκατ. επιβάτες από το 2014, ο δεύτερος τερματικός σταθμός του Αεροδρομίου του Μονάχου, το οποίο κατέχει την έβδομη θέση πανευρωπαϊκά ως προς την επιβατική κίνηση, αντλεί το 50% των συνολικών εσόδων του από μη αεροναυτιλιακές υπηρεσίες.
«Απογείωση»


Τέσσερις ημέρες προτού ανοίξει επίσημα τις πύλες του, στις 26 Απριλίου 2016, το νέο Satellite Terminal δέχθηκε τους πρώτους 1.900 επισκέπτες σε μια λιτή αλλά εντυπωσιακή τελετή εγκαινίων. Απλότητα, άνεση και βαυαρικό χρώμα χαρακτηρίζουν τον νέο σταθμό που «απογειώνει» τη δυναμικότητα του Terminal 2 από 25 σε 36 εκατ. επιβάτες προσθέτοντας 52 νέες πύλες. Οι υπερδιπλάσιες πια φυσούνες των δύο σταθμών ανέρχονται από 24 σε 51, γεγονός που αναμένεται να περιορίσει τις ανάγκες μεταφοράς επιβατών με λεωφορείο.
Επιπλέον η επέκταση του δεύτερου τερματικού σταθμού αποτελεί συνέχιση της επιτυχημένης σύμπραξης ανάμεσα στο Αεροδρόμιο του Μονάχου και στη Lufthansa. Οπως στο Terminal 2, οι δύο εταίροι ένωσαν τις δυνάμεις τους με αναλογία συμμετοχής 60:40 για τον σχεδιασμό, την κατασκευή και τη χρηματοδότηση των νέων εγκαταστάσεων. Το αποτέλεσμα, συνολικού κόστους 900 εκατ. ευρώ, επετεύχθη εντός χρονοδιαγράμματος και προϋπολογισμού.

«Για μία ακόμη φορά το Μόναχο θέτει νέα στάνταρντ. Πρόκειται για ένα κατασκευαστικό διαμάντι που συνδέεται άριστα με τη στρατηγική μας μακροπρόθεσμα»
είπε χαρακτηριστικά ο υπουργός Οικονομικών της Βαυαρίας δρ Marcus Soder, τονίζοντας τη σημασία του αεροδρομίου για το πιο εύρωστο κρατίδιο της Γερμανίας σε όρους συνδεσιμότητας και ανταγωνιστικότητας. Αποτελεί εξάλλου την πύλη της Βαυαρίας σε 147 προορισμούς διεθνώς, με χρόνο ανταπόκρισης πτήσεων που μπορεί να προσεγγίσει τα 30-35 λεπτά.
Success story


Η στρατηγική των δύο εταίρων έχει αναβαθμίσει το Διεθνές Αεροδρόμιο του Μονάχου σε ένα από τα μεγαλύτερα παγκοσμίως hubs του δικτύου Star Alliance (μέλη του οποίου είναι η Lufthansa και η Aegean). Επίσης, είναι το δεύτερο μεγαλύτερο hub ως προς τον αριθμό των επιβατών που διακινούνται μεταξύ των εταιρειών-μελών του δικτύου.
Για την αντάξια συνέχεια ενός success story έκανε λόγο ο κ. Norbert Barthle, εκ του γερμανικού υπουργείου Μεταφορών, που θα ενδυναμώσει τη θέση του Μονάχου στον διεθνή αεροπορικό και επιχειρηματικό χάρτη. Δεν παρέλειψε όμως να εκφράσει και την πρόθεση της κεντρικής κυβέρνησης για την προσθήκη τρίτου διαδρόμου προσγείωσης – απογείωσης. Μια συζήτηση που έχει ξεκινήσει εδώ και έξι χρόνια εγείροντας αντιδράσεις. Μάλιστα σε τοπικό δημοψήφισμα οι δημότες του Μονάχου απέρριψαν το ενδεχόμενο, κυρίως για λόγους περιβαλλοντικούς.
Εντυπωσιακός είναι ο τρόπος με τον οποίο οι επιβάτες, οι οποίοι περνούν το check in και τον έλεγχο χειραποσκευών μόνο στο Terminal 2, φτάνουν στον νέο σταθμό που απέχει 400 μέτρα σε ένα λεπτό! Ανάμεσα στις δύο εγκαταστάσεις δημιουργήθηκε υπόγειο σύστημα μετακίνησης, με 12 συρμούς χωρίς οδηγό, με δυνατότητα να μεταφέρουν τις ώρες αιχμής πάνω από 10.900 επιβάτες την ώρα ανά κατεύθυνση.
Αυτό που πραγματικά «μυρίζει» Βαυαρία είναι η κεντρική αγορά, μέρος των 7.000 τ.μ. στα οποία απλώνονται εμπορικά καταστήματα, εστιατόρια και καφέ. Αποτελεί αυθεντική απεικόνιση του Viktualienmarkt, της διάσημης υπαίθριας αγοράς του Μονάχου, κορυφαίου τουριστικού προορισμού της πόλης. Εκεί πραγματικά ξεχνά κανείς ότι βρίσκεται σε αεροδρόμιο.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Οικονομία
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk