Υποτονικές κρατήσεις, παραοικονομία «πνίγουν» τα ξενοδοχεία

Υποτονικές κρατήσεις στους περισσότερους προορισμούς, υπερφορολόγηση και παραοικονομία των ιδιωτικών μισθώσεων που «οργιάζει», συνθέτουν το τοπίο στο οποίο κινείται ο ξενοδοχειακός κλάδος τη φετινή χρονιά. Τα τρία αυτά στοιχεία επιδεινώνουν ραγδαία την οικονομική θέση των ξενοδοχειακών επιχειρήσεων, όπως τονίστηκε στην Ετήσια Γενική Συνέλευση της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ξενοδόχων (ΠΟΞ).

Υποτονικές κρατήσεις στους περισσότερους προορισμούς, υπερφορολόγηση και παραοικονομία των ιδιωτικών μισθώσεων που «οργιάζει», συνθέτουν το τοπίο στο οποίο κινείται ο ξενοδοχειακός κλάδος τη φετινή χρονιά.

Τα τρία αυτά στοιχεία επιδεινώνουν ραγδαία την οικονομική θέση των ξενοδοχειακών επιχειρήσεων, όπως τονίστηκε στην Ετήσια Γενική Συνέλευση της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ξενοδόχων (ΠΟΞ), που πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη στο ξενοδοχείο Electra Palace, παρουσία των προέδρων του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων (ΣΕΤΕ) κ. Ανδρέα Ανδρεάδη και του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου Ελλάδος (ΞΕΕ) κ. Γιώργου Τσακίρη και προέδρων και εκπροσώπων ξενοδοχειακών ενώσεων της χώρας.
Ανάσχεση του ρυθμού των κρατήσεων για τη θερινή περίοδο καταγράφουν σχεδόν όλες οι περιοχές της χώρας, εκτός από τα Ιόνια νησιά και ορισμένες μεμονωμένες περιοχές, τόσο σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα πέρυσι, όσο και σε σχέση με τις αρχές του χρόνου.
Σε ορισμένες περιοχές οι κρατήσεις είναι ελαφρά αυξημένες ή κινούνται στα ίδια επίπεδα σε σύγκριση με πέρυσι, αλλά σε πολλές άλλες είναι μειωμένες, με τα μεγαλύτερα ποσοστά μείωσης να καταγράφονται στους προορισμούς που δέχθηκαν μεγαλύτερο πλήγμα της εικόνας τους από τη διαχείριση του προσφυγικού ζητήματος, όπως η Κως. Χαρακτηριστικό είναι ότι σε προορισμούς, όπως τα Δωδεκάνησα, την Κρήτη, τη Χαλκιδική κ.α., πολλές ξενοδοχειακές επιχειρήσεις επιμηκύνουν την περίοδο προσφορών μέχρι τα τέλη Μαΐου, σε μία προσπάθεια να τονώσουν τις πωλήσεις τους για την περίοδο αιχμής και να διασφαλίσουν καλύτερες πληρότητες. Παράλληλα ιδιαίτερα σοβαρό πρόβλημα, εξακολουθητικά, αντιμετωπίζουν τα ξενοδοχεία των προορισμών της ηπειρωτικής Ελλάδας, που βασίζονται κυρίως στην εσωτερική αγορά.
Ταυτόχρονα, οι ξενοδοχειακές επιχειρήσεις βρίσκονται αντιμέτωπες με την έξαρση της παραοικονομίας των ιδιωτικών μισθώσεων, ζήτημα που έχει λάβει πλέον, ανεξέλεγκτες διαστάσεις σε πανελλαδικό επίπεδο. «Δεν πρόκειται να αφήσουμε σε ησυχία κανέναν αρμόδιο για το θέμα των ιδιωτικών μισθώσεων», δήλωσε ο πρόεδρος της ΠΟΞ κ. Γιάννης Ρέτσος, τονίζοντας ότι «πρόκειται για την επιτομή του παραλογισμού, να εφευρίσκονται νέοι φόροι και να μπαίνει το μαχαίρι βαθύτερα στο λαιμό στους νόμιμους και συνεπείς, από τη μία πλευρά και να αφήνεται ανενόχλητη μία τεράστια παραοικονομία, μία απώλεια εσόδων για το κράτος τουλάχιστον 270 εκατ. ευρώ, όπως δείχνουν οι έρευνες αλλά και πλήθος κινδύνων για τους επισκέπτες, από την άλλη». Ακόμα και στους προορισμούς όπου η τουριστική κίνηση, από πλευράς αφίξεων, καταγράφει αξιοσημείωτη αύξηση, οι πληρότητες των ξενοδοχείων υστερούν σημαντικά, καταδεικνύοντας το μέγεθος της παραοικονομίας, αφού ολοένα και μεγαλύτεροι αριθμοί επισκεπτών, κατευθύνονται σε ανεξέλεγκτους χώρους διαμονής. Οπως επισημάνθηκε, εκτός από την Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη, όπου το πρόβλημα είναι πολύ πιο έντονο, ανάλογες καταστάσεις βιώνουν, πλέον και περιφερειακοί προορισμοί, όπως π.χ. τα Χανιά. Το ζήτημα, υπογραμμίστηκε, δεν είναι μόνον η παραοικονομία και ο αθέμιτος ανταγωνισμός, που προκαλείται από την αδυναμία του κράτους να ρυθμίσει την αγορά αυτή, επτά μήνες μετά την άνευ όρων απελευθέρωσή της, αλλά και οι σοβαροί κίνδυνοι ασφάλειας και υγιεινής για τους τουρίστες που διαμένουν σε τέτοιους χώρους.
Καταστροφική χαρακτηρίζει ο ξενοδοχειακός κόσμος και την πρόταση για επιβολή «τέλους πληρότητας» στα ξενοδοχεία και στα τουριστικά καταλύματα της χώρας, που εξετάζει η κυβέρνηση. Ομόφωνα, η Γενική Συνέλευση υπογράμμισε ότι η επιβολή ενός τέτοιου φόρου θα έχει ολέθριες επιπτώσεις στη ζήτηση για Ελλάδα, καθώς θα αυξήσει σημαντικά το κόστος του ξενοδοχειακού προιόντος, πέραν των άλλων επιβαρύνσεων που πιθανότατα θα προκύψουν μέσω της νέας αύξησης του ΦΠΑ και των έμμεσων φόρων, καλώντας την κυβέρνηση να εγκαταλείψει αυτήν και κάθε άλλη σκέψη επιβολής νέων φόρων στο τουριστικό προϊόν.
«Τα ξενοδοχεία κάναμε το χρέος μας και με το παραπάνω. Βάλαμε πλάτη, υπομείναμε τις δυσκολίες και τις αντιξοότητες, φέραμε κόσμο και πολύτιμα έσοδα στη χώρα, προστατέψαμε ή και αυξήσαμε τις θέσεις εργασίας, διασφαλίσαμε για μία ακόμη διετία την εργασιακή ειρήνη με την Κλαδική Συλλογική Σύμβαση. Ας γίνει επιτέλους, αντιληπτό, ότι ο ελληνικός τουρισμός και ο κλάδος μας κινούνται πια στην κόψη του ξυραφιού και πως η επιμονή σε στείρες φοροεισπρακτικές πολιτικές, χωρίς καμία αναπτυξιακή προοπτική, χωρίς ρευστότητα, χωρίς λειτουργία του κράτους σε στοιχειώδη ζητήματα, απλώς μας οδηγεί ταχύτατα πάνω σε έναν τοίχο», κατέληξε ο πρόεδρος της ΠΟΞ.
Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Οικονομία
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk