Τη θετική εκτίμηση ότι ο αριθμός των ρώσων τουριστών στην Ελλάδα εφέτος μπορεί να ανέλθει στο ένα εκατ., έκανε ο επικεφαλής της Ομοσπονδιακής Υπηρεσίας Τουρισμού της Ρωσίας κ. Ολεγκ Σαβόνοφ, μιλώντας στο φόρουμ «Ελλάδα-Ρωσία: πραγματικότητα και προοπτικές της συνεργασίας στον τομέα του τουρισμού», που πραγματοποιείται την Τετάρτη στο Grand Resort Lagonissi. Ο ίδιος σχολίασε ότι η κίνηση από τη Ρωσία μετά το μέγιστο των 1,2 εκατ. τουριστών το 2013, ακολούθησε πτωτική πορεία.

Τις ενέργειες της κυβέρνησης για να διευθετήσει τις καθυστερήσεις που παρατηρούνται στην έκδοση βίζας σε Ρώσους που θέλουν να ταξιδέψουν στη χώρα, παρουσίασε από την πλευρά του ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών κ. Νίκος Ξυδάκης. Ο ίδιος παραδέχθηκε ότι υπήρξαν προβλήματα, σημείωσε ωστόσο ότι από τα μέσα Δεκεμβρίου συγκροτήθηκε Ομάδα Εργασίας η οποία εκπόνησεσχέδιο δράσης που εφαρμόζεται τις τελευταίες 120 ημέρες.
Υπογράμμισε ότι σε Αγία Πετρούπολη και Νοβοροσίσκ η βίζαεκδίδεται εντός 48 ωρών, ενώ στη Μόσχα όπου έχουν παρατηρηθεί καθυστερήσεις έχουν δοθεί οδηγίες ώστε να εξετάζονται κατά προτεραιότητα οι περιπτώσεις ταξιδιωτών που αναχωρούν τις επόμενες πέντε έως επτά ημέρες.
Οι Προξενικές Αρχές στη Μόσχα διέθεταν μέχρι τον Σεπτέμβριο έξι υπαλλήλους στο τμήμα θεωρήσεων βίζας, ανέφερε ο κ. Ξυδάκης και σήμερα έχουν αυξηθεί σε πάνω από 40, ενώ μέχρι το τέλος Μαΐου θα ανέλθουν στους 100.
Επίσηςτα 20 visa centers (VAC) έχουν αυξηθεί σε 28, ενώ λειτουργεί και ένα δεύτερο στη Μόσχα. Αξιοποιήθηκε ακόμα η δυνατότητα για τη δημιουργία μίνι VAC που έδινε ο τοπικός πάροχος και πρόκειται να λειτουργήσουν άμεσα τέσσερα.
Στην έναρξη των εργασιών του πρώτου ελληνορωσικού τουριστικού φόρουμ, ο υπουργός Οικονομίας, Ανάπτυξης και Τουρισμούκ. Γιώργος Σταθάκης παρουσίασε το εύρος των επενδυτικών δυνατοτήτων που υπάρχουν για τις ρωσικές τουριστικές επιχειρήσεις στην Ελλάδα. Υπογράμμισε ότι μέσω του νέου ΕΣΠΑ δίνονται κίνητρα για δράση τουριστικών επιχειρήσεων με στόχευση τις μικρομεσαίες. Εστιάζοντας δε στο πακέτο Γιούνκερ, το οποίο περιλαμβάνει 42 έργα, επισήμανε ότι τρία έργα αφορούν σε τουριστικές υποδομές: τη μετατροπή του Τάε Κβο Ντο σε συνεδριακό κέντρο, τον εκσυγχρονισμό των χιονοδρομικών εγκαταστάσεων στον Παρνασσό και την ανάπτυξη υποδομών ιαματικού τουρισμού.