Μαξίμου: Εκτός παραλιακής ζώνης τα νέα δικαστήρια

Δεν θα χρησιμοποιηθούν τελικά τα ολυμπιακά ακίνητα της περιοχής του Φαληρικού Όρμου για τη διεξαγωγή μεγάλων δικών. Παροπλίζεται, μόλις τρεις ημέρες μετά την ψήφισή της στη Βουλή, η ρύθμιση με την οποία παραχωρήθηκε η χρήση των εγκαταστάσεων του Beach Volley, στο Φάληρο, για την κάλυψη λειτουργικών αναγκών των δικαστικών υπηρεσιών .

Δεν θα χρησιμοποιηθούν τελικά τα ολυμπιακά ακίνητα της περιοχής του Φαληρικού Όρμου για τη διεξαγωγή μεγάλων δικών. Παροπλίζεται, μόλις τρεις ημέρες μετά την ψήφισή της στη Βουλή, η ρύθμιση με την οποία παραχωρήθηκε η χρήση των εγκαταστάσεων του Beach Volley, στο Φάληρο, για την κάλυψη λειτουργικών αναγκών των δικαστικών υπηρεσιών .

Είχε κατατεθεί ως τροπολογία στο σχέδιο νόμου για την έρευνα και ψηφίστηκε την περασμένη Παρασκευή στη Βουλή αλλά τώρα, η κυβέρνηση ανέκρουσεν πρύμναν λόγω των αντιδράσεων τοπικών φορέων, δήμων του παραλιακού μετώπου, αλλά και της Περιφέρειας Αττικής, που αντιδιαστέλλουν στην επιλογή αυτή το αναπτυξιακό σχέδιό τους για την παραλικαή ζώνη.

Η κυβέρνηση αναζητά πλέον εναλλακτική λύση με την παραχώρηση της χρήσης άλλου κατάλληλου κτιρίου, εκτός του Ολυμπιακού Πόλου Φαλήρου. Σύμφωνα με πληροφορίες διερευνάται η δυνατότητα εξασφάλισης χώρου στο Ρουφ.

Η κυβέρνηση είχε επιχειρήσει με την τροπολογία η οποία κατατέθηκε από βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ να επιλύσει το μείζον πρόβλημα της καθυστέρησης απονομής δικαιοσύνης εξαιτίας της έλλειψης αιθουσών. Ο υπουργός Δικαιοσύνης κ. Νίκος Παρασκευόπουλος έθεσε το ζήτημα προτάσσοντας την ανάγκη να περιοριστούν τα προβλήματα που προκαλούνται εξαιτίας της σπάνιας διαθεσιμότητας μεγάλης αίθουσας για σημαντικές δίκες, της σώρευσης καθυστερούμενων υποθέσεων, και των απότοκων κινδύνων παραγραφής. Αλλωστε, όπως είχε τονίσει φαινόμενα όπως η απόλυση υποδίκων λόγω συμπλήρωσης του χρόνου προφυλάκισης εξαιτίας καθυστερήσεων στη διεξαγωγή δικών έχουν γίνει ιδιαίτερα αισθητά στην ελληνική κοινωνία. Μάλιστα, είχε αναφέρει ως παράδειγμα την υπόθεση της Χρυσής Αυγής.

Ομως, η τροπολογία για τη χρήση ολυμπιακών εγκαταστάεσων στο Φάληρο είχε προκαλέσει θύελλα αντιδράσεων και αποτέλεσε αφορμή και για πολιτική επίθεση κατά της κυβέρνησης από τη ΝΔ αλλά και τη Δημοκρατική Συμπαράταξη-ΠΑΣΟΚ.

Παράλληλα, τόσο η περιφερειάρχης Αττικής κυρία Ρένα Δούρου όσο και δήμαρχοι της περιοχής , όπως Πειραιά, Παλαιού Φαλήρου, Καλλιθέας , Αλίμου, Ταύρου – Μοσχάτου , απέρριψαν άμεσα την επιλογή αυτή και προχώρησαν σε κινήσεις διαμαρτυρίας. Οπως επεσήμαιναν από το ηγετικό επιτελείο της κυρίας Δούρου, η απόφαση αυτή, «η οποία ελήφθη χωρίς καμία συνεννόηση με την Τοπική Αυτοδιοίκηση έρχεται σε πλήρη αντίθεση με το σχεδιασμό που βρίσκεται σε εξέλιξη για αξιοποίηση του παραλιακού μετώπου της πρωτεύουσας με χρήσεις ήπιας ανάπτυξης ».

Είναι χαρακτηριστικό ότι σήμερα το πρωί η κυρία Δούρου είχε συνάντηση στο Μαξίμου με τον υπουργό Επικρατείας κ. Αλέκο Φλαμπουράρη και τον υπουργό Δικαιοσύνης κ. Παρασκευόπουλο. Η κυρία Δούρου εστίασε στην ανάγκη να μην τίθεται σε αντιπαράθεση το δίπολο «ανάπτυξη ή δικαιοσύνη» αλλά να βρεθεί εναλλακτική λύση. Σύμφωνα με το επιτελείο της κυρίας Δούρου, συμφωνήθηκε να μην προχωρήσει η παραχώρηση της χρήσης των ολυμπιακών εγκαταστάσεων Φαλήρου, να βρεθεί νομοθετική φόρμουλα για την αλλαγή του περιεχομένου της τροπολογίας με την εξασφάλιση άλλου χώρου για τη διεξαγωγή μεγάλων δικών.

