Πολιτικό σίριαλ η αντιπαράθεση ΣΥΡΙΖΑ-ΣΕΒ

Σε μετωπική εξελίσσεται πλέον η κυβερνητική επίθεση κατά του Συνδέσμου Ελληνικών Βιομηχανιών (ΣΕΒ) με συνεχιζόμενα τα πυρά κατά της πρότασής του Συνδέσμου για μείωση των μισθών αλλά και για απολύσεις προσωπικού στο δημόσιο τομέα.

Σε μετωπική εξελίσσεται πλέον η κυβερνητική επίθεση κατά του Συνδέσμου Ελληνικών Βιομηχανιών (ΣΕΒ) με συνεχιζόμενα τα πυρά κατά της πρότασής του Συνδέσμου για μείωση των μισθών αλλά και για απολύσεις προσωπικού στο δημόσιο τομέα. Επιχειρώντας την πλήρη αποδόμηση των στοιχείων που παρέθεσε ο ΣΕΒ για το δημόσιο στο Εβδομαδιαίο Δελτίο του (5/5/2016), το υπουργείο Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης παρεμβαίνει εκ νέου. Κατηγορεί το Σύνδεσμο για «λαθροχειρίες και Παραπληροφόρηση Νο 2», αυτή τη φορά όσον αφορά στη χρήση των δεδομένων και στοιχείων για την «απασχόληση στο δημόσιο τομέα».
Πριν από δυο ημέρες, το υπουργείο είχε παρουσιάσει αναλυτικά στοιχεία για να καταδείξει «τις προφανείς παραποιήσεις δεδομένων» που κάνει ο ΣΕΒ ως προς το μισθολογικό κόστος του δημόσιου τομέα. Σήμερα, με ανακοίνωσή του, εγκαλεί τον ΣΕΒ ότι και στο ζήτημα της «απασχόλησης στο δημόσιο τομέα» δεν αποφεύγει «την εκλεκτικιστική και αποσπασματική χρήση δεδομένων και στοιχείων, την απόκρυψη επίσημων στατιστικών πηγών, τη σκόπιμη και «δημιουργική» για τις επιδιώξεις του ασάφεια συσχετίσεων».
Είναι προφανές ότι, σε μια περίοδο που ο ΣΥΡΙΖΑ εφαρμόζει μνημονιακές πολιτικές και ετοιμάζει δημοσιονομικούς «κόφτες», επιδιώκει να αναδεικνύει αντιπαραθέσεις «ιδεολογικού χαρακτήρα» που να θυμίζουν ότι έχει αριστερό παρελθόν. Δεν είναι άλλωστε τυχαίο ότι ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών και Διοικητικής Μεταρρύθμισης κ. Χριστόφορος Βερναρδάκης προβάλλει πως ο ΣΕΒ εκφράζει τον «αμετανόητο νεοφιλελευθερισμό» που στοχοποιεί το δημόσιο τομέα και την εργασία σε αυτόν. Μάλιστα, εμφανίζει την αντιπαράθεση κυβέρνησης-ΣΕΒ σαν μια μάχη δύο στρατοπέδων και προαναγγέλλει εξελίξεις και συνέχεια στην υπόθεση. Ο αμετανόητος νεοφιλελευθερισμός, σύμφωνα με τον κ. Βερναρδάκη, «θρέφεται από την ιδεοληπτική φαντασίωση ότι ο δημόσιος τομέας στερεί πόρους λόγω υπερδιόγκωσης μισθών και εργαζομένων από τον ιδιωτικό τομέα. Στην πράξη συμβαίνει το ακριβώς αντίθετο. Ο κρατικοδίαιτος ιδιωτικός τομέας στερεί πόρους από το δημόσιο. Θα επανέλθουμε». Έτσι κλείνει την ανακοίνωση του σχετικά με τα στοιχεία του ΣΕΒ για την απασχόληση στο δημόσιο.
Πέρα από προβλήματα μεθοδολογίας που οδηγούν σε «αυθαίρετα συμπεράσματα», το υπουργείο κατηγορεί το συντάκτη του Δελτίου του ΣΕΒ για τα εξής:
«Στην πλέον εμφανή απόκλισή του από τα πραγματικά στοιχεία, ο αρθρογράφος υπολογίζει τους απασχολούμενους στο δημόσιο τομέα το 2015 σε 770.000 άτομα (!!!!), ενώ τα πραγματικά στοιχεία της Απογραφής των δημοσίων υπαλλήλων που ενημερώνονται μηνιαίως δείχνουν (Μάρτιος 2016) ότι ο αριθμός ανέρχεται στις 563.000 (apografi. gov. gr). Με άλλα λόγια, ο αρθρογράφος του ΣΕΒ διογκώνει τον δημόσιο τομέα κατά 200.000 περίπου άτομα (!!!). Αποτέλεσμα της διόγκωσης αυτής είναι η στρέβλωση, τόσο του ποσοστού των απασχολούμενων στο δημόσιο τομέα ως% επί του συνόλου των απασχολουμένων όσο και του ύψους των αποδοχών.
– Το πλέον εντυπωσιακό στοιχείο στην ανάλυση του αρθρογράφου του ΣΕΒ είναι ότι στηρίζει την εκτίμηση του αριθμού αυτού, όχι στην επίσημη Απογραφή των δημοσίων υπαλλήλων, την οποίαν αγνοεί, αλλά στις προβολές που προκύπτουν από τη (δειγματοληπτική) έρευνα Εργατικού Δυναμικού της ΕΛΣΤΑΤ.
· Σε εμφανή αντίθεση με τις ιδεοληψίες του ΣΕΒ περί «υπερτροφικού δημόσιου τομέα» στην Ελλάδα που πρέπει δήθεν να μειωθεί, όπως προκύπτει από τα συνολικά συγκριτικά στοιχεία που έχει συλλέξει βάσει κοινών και ομοιογενών κριτηρίων ο ΟΟΣΑ, η απασχόληση στον ελληνικό δημόσιο τομέα ως ποσοστό του εργατικού δυναμικού βρίσκεται κάτω από το μέσο όρο του ΟΟΣΑ και τις αντίστοιχες τιμές των περισσότερων ευρωπαϊκών χωρών.
· Η απασχόληση στον ελληνικό δημόσιο τομέα ως ποσοστό του συνολικά απασχολούμενου δυναμικού βρίσκεται σε ένα μέσο επίπεδο συγκριτικά με τις υπόλοιπες χώρες του ΟΟΣΑ, και μάλιστα κατά τι λιγότερο από το αντίστοιχο ποσοστό της Βρετανίας, η οποία αποτελεί και παραδοσιακά χώρα με καταβολές «περιορισμένου κράτους»».
Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Κοινωνία
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk