Με ετήσιο ρυθμό ανάπτυξης που αγγίζει το 180%, κλείνει πέντε χρόνια «ζωής» το Taxibeat, η εταιρεία που δημιούργησε την ομώνυμη δωρεάν ψηφιακή εφαρμογή, αναμορφώνοντας την αγορά του ταξί. Η αρχή έγινε στις 17 Μαΐου 2011, με 80 ταξί στους δρόμους της Αθήνας, τα οποία έχουν γίνει σήμερα 4.000, διατηρώντας την σταθερά σε ηγετική θέση. Παράλληλα, τα δύο τελευταία χρόνια το Taxibeat «τρέχει» στη Λίμα, πρωτεύουσα του Περού, αγορά στην οποία οφείλει κυρίως τους υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης.
Το δίκτυο του Taxibeat αριθμεί σήμερα σε Λίμα και Αθήνα περίπου 15.000 οδηγούς, ενώ εκτιμάται ότι ως το τέλος του χρόνου ο στόλος θα έχει φτάσει τις 7.000 οδηγούς στην Αθήνα και θα ξεπεράσει τις 18.000 στη Λίμα. Όσον αφορά τους χρήστες της εφαρμογής, συνολικά ανέρχονται σε 800.000 μοιρασμένοι ανάμεσα στις δυο αγορές, που αναμένεται να φτάσουν το 1 εκατ.
«Μια από τις σημαντικότερες συνεισφορές του Taxibeat στην αγορά του ταξί είναι η αλλαγή που έφερε στην εικόνα που έχουν οι πολίτες για τους οδηγούς, βοηθώντας τους να αναδείξουν την δουλειά τους, να προσφέρουν καλύτερες υπηρεσίες και να αξιοποιούν τις νέες τεχνολογίες» σχολίασε ο ιδρυτής και διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας κ. Νίκος Δρανδάκης σε εκδήλωση με αφορμή τα πέντε χρόνια λειτουργίας του Taxibeat.
«Το όραμά μας στο Taxibeat είναι να εξελιχθούμε σε μία εταιρεία η οποία θα παρέχει ολοκληρωμένες υπηρεσίες μεταφορών, προσώπων και αντικειμένων και θα προσαρμόζεται δυναμικά στις ανάγκες της αγοράς. Η εμπειρία μας από το εξωτερικό μας επιτρέπει να διακρίνουμε τις μεγάλες αλλαγές που έρχονται στις επιβατικές μεταφορές διεθνώς. Η αγορά του ταξί στην Ελλάδα πρέπει να αποδεσμευτεί από αναχρονιστικές πρακτικές και να της επιτραπεί να λειτουργήσει με μεγαλύτερη ευελιξία, με βάση την προσφορά και τη ζήτηση, όπως συμβαίνει και στην υπόλοιπη οικονομία, προς όφελος του καταναλωτή και των καλών επαγγελματιών» συνέχισε.
Δίνοντας έμφαση στις υψηλής ποιότητας υπηρεσίες, την ευκολία χρήσης και την ασφάλεια, η εταιρεία αναπτύσσεται διαρκώς, αυξάνοντας παράλληλα τον αριθμό των εργαζομένων της, οι οποίοι πλέον ξεπερνούν τα 80 άτομα. Ακόμα και αν τα μεγαλύτερα έσοδα της εταιρείας προέρχονται από το Περού, όπου οι δραστηριότητες επεκτείνονται στην παρούσα φάση στις πόλεις Κούσκο και Αρεκύπα, η Αθήνα παραμένει «καρδιά» της εταιρείας.
Στην Ελλάδα διαμορφώνεται η εταιρική κουλτούρα και αναπτύσσεται η τεχνολογία στην οποία στηρίζεται η δραστηριότητά της. Ο αριθμός των εργαζομένων της αυξάνεται, συστηματικά τα τελευταία χρόνια, με έναν ρυθμό γύρω στο 5% τον μήνα. Παράλληλα, εφαρμόζεται πολιτική ίσων ευκαιριών, με τις γυναίκες να αποτελούν το 60% του ανθρώπινου δυναμικού.
Επανασχεδιασμένη πλήρως έκδοση της εφαρμογής
Μέσα στον Μάιο, το Taxibeat λανσάρει μία νέα, πλήρως επανασχεδιασμένη έκδοση της εφαρμογής, διαθέσιμη για όλες τις πλατφόρμες (iOS, Android, Windows), η οποία θα συνοδεύεται από νέες λειτουργίες και θα είναι ακόμη πιο αξιόπιστη και απλή στη χρήση. Ταυτόχρονα, θα δίνει τη δυνατότητα στον επιβάτη να καταχωρεί και τη διεύθυνση προορισμού του, ώστε να λαμβάνει μια εκτίμηση κόστους, πριν ακόμα ζητήσει ταξί.
Σύντομα, θα προσφέρει και νέες, καινοτόμες λύσεις για καταναλωτές και επιχειρήσεις. Στη Λίμα θα φέρει το car pooling, μία σύγχρονη μέθοδο συνεπιβίβασης που επιτρέπει τον επιμερισμό του κόστους της διαδρομής ανάμεσα σε δύο, άγνωστους μεταξύ τους επιβάτες.
Στην Αθήνα αναμένεται εντός του καλοκαιριού μία νέα υπηρεσία, ειδικά σχεδιασμένη για επιχειρήσεις όπως ξενοδοχεία, εστιατόρια, χώρους εκδηλώσεων και διασκέδασης, που θα επιτρέπει την κλήση ταξί με το πάτημα ενός κουμπιού, μέσα από ειδική συσκευή, χωρίς την ύπαρξη smartphone ή app. Η πιλοτική φάση θα ξεκινήσει με μερικές δεκάδες συσκευές σε συνεργαζόμενες επιχειρήσεις, οι οποίες δεν θα χρεώνονται για την χρήση του Taxibeat, όπως ακριβώς και ο επιβάτης.
Taxibeat Events και Taxibeat Boxi
Επιπλέον ετοιμάζεται η υπηρεσία Taxibeat Events, που θα επιτρέπει στον χρήστη να προπληρώνει διαδρομές για τους καλεσμένους του και η οποία θα είναι χρήσιμη για την εξυπηρέτηση εταιρικών και κοινωνικών εκδηλώσεων. Παράλληλα, σημαντική ανάπτυξη γνωρίζει η καινοτόμος υπηρεσία μεταφοράς αντικειμένων Taxibeat Boxi, η οποία αναγνωρίζεται ως επιτυχημένη από την ίδια την αγορά.
Το Taxibeat Boxi μεταφέρει αντικείμενα μέσα στην πόλη σε μισή ώρα, τη στιγμή ακριβώς που το χρειάζεται ο χρήστης. Η υπηρεσία δεν εξυπηρετείται μόνο από ταξί, αλλά και από ιδιώτες οδηγούς με δίκυκλα, και σχεδιάστηκε για να προσφέρει ευελιξία και εξοικονόμηση χρόνου κυρίως σε μικρές επιχειρήσεις και επαγγελματίες. Μάλιστα, το Taxibeat Boxi αναμένεται να γίνει ακόμη πιο ισχυρό το επόμενο διάστημα, μέσα από την αύξηση του στόλου του.
Στην Ελλάδα, το Taxibeat έχει παρουσία και στη Θεσσαλονίκη με περίπου 200 ταξί. Προκειμένου να διευκολυνθούν οι διαδικασίες εγγραφής νέων οδηγών, η εταιρεία θα αποκτήσει σύντομα γραφείο στην συμπρωτεύουσα, με την εκτίμηση ότι θα εγγράφονται 5-10 οδηγοί την ημέρα. Αν και δίνεται έμφαση κυρίως στις ξένες αγορές, όπου το Taxibeat αναζητά ευκαιρίες δραστηριοποίησης, δεν αποκλείεται αφού «στρώσει» και η Θεσσαλονίκη να επεκταθεί και σε άλλες πόλεις όπως Ηράκλειο και Πάτρα.