Ήδη εξετάζεται πρόταση του υπουργού Αμυνας κ. Πάνου Καμένου για παραχώρηση κτιριακών εγκαταστάσεων που ανήκουν στην αρμοδιότητα του υπουργείου στο οποίο είναι επικεφαλής . Παράλληλα, σύμφωνα με πληροφορίες, οι αλλαγές θα επέλθουν με ρύθμιση που θα ενταχθεί σε νομοθετική παρέμβαση του υπουργού Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης κ. Παναγιώτη Κουρουμπλή.

Η τροπολογία που είχε κατατεθεί στη βουλή και αποτέλεσε το ψηφισμένο πλέον άρθρο 78 στο νόμο για την έρευνα ανέφερε ότι :

«ΑΡΘΡO 78

Στο άρθρο 16 του ν. 4146/2013, όπως ισχύει, προστίθεται παράγραφος 3Α, η οποία έχει ως εξής:

“3Α. α) Παραχωρείται άνευ ανταλλάγματος στο υπουργείο Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, για είκοσι (20) έτη, η χρήση των ακινήτων μετά των συστατικών και παραρτημάτων τους, που περιγράφονται στην επόμενη υποπαράγραφο, για την κάλυψη λειτουργικών αναγκών των δικαστικών υπηρεσιών.

β) Τα κτήρια, τα οποία ευρίσκονται στη Ζώνη Α2 του Ολυμπιακού Πόλου Φαλήρου, κατά τις διατάξεις του από 26-3-2002 π.δ/τος «Έγκριση Ειδικού Σχεδίου Ολοκληρωμένης Ανάπτυξης (Ε.Σ.Ο.Α.Π.) Περιοχής Εγκαταστάσεων BeachVolley και Ανάπλασης της περιοχής του Φαληρικού Όρμου (Ν. Αττικής)» (ΦΕΚ Δ΄ 2002), όπως αυτά απεικονίζονται στη συνημμένη στο εν λόγω π.δ. οριζοντιογραφία και προσδιορίζονται στην κάτοψη και στο γενικό τοπογραφικό με αριθμό σχεδίου Α5-ΑΤ-ΣΚ-ΚΑΖΧΧ-001-0, των παραρτημάτων Iκαι II του παρόντος άρθρου, ήτοι το κτήριο Α210 και τμήμα του κτηρίου Α240, που περικλείεται μεταξύ των αξόνων 8 και 1 και τα parking διαπιστευμένων και V.VIP.

γ) Με απόφαση του yπουργού Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων καθορίζεται κάθε διαδικασία και λεπτομέρεια για τη χρήση των παραπάνω ακινήτων.

δ) Κάθε αντίθετη διάταξη προς την ανωτέρω ρύθμιση καταργείται».

Παρασκευόπουλος: Τα δικαστήρια δεν αποτελούν ταφόπλακα της ανάπτυξης

Δήλωση με την οποία απαντά σε αρνητικές κρίσεις για την παραχώρηση του Ολυμπιακού ακινήτου του Beach Volley στο υπουργείο Δικαιοσύνης, για τη στέγαση μεγάλων δικών, κοινοποίησε νωρίτερα το πρωί της Τρίτης ο αρμόδιος υπουργός κ. Νίκος Παρασκευόπουλος.

Ο υπουργός τονίζει ότι τα δικαστήρια είναι κοσμήματα των πόλεων, σημεία αναφοράς, και σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να θεωρηθούν ταφόπλακα της ανάπτυξης. Ωστόσο εξετάζει εναλλακτικές λύσεις προκειμένου να μη μετατραπεί τμήμα των ολυμπιακών εγκαταστάσεων του Beach Volley στο Παλαιό Φάληρο σε δικαστικές αίθουσες.

Ολόκληρη η ανακοίνωση του υπουργού:

«Τα δικαστήρια, ναοί της δικαιοσύνης, είναι κοσμήματα των πόλεων. Το κράτος δικαίου δεν επιτρέπεται να αντιμετωπίζεται, ούτε σαν πηγή ρύπανσης του περιβάλλοντος, ούτε σαν ταφόπλακα της ανάπτυξης. Σε όλες τις ευρωπαϊκές πόλεις που σέβονται την ιστορία τους τα δικαστικά μέγαρα αποτελούν σημεία αναφοράς. Εξάλλου η εύρυθμη και ταχεία απονομή της δικαιοσύνης αποτελεί όρο κι όχι εμπόδιο της ανάπτυξης. Κατηγορούμε τον δυτικό οικονομισμό, αλλά οφείλουμε να αναγνωρίσουμε ότι έχει τοποθετήσει τη λειτουργία της δικαιοσύνης στο βάθρο που της ανήκει.

Η ελληνική κοινωνία εδώ και ένα χρόνο βιώνει τις δυσκολίες, τις οποίες προξενεί η έλλειψη χώρων για διεξαγωγή μεγάλων ιδίως δικών. Προσωπικά δεν έχω καμία αντίρρηση για την παραχώρηση της χρήσης άλλου κατάλληλου κτιρίου για τον ίδιο σκοπό. Ευχαριστώ μάλιστα θερμά τον Υπουργό κ. Πάνο Καμμένο που έσπευσε να προσφέρει μια λειτουργική εναλλακτική λύση και είμαι έτοιμος να συμπράξω άμεσα στην προώθησή της. Δεν μπορώ όμως να καταλάβω, ούτε την υποβάθμιση της αξίας των δικαστηρίων, ούτε την προεξόφληση των δήθεν αντιρρήσεών μου για μια μετατόπισή τους».

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Κοινωνία
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